Annonce
Trekantområdet

Sagen om Vejles mest omdiskuterede grund er som et kinderæg, der overrasker gang på gang: Forstå striden om projektet på den enorme Posthusgrund

Torben Juhler er journalist på Vejle Amts Folkeblad. Han har fulgt projektet på Posthusgrunden, siden de første idéer til ombygning af de mere end 48.000 kvadratmeter kom på bordet for omkring 15 år siden. Foto: Mette Mørk
Et af kommunalvalgets store emner bliver formentlig den omdiskuterede Posthusgrund, der ligger helt centralt i Vejle by. Men hvad er det egentlig, der er sket og skal ske midt i byen? Bliv klogere på sagen i podcasten Vi er Vejle.

Vejle: Et gabende stort hul på over 48.000 kvadratmeter former sig for tiden midt i Vejle by.

Hullet er mere nøjagtigt placeret på den omstridte Posthusgrund, der i nærmeste fremtid kommer til at danne rammen om et moderne karrébyggeri med butikker, kontorer og boliger.

Men hov, har der ikke også været snak om en skibakke? Og et stormagasin? Eller et indkøbscenter?

Annonce

- Det her projekt kan på mange måder sammenlignes med kinderæg - det overrasker gang på gang, forklarer Torben Juhler i podcasten "Vi er Vejle".

Torben Juhler er journalist på Vejle Amts Folkeblad og har fulgt sagen i de seneste 15 år. I den periode har han skrevet mere end 242 artikler om grunden. En grund, der har været genstand for mange diskussioner både i byrådssalen, blandt byens butiksindehavere og i de vejlensiske hjem.

- Den plan, der oprindeligt var, ligner slet ikke det projekt, de nu er tæt på at gå i gang med at realisere, forklarer Torben Juhler.

Godsbanebygningen og manglende investorer

Før byggeriet på Posthusgrunden endelig kan skydes i gang, er der en række forhindringer, der skal overkommes. En af dem er den gamle godsbanebygning, der ligger på grunden.

Den skal nemlig pilles ned, sten for sten, så den kan opføres enten helt eller delvist et andet sted med stenene i samme rækkefølge, som de er placeret på Posthusgrunden.

En af de store forhindringer i projekteringen af Posthusgrunden har været den gamle godsbanebygning. Nu bliver den pillet ned sten for sten og dernæst opmagasineret. Foto: Mette Mørk

Men selvom det er byrådet, der har besluttet, at den gamle bygning skal laves til et af landets største puslespil, er der endnu ikke nogen, der ved, hvor den skal genopføres.

- Byrådet vil formentlig sætte gang i en borgerproces, hvor de vil have forslag til, hvor den skal genopføres, og hvad den skal bruges til. Der er også folk, der tvivler på om den nogensinde kommer op igen, selvom den nænsomt bliver skilt ad, forklarer avisens Posthusgrund-journalist i podcasten.

Det er imidlertid ikke den eneste udfordring, der for projektet, forklarer Torben Juhler.

For indtil videre er det ikke lykkedes udviklingsselskabet NPV, der ejer Posthusgrunden, at finde de nødvendige investorer, så karrébyggeriet kan sættes i gang.

Vi er Vejle

  • Hver uge udgiver Vejle Amts Folkeblad en ny episode i podcasten Vi er Vejle.
  • Her graver vi i de vigtigste samtaleemner i Vejle Kommune og udfordrer både kendte og ukendte mennesker, som har noget på spil.
  • Du finder Vi er Vejle på www.vafo.dk/podcasts eller der hvor du plejer at finde podcasts.

- Det, der står tilbage, er, om NPV kan mønstre nogle investorer til at lægge penge i byggeriet. De har købt midtbygrunden, men de har ikke kapitalen til at sætte byggeriet i gang, forklarer Torben Juhler.

Men hvad sker der så med den enorme grund, hvis investorerne ikke vil investere? Hør mere om projektet på Posthusgrunden i denne uges afsnit af "Vi er Vejle", som du finder på vafo.dk/podcasts eller der, hvor du plejer at finde podcasts.

De første sten er pillet ud af godsbanebygningen og ligger nu i nummererede pallerammer. Foto: Torben Juhler
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Colin var tvunget til at lukke sit firma: Så kom en omstridt erhvervsmand på banen - Nu risikerer Colin karantæne efter konkurs

Danmark

Torsdagens coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Bilen var så sammenkrøllet, han ikke kunne komme ud: Mand kørte ind i vejarbejde

Assens For abonnenter

Unge spytter efter og truer børn og forældre: - Vi har sagt til vores drenge, at de skal lade være med at få øjenkontakt med dem

Odense

Mor til femårig har meldt Odenseansk børnehjem til politiet - for kidnapning

Navne For abonnenter

Anette Agersnap var den første kvindelige præst i syren-sogn: Jeg er taknemmelig over alle de livshistorier, jeg har været vidne til

Regeringen vil gøre havnen i Esbjerg til militært knudepunkt for USA

Odense

Tragedie efter tragedie gav politimanden Ole PTSD: Nu hjælper han andre i samme situation

Nyborg For abonnenter

Nyborg vil lægge motorsaven væk og lade træerne leve:  - Men hvor skal pengene komme fra?

Hos Carl Ras kommer organisationens helbred i første række: Vi fejrer titlen som Danmarks næstbedste arbejdsplads langt mere end de finansielle resultater

Podcast

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Middelfart

Stort cykelløb i Middelfart i weekenden: Sådan påvirker det trafikken

Odense For abonnenter

Stor messe gennemføres trods pludselig konkurs: - Vi har jo været lidt i panik

Sport

Rabbits-træner trods finale-nederlag: - Det er en historisk sæson

Annonce