Annonce
Erhverv

Sagen om Dan Duck: Der var ikke lort på ænderne

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

For enhver fødevarevirksomhed må det være den ultimative skræk: At blive kritiseret af Fødevarestyrelsen i al offentlighed, uden at man har begået en fejl.

For fjerkræslagteriet Dan Duck i Struer var historien endnu værre. Få dage før den absolutte højsæson for andesteg, juleaften, udkom Ekstra Bladet med historien: ”Her vaskede de ikke ænder: Lort på danske juleænder”.

Artiklen var baseret på en kontrolrapport fra Fødevarestyrelsen, som avisen havde fået aktindsigt i. Læserne kunne ikke være i tvivl om, at andeslagteriet i Struer havde alvorlige problemer med hygiejnen. Og man kan ikke blive overrasket, hvis tusindvis af forbrugere gik i panik over at have en Dan Duck-and liggende i køleskabet.

Direktøren for Dan Duck, Hardy Eskildsen, havde overtaget slagteriet få måneder forinden og forsøgte på landsdækkende tv at nedtone sagen. Der var ikke lort på ænderne, forklarede han. Det nyttede bare ikke alverden. Den typiske tv-seer har utvivlsomt tillagt Fødevarestyrelsens kontrollanter en noget større troværdighed i de travle dage op til jul.

Men Hardy havde ret. Her i januar har Fødevarestyrelsen lagt sig fladt ned og forklaret, at kontrolrapporten fra 17. december var forkert.

Den eneste indskærpelse i rapporten handlede om, at fødevarekontrollen havde set flere slagteriansatte gå fra frokoststuen til slagtehallen uden at vaske hænder. Men sandheden var, at der er flere håndvaske på slagteriet, så der var ingen belæg for at sige, at de ansatte sjuskede med håndhygiejnen.

Normal praksis vil være, at Fødevarestyrelsen konfronterer virksomheden med de alvorlige anklager, inden kontrolrapporten bliver skrevet. I dette tilfælde ville Hardy Eskildsen selvfølgelig have vist, at slagteriarbejderne enten kunne benytte håndvaskene på første sal eller i stueetagen. Men kontrollanterne glemte at tage en snak med Hardy, der først kendte til ”afsløringerne”, da han læste om dem i Ekstra Bladet.

Den alvorlige anklage om afførringsrester på ænderne havde heller ikke noget på sig. Slagteriet havde været under skærpet tilsyn, men der er ingen grund til at tro, at ænder med andelort er endt ude hos forbrugerne.

Ups. Tilbage står Hardy Eskildsen med et helt uoverskueligt problem. Beklagelsen fra Fødevarestyrelsen kan han ikke bruge til meget, for skaden skete i samme øjeblik, at den fejlagtige kontrolrapport stjal overskrifterne i de landsdækkende medier. Salget af Dan Duck-ænder faldt dramatisk. Hardy Eskildsen har forklaret, at mange butikker måtte sætte ænderne ned til 100 kroner for at få dem solgt. De skulle have kostet 400 kroner stykket.

Nu skriver vi 2020, tavlen burde være vasket ren, og Dan Duck skulle sælge en masse ænder. Men kunderne er tilbageholdende, for historierne om de forurenede fjerkræ hænger ved. Derfor vil Hardy Eskildsen have erstatning fra Fødevarestyrelsen. I millionklassen, forklarer han. Der er både tale om tabt salg og et ødelagt image.

Hardys problem er, at millionerstatninger fra staten ikke hænger på træerne. Den slags er reguleret af Finansministeriets budgetvejledning, hvor der står, at en myndighed alene kan udbetale erstatning, hvis den bliver dømt til det - eller hvis statens advokat, Kammeradvokaten, når frem til, at det er ”overvejende sandsynligt, at myndigheden ville blive dømt til at udbetale erstatning i en eventuel retssag”, som det hedder.

Dan Duck-direktørens tålmodighed bliver helt sikkert sat på en hård prøve, inden han får de penge kradset hjem. Så pointen er uændret: Fødevarekontrol er godt for os alle sammen. Men en sjusket kontrollant fra Fødevarestyrelsen må være en fødevarevirksomheds største skræk.

Annonce
Dan Duck-direktørens tålmodighed bliver helt sikkert sat på en hård prøve, inden han får de penge kradset hjem.
Hardy Eskildsen fra Dan Duck vil have erstatning fra Fødevarestyrelsen for en fejlagtig kontrolrapport, der ødelagde hans julehandel. Men det kommer til at tage tid og tålmodighed at kradse de penge hjem, skriver erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Arkivfoto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod hende

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Fyn For abonnenter

Frederik Barfoed: - Når det skal gå stærkt, kan vi være nødt til at parkere på fortovet

Middelfart

Stort træ spærrede hovedvej: Bilister hjalp med at slæbe grene og dirigere trafik

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce