Annonce
Nyborg

Sagde nej til Nyborg Slot: - Der er altid nogle utilfredse

Pelle Andersen-Harrild (EL) mener, sagen om Nyborg Slot er kørt helt efter bogen i Miljø- og Fødevareklagenævnet. Foto: Frederikssund Kommune
Pelle Andersen-Harrild (EL) synes ikke, det er i orden at foretage store ændringer på Slotsholmen i Nyborg.
Annonce

Nyborg: Pelle Andersen-Harrild (EL) har stik imod sædvanen i Miljø- og Fødevareklagenævnet indvilget i at svare på spørgsmål om nævnets nej til det 321 millioner kroner dyre slotsprojekt i Nyborg.

Han var et af de to folkevalgte medlemmer af klagenævnet, som ikke ville give Nyborg Slot-projektet en nødvendig dispensation fra museumsloven.

Hvorfor stemte du, som du gjorde?

- Det er der sådan set ikke noget hemmeligt ved. Jeg synes, det er en meget omfattende ændring af et fortidsminde, og det er ikke i orden. Den formidling af Nyborg Slot, man gerne vil lave, behøver jo ikke føre til, at man laver om på selve slottet og fortidsmindet.

Hvordan nåede klagenævnet frem til den beslutning, der blev truffet?

- Det var et relativt langt møde, for det er jo en omfattende sag. Det tog en hel dag, hvor vi gennemgik de ting, man ville komme til at ødelægge. Så blev der spurgt og diskuteret. Og så  traf vi en beslutning. Der er ikke så meget fikumdik i det. Det er lige ud ad landevejen.

Det var en meget snæver afgørelse med stemmerne 4-3. Skal man tage det som udtryk for, at der var tvivl?

- Nej. Det skal tages som udtryk for, at der var nogle, som syntes noget, og nogle andre, som syntes noget andet. Det er jo derfor, vi har et nævn. Der skal man jo diskutere sagen. Og så må man i nogle tilfælde træffe nogle politiske beslutninger og i andre tilfælde nogle meget saglige beslutninger. Og i det her tilfælde synes jeg faktisk, det var en saglig afgørelse.

Hvad mener du med ”politiske beslutninger”?

- Ja, det kan jeg jo ikke sige. Men jeg vil da tro, at der er nogle, som vægter formidling højere end bevarelsen. De synes, det er vigtigere at få formidlet noget historie. Og så er vi altså nogle, som mener, det er vigtigere at bevare fortidsmindet.

Der er fra flere sider rejst tvivl om jeres afgørelse. Mange mener, den er forkert, og kulturministeren har bedt om en redegørelse. Hvad tænker du om det?

- Jeg har godt set, der har været noget polemik. Men det er jo derfor, vi har et klagenævn med både juridisk sagkyndige medlemmer og folkevalgte lægmænd. Hvis vi bare skulle gå ud fra, hvad en borgmester i Nyborg eller en anden tilfældig person mener, var der ingen grund til at have et klagenævn.

Mener du, der mangler respekt for den afgørelse, I har truffet?

- Det håber jeg ikke, der gør. Men det er jo klart, at når en afgørelse går nogle imod, vil der også være nogle, som er utilfredse. Det kan ikke være anderledes med et klagenævn.

Indgik de mange penge og den megen tid, der er brugt på Nyborg Slot-projektet, i dine overvejelser?

- Nej, det gjorde det sådan set ikke. Men set i bakspejlet kan jeg da godt undre mig over, at man er gået i gang med så stort et projekt uden at have sørget for, at alle formaliteter er i orden. Det ser jeg som et tegn på, at man fra projektets side ikke har været tilstrækkelig omhyggelig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce