Annonce
Erhverv

Sagde farvel til Universal Robots: Nu skal UR-stifter hjælpe robot-kollegaer

45-årige Esben Østergaard blev nyt medlem i bestyrelsen hos fynske Effimat Storage Technology i begyndelsen af april måned, få dage efter at han havde haft sidste arbejdsdag hos Universal Robots, som han var med til at stifte i 2005. Han er dog stadig tilknyttet UR på konsulent-basis. Foto: Jakob Haugaard Christiansen
Den fynske robotvirksomhed Effimat Storage Technology har i forvejen et stærkt hold af erhvervsfolk i ejerkreds og bestyrelse, men de kæmper med blodrøde regnskaber - nu får Effimat assistance af stifteren af den største succes i den fynske robotklynge, Universal Robots, efter at Esben Østergaard er trådt ind i bestyrelsen.

De har kæmpet med to-cifrede millionunderskud de senere år, hvor der er pumpet masser af penge og mandetimer ind i udviklingen af fremtidens lagerrobotter.

Nu får den fynske robotproducent Effimat Storage Technology så en hjælpende hånd fra stifteren af den mest kendte og indtil videre også mest succesfulde robot-virksomhed Universal Robots (UR). Esben Østergaard, 45, er trådt ind i bestyrelsen, som i forvejen består af et hold af erfarne forretningsfolk.

Esben Østergaard har fået mere tid på hånden, efter at han 29. marts havde sidste dag på jobbet hos Universal, som han var med til at stifte for 14 år siden.

- Jeg vil gerne hjælpe andre virksomheder i robotklyngen i Odense, så det gav god mening at sige ja, da Effimat spurgte, om jeg ville være med i bestyrelsen. Desuden er det ikke en direkte konkurrent til Universal, siger Esben Østergaard, som med UR var med til at skabe det fundament, som robotklyngen i Odense står på i dag.

Adm. direktør og medstifter af Effimat, Jørgen Flemming Ladefoged ved en af firmaets lagerrobotter, som trods store kunder som Airbus og Audi fortsat kaster store underskud af sig. Det koster penge at udvikle teknologien og skabe et forhandlernet. Begge dele kan UR-stifter Esben Østergaard hjælpe med, efter at han er trådt ind i Effimats bestyrelse. Arkivfoto

Netværk og erfaringer

Undervejs har Esben Østergaard fulgt mange af de andre nye virksomheder, der er skudt frem, eksempelvis Effimat, der producerer automatiske lager-systemer til industrien. Trods kundenavne som Airbus, Audi og Novo Nordisk fra de øverste hylder indenfor medicinal-, bil- og flybranchen, så er lagerautomater en tung branche, og Esben Østergaard ser frem til at bruge sine mange års erfaringer og store netværk til at hjælpe Effimat med både udvikling og salg.

- Jeg har et stort netværk i branchen, som kan være godt, når kendskabet til Effimat skal udbredes, og så har jeg stor erfaring med at sætte retningen strategisk og optimere produktionen og skærpe udviklingen af robotteknologien, der i dette tilfælde er en lagerautomat, siger stifteren af UR.

Han har ikke helt kvittet den succesfulde producent af robotarme, som han stiftede med to studiekammerater på SDU og siden solgte for 2,3 milliarder kroner til amerikanske Teradyne i 2015. Han er i dag tilknyttet UR som konsulent og er fortsat udstyret med et adgangskort, så han kan komme og gå, som han vil.

Annonce

Del af et stærkt hold

Selv om spørgsmålet blev stillet, før stifteren forlod Universal Robots, var det oplagt at spørge Esben Østergaard, om han ville være med på bestyrelsesholdet. Sådan lyder det fra adm. direktør i Effimat, Jørgen Flemming Ladefoged over en telefon fra USA.

- Vi er virkelig glade for, at Esben har valgt at træde ind i bestyrelsen. Vi har i forvejen nogle meget kompetente forretningsfolk i bestyrelsen, og nu får vi så også en meget skarp person, når det handler om teknologiudvikling. Han har masser af erfaring fra rejsen med UR, en stor viden om teknologi og ikke mindst et stort netværk både i Odense og ude i verden.

- Det er et kæmpe plus for virksomheden og for mig, fordi jeg får en person, som jeg kan sparre med, når det handler om teknologi. Der kan man ikke finde nogen bedre end Esben, siger direktøren, der er medstifter og tidligere medejer af Effimat.

I dag ejes virksomheden af Peter Johan Mads Clausen fra Danfoss-familien og Vækstfonden, som i parentes bemærket også var investor og medejer af Universal Robots.

Derudover sidder de erfarne erhvervsprofiler Clas Nylandsted Andersen, der selv sad i fire år som bestyrelsesformand for netop Universal Robots, Jan Chresten Rantzau von Backhaus og Christian Jacob Flarup i bestyrelsen hos Effimat.

- Det er virkelig et stærkt hold, jeg bliver del af, og det er også vigtigt. Men virksomheden har også et meget stærkt produkt, som jeg tror kan blive meget succesfuldt. Det glæder jeg mig til at hjælpe med, siger det nye bestyrelsesmedlem Esben Østergaard.

Annonce

Stadig store underskud

Effimat havde i 2016 og i 2017 et samlet millionunderskud på næsten 43 millioner kroner, og selv om Østergaard nu er del af den bestyrelse, som skal sætte retningen for de kommende år, er der ikke tegn på at økonomien i Effimat bliver rettet til et plus lige med det samme.

- Vi kommer ud med et resultat i det nye regnskab, som minder om det senere år. Det koster mange penge at have 40 mand ansat til at udvikle vores teknologi, men det går i den rigtige retning, og vi har lige været på Promat-messen (den største robot- og automationsmesse i Nordamerika, red.) i Chicago, som var en stor succes. Vi havde en meget velbesøgt stand, og allerede i januar havde vi vores ordreindgang på plads for første halvår i år, så det går i den rigtige retning, siger Jørgen Flemming Ladefoged.

Annonce
Nyborg For abonnenter

Sælger overfaldt biografdirektør med kniv: Efter medieomtale dukkede Marilyn Monroe figuren pludselig op

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Bentes gravpynt forsvinder på mystisk vis fra hendes mands gravsted: Men der er en god forklaring

Kerteminde For abonnenter

Der gik 15 år før folk fik øjnene op for Flemmings opfindelse: Efter ny lov bliver han kimet ned

Odense

Nu har bilisterne lært det: Bøder for 25 millioner har sænket farten på Odense-strækning

Odense

Fjernvarmekunder kan roligt skrue op for radiatoren: Trods milliardinvestering i CO2-fangst vil Fjernvarme Fyn holde prisen

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Erhverv For abonnenter

Konkursen slog grundlæggeren af Munkebo Mikrobryg ud: - Men en dag rejste jeg mig op og gik

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Nordfyn

Ung, politisk spire: - Jeg vil gøre en forskel for lokalområdet

Faaborg-Midtfyn

45 efterskoleelever smittet, og ski-tur udsat: - Det er et lille Wuhan her hos os

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Odense

- Det lyder som science fiction, men det er et eventyr: Minister satser på klimaløsning fra Fyn

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kommune vred armen om på erhvervsmand: Betal dummebøde - eller din ejendom går på tvangsauktion

Kerteminde

Så skete det igen: Pludselig fløj der en sten gennem ruden ind til kvindes lejlighed

Annonce