Annonce
Kerteminde

Sag om skoleskyderi skaber chokbølger blandt elever: - Vildt man kan blive straffet for at skrive noget på youtube

Kalle Løkke på 14 år og kammeraterne på Kerteminde Byskole er overrasket over, at trusler tilsyneladende skrevet for sjov som kommentarer på youtube nu har fået konsekvenser for en 15-årig dreng fra Nymarksskolen.Foto: Helle Kryger

Tonen på sociale medier er ekstremt rå, og trusler til højre og venstre er helt normalt, fortæller en flok skoledrenge, som Fyens.dk mødte i et spisefrikvarter.

Kerteminde: At en 15-årig dreng fra Rynkeby i denne uge blev dømt for at have fremsat trusler om skoleskyderi i en kommentar på youtube har spredt sig som en chokbølge hos hans jævnaldrende i lokalområdet. Det viser et besøg på én af Kertemindes absolut mest populære spisesteder for byens skoleelever, Runi's på Torvet.

Her er fyldt med unge - primært drenge - som skal tankes op til resten af skoledagen med en pizzaslice, burger og pommes frittes.

De fleste kender den dømte og er tydeligt overraskede over sagens udkomme.

- Det er fucked up, at han har skrevet sådan noget, men det er også lidt uhyggeligt, at de holder så meget øje med én helt ovre i USA, fortæller 14-årige Kalle Løkke, der går på Kerteminde Byskole.

I dagene mellem den 9. og 29. juni 2018 skrev den 15-årige dreng, som går på Nymarksskolen blandt andet følgende besked på youtube:

- "Ive been thinking so much about shooting up my school later. THOSE FUCKERS HAS TO DIE!!!!!!!"

Derudover skrev drengen en hel række af beskeder, hvor han beskrev, hvordan han planlagde at udføre skoleskyderiet efter sommerferien, og at han havde adskillige våben.

I beskederne forklarede den 15-årige også, at han ville tage til Albany High School i Californien og gennemføre et skoleskyderi. I retten beskrev han dog beskederne som en dårlig joke, og han kunne ikke forklare, hvorfor han havde truet med at lave et skoleskyderi på en skole i Californien. De våben, han havde truet med, var kun nogle, som han havde i computerspillet Counter Strike, forklarede han desuden.

- Det var bare dårlig humor. Jeg havde set så mange andre kommentarer på youtube med det, og så tænkte jeg mig bare ikke om, da jeg skrev det, forklarede den 15-årige, der heller ikke kunne huske, hvilke videoer, han havde set på youtube, da han skrev truslerne.

Dommeren takserede truslerne til 30 dages betinget fængsel.

Annonce

Godt med konsekvenser

For Kalle Løkke og kammeraterne på Runi's er sagen en øjenåbner:

- Det er helt normalt at læse alle mulige trusler på de her åbne kanaler som for eksempel youtube. Prøv bare at se Rasmus Paludans kanal. Alle tror bare, at de kan sige, hvad de vil, fordi de er gemt bag en skærm. Der er masser af trusler som "wallah, jeg knepper din mor, din luder osv." Men det er som regel ikke så personligt ment, siger Kalle Løkke.

- Men derfor er det alligevel godt, at det kan få konsekvenser. Man skal da lære, at det er dumt at skrive sådan noget, siger Oliver Kristoffersen, der er 15 år og går i 9. klasse på Kerteminde Byskole.

- Jeg skriver aldrig kommentarer sådan nogen steder, for man kommer altid ind i nogle dumme diskussioner, siger han.

En ting er de i hvert tilfælde enige om, inden de forlader grillbaren og går tilbage mod idrætstimen. I fremtiden er de ekstra påpasselige med hvor og hvad, de lægger på sociale medier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce