Annonce
Udland

Sag om savnet journalist sender saudiske aktier sydover

Der er blodrødt på Saudi-Arabiens aktiemarked. Investorerne frygter, at journalistsag udvikler sig.

Sagen om journalisten Jamal Khashoggi, der er forsvundet efter at være gået ind på et saudiarabisk konsulat i Tyrkiet, kan nu mærkes på aktiemarkedet.

Søndag falder det toneangivende aktieindeks i Saudi-Arabien med omkring syv procent efter et par timers handel.

Årsagen er ifølge analytikere frygt for, hvordan sagen om den savnede journalist vil påvirke Saudi-Arabiens forhold til omverdenen.

Jamal Khashoggi er saudiaraber og har skrevet kritisk om sit hjemlands styre. I begyndelsen af oktober gik han ind på Saudi-Arabiens konsulat i den tyrkiske storby Istanbul for at få nogle dokumenter til sit forestående bryllup. Han er ikke set siden.

Tyrkiske embedsfolk påstår, at Khashoggi er blevet dræbt inde på konsulatet. Det afviser saudiaraberne.

Sagen er ved at blive efterforsket, men lørdag truede USA's præsident, Donald Trump, med en "alvorlig straf", hvis Saudi-Arabien skulle have slået journalisten ihjel.

Søndagens markante aktiefald er det største i Saudi-Arabien i årevis.

- Det skyldes det politiske miljø. Markedet reagerer negativt på Khashoggi-sagen og den politiske støj omkring den, vurderer Salah Shamma, der står i spidsen for investeringer i Mellemøsten hos investeringsfonden Franklin Templeton Emerging Markets Equity.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce