Annonce
Fyn

Sad varetægtsfængslet næsten et år: Uskyldig Kølstrup-skudmand vil have erstatning

De fleste af de tiltalte har flere gange under retssagen fortalt, at de ikke kender JM. At "han ikke ville kunne gøre en flue fortræd" og at "han slet ikke har været med til det". Tegning: Julie Gry Sviestrup
Den mulige skudmand, der skulle have skudt MJ 1. oktober 2017, har siddet varetægtsfængslet næsten et år. Tirsdag blev han kendt uskyldig. Og nu vil han have erstatning - på 269.350 kroner.

For første gang i Kølstrup-retssagen var der et smil på JM's læber tirsdag. Efter næsten et års varetægtsfængsling blev han tirsdag kendt uskyldig.

- Det er virkelig rart. Det er en ubeskrivelig følelse, lød det fra den unge mand foran retsbygningen i en af dagens pauser.

Han var blevet udpeget som manden, der skulle have skudt MJ ved Kølstrup den 1. oktober 2017. Noget, han har siddet varetægtsfængslet for siden den 16. maj 2018. Men efter alle beviser i sagen var blevet fremlagt, blev han løsladt for en uge side. Noget, der indikerede, at han ville blive kendt uskyldig.

Og med tirsdagens kendelse vil der komme et krav om erstatning for uberettiget varetægtsfængsling, fortalte JM's forsvarsadvokat Gitte Juul Jensen.

- Han har siddet næsten et år. Selvfølgelig vil han søge erstatning, sagde hun og sendte en tak til menneskerettighederne.

- Han er blevet frikendt med henvisning til menneskerettighedernes artikel seks. Der har ikke været mulighed for kontraafhøring af det afgørende vidne og dermed det eneste bevis mod min klient. Jeg synes, det er dejligt, at det hele ikke står og falder med en persons forklaring, siger hun.

Annonce

Tre har siddet varetægtsfængslet

Avisen har valgt at skrive initialerne på de tiltalte for forståelsens skyld.

Flere af de tiltalte er eller har været tilknyttet til den tyske rockergruppering Gremium.

Tre af de skyldige har siddet varetægtsfængslet, og det skal fratrækkes det antal dage, de skal sidde i fængsel.

13 af de 14 tiltalte erkendte sig uskyldige.

AM har i forvejen en tidligere dom med betinget udvisning.

310 dage = over 200.000 kroner

Erstatningskravet bliver udmålt efter faste takster. Takster, der lyder på 6.700 kroner for den første dag og 850 kroner for de resterende dage.

På baggrund af det kan JM for sine 310 dage kræve erstatning for 269.350 kroner. Og det er - udover sagsomkostningerne - en regning, der bliver betalt af skatteborgerne, såfremt han bliver tilkendt erstatningen. Det er nemlig staten, der betaler erstatningen.

For JM venter den uddannelse, han ikke har fået gjort færdig.

- Nu skal jeg have en lille pause og lidt ferie, så skal jeg i gang med min uddannelse som kok igen, faldt ordene fra ham.

Fredag falder der dom. På forhånd har dommeren meddelt, at det betyder en fuldstændig frifindelse for JM og dermed ingen dom.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce