Annonce
Indland

S vil rette op på uligheder mellem kommunerne

Man skal have adgang til den samme gode offentlige service, uanset hvilket postnummer, man bor i, siger Socialdemokratiets landdistriktsordfører, Magnus Heunicke.

Et stigende antal kommuner har urimelige økonomiske forhold, og det skal der gøres noget ved, siger Magnus Heunicke (S).

Udligning: Avisen Danmarks kampagne "Helt skævt" har vist, at der er store forskelle på kommunernes muligheder for at levere service, og at hovedstadskommunerne får en positiv særbehandling, fordi de udligner skævheder indbyrdes.

Det er et problem, mener Socialdemokratiets landdistriktsordfører, Magnus Heunicke (S).

- Der er nogle urimeligheder, der gør det umuligt at drive et voksende antal kommuner. Det overrasker mig, at problemet ikke er højere oppe på den politiske dagsorden, og at der skal en kampagne fra avisen Danmark til, før det bliver taget op, siger han.

Heunicke kræver retfærdighed mellem kommunerne, men han er ikke klar til at udpege hovedstadsudligningen som et centralt problem. Det gjorde Venstres kommunalordfører Carl Holst (V) på sit partis vegne, da han til avisen Danmark fredag sagde, at hovedstadsudligningen kun findes af historiske årsager:

- Tingene ser anderledes ud i dag. Derfor skal der ses på den, sagde Holst blandt andet.

Annonce

Vil vente på udvalget

Magnus Heunicke og Socialdemokratiet er enige med venstremanden så langt, at målet er at skabe et mindre skævt Danmark.

- Man skal have adgang til den samme gode offentlige service, uanset hvilket postnummer man bor i. Når både røde og blå borgmestre råber vagt i gevær og peger på skævheder, skal det tages alvorligt.

Han er dog ikke klar til at speede processen op, så længe det såkaldte finansieringsudvalg arbejder på en model, der sikrer, at kommuner ikke bliver kørt agterud, fordi de ikke har råd til ordentlig ældrepleje, børnepasning og service i det helet taget. Udvalget skal komme med sine anbefalinger i 2018.

- Der er mange måder at udjævne forskellene på, og det vil være præmaturt at blande sig i, hvilke løsninger der er bedst, før udvalget er kommet med sine anbefalinger. Fremlæggelsen blev jo udsat på grund af boligskatteaftalen, og det er fair, at det også tages med i overvejelserne, siger Magnus Heunicke.

SF's landdistriktsordfører, Karsten Hønge, ser også skævhedederne:

-Vi vil gerne være med til at en renovering af hele ordningen omkring udigning. Men det Kræver et stort analysearbejde, for når vi først åbner det skab, så vælter det ud med skeletter. Der er enormt stærke følelser i det her med at lave en anden fordeling mellem kommunerne, for det har jo konsekvenser, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Frodig kulturfantasi midt i et corona-år

Middelfart For abonnenter

Mandesex i skoven kan handle om uforløste fantasier i parforholdet: - Det kan være svært at tale med sin partner om, hvad man har lyst til

Annonce