Annonce
Danmark

S vil gøre op med det frie skolevalg

Anni Matthiesen

Skolevalg: Det klinger en smule hult, når Annette Lind (S) og Troels Ravn (S) her i avisen beskylder regeringen for at centralisere og privatisere på skoleområdet. Særligt når de proklamerer, at kommunalreformen fra 2007 bærer en stor del af skylden for centraliseringen. For Annette og Troels har tilsyneladende glemt, at Socialdemokratiet faktisk stemte for kommunalreformen.

I Venstre mener vi ikke, at det nødvendigvis behøver at være et enten eller spørgsmål. Folkeskolens ve og vel afhænger ikke af, at koblingsprocenten nedsættes - og at rigtig mange børn og forældre dermed mister det frie skolevalg.

Jeg tror på, at det er familierne selv, der er bedst i stand til at bestemme, om barnet skal gå på en privatskole eller en folkeskole. Vi er nødt til at anerkende, at børn er forskellige, og at de har forskellige behov. Derfor er det vigtigt, at vi ikke skærer alle over én kam. Som det er i dag, er privatskolerne en mulighed for rigtig mange børn - ikke kun børn fra de mest velhavende familier, men fra alle samfundsgrupper. Og sådan synes vi i Venstre, at det også skal være fremover.

Socialdemokratiet har ret, når de skriver, at mange folkeskoler er lukket de sidste 10-12 år - særligt i tyndt befolkede områder. Men de frie skoler gør altså et rigtig godt og vigtigt stykke arbejde med at løfte den opgave. Friskoler er nemlig stærkt repræsenteret i de tyndt befolkede områder.

Hvis de frie og private skoler skal påtage sig et større socialt ansvar og tage del i integrationsopgaven, som S-formand Mette Frederiksen mener de skal, så vil det være en helt forkert tilgang, at fjerne en stor del af skolernes økonomiske grundlag. Det giver jo sig selv, at uden et økonomisk grundlag er de frie og private skoler nødsaget til at lukke og slukke.

Forældre og børns skolevalg kan være baseret på særlige faglige udfordringer eller bestemte værdier, som man ønsker at lægge vægt på. Derfor mener Venstre, at vi i Danmark skal gøre alt for at bibeholde det varierede uddannelsestilbud og dermed det frie skolevalg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Sydfyn

Det flyder med vildsvin: Nummer seks drevet i land på Ærø

Annonce