Annonce
Fyn

S: Vi skal igen være verdensførende

Dan Jørgensen har altid haft klimaet som en vigtig mærkesag og har også skrevet bogen "Grønt Håb" om emnet. Arkivfoto: Robert Wengler
Socialdemokratiet vil have en ny klimalov og placerer 20 milliarder kroner i en ny klimafond, hvis de vinder regeringsmagten tilbage, siger tidligere fødevareminister Dan Jørgensen (S).

Hvor alvorligt ser du på klimaforandringerne?

- Jeg har været interesseret i miljø og klima, siden jeg som knægt løb rundt med en fuglekikkert ved Langesø på Nordfyn, og det var Svend Auken, der tog mig under vingerne og fik mig ind i politik, da han var miljøminister, og jeg var en ung studerende. Så bæredygtighedsdiskussionen har altid været den vigtigste for mig. Nu glæder jeg mig bare helt vildt over, at den også er blevet det for mange flere.

På Fyn oplever mange allerede nu problemer med oversvømmelser. I hvor høj grad mener du, at staten eller kommunerne bør betale for foranstaltninger, der kan afbøde klimaforandringernes konsekvenser?

- Det er nødvendigt at ændre finansieringsreglerne for klimasikringsprojekter, så der gennemføres langt flere i de enkelte kommuner, og oprette en national kystsikringsfond, der skal give staten mulighed for at spille en større rolle i kystsikringsopgaven.

Er du villig til at begrænse væksten for at kunne reducere vores CO2-udslip?

- Der kan være en modsætning mellem vækst og bæredygtighed, men i Danmark er vi på mange områder lykkedes med at gøre en grønnere verden og vækst til hinandens forudsætninger. Er man i tvivl kan man spørge en af de titusinder af danskere, der hver dag gør en forskel for klimaet, alene fordi de går på arbejde. Vi er blevet eksperter i vindmøller, termostater, energieffektive pumper, enzymer og alle mulige andre former for grønne teknologier. Dem skal vi jo ikke stoppe væksten af.

Hvordan skal vi nå målet om at være klimaneutrale i 2050?

- Efter fire år med en blå regering, der har nedprioriteret Danmarks klimaindsats, er der behov for en ny klimalov. Der er brug for mere ambitiøse, bindende klimamål, der sikrer, at Danmark skruer op for tempoet. Vi skal igen være verdensførende og ikke – som nu - ligge midt i feltet internationalt. Vi skal have to ekstra havvindmølleparker inden 2030 – udover de tre, vi kunne blive enige med regeringen om. Og så vil vi have en grøn fremtidsfond på 20 milliarder kroner. Vi vil vise vejen med så stor en investering.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

En søndag med fitness i Korup

Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Odense

Et skud tysk testosteron: For første gang i otte år har Odense Zoo atter en søløve-han

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];