Annonce
Fyn

S: Vi skal igen være verdensførende

Dan Jørgensen har altid haft klimaet som en vigtig mærkesag og har også skrevet bogen "Grønt Håb" om emnet. Arkivfoto: Robert Wengler
Socialdemokratiet vil have en ny klimalov og placerer 20 milliarder kroner i en ny klimafond, hvis de vinder regeringsmagten tilbage, siger tidligere fødevareminister Dan Jørgensen (S).

Hvor alvorligt ser du på klimaforandringerne?

- Jeg har været interesseret i miljø og klima, siden jeg som knægt løb rundt med en fuglekikkert ved Langesø på Nordfyn, og det var Svend Auken, der tog mig under vingerne og fik mig ind i politik, da han var miljøminister, og jeg var en ung studerende. Så bæredygtighedsdiskussionen har altid været den vigtigste for mig. Nu glæder jeg mig bare helt vildt over, at den også er blevet det for mange flere.

På Fyn oplever mange allerede nu problemer med oversvømmelser. I hvor høj grad mener du, at staten eller kommunerne bør betale for foranstaltninger, der kan afbøde klimaforandringernes konsekvenser?

- Det er nødvendigt at ændre finansieringsreglerne for klimasikringsprojekter, så der gennemføres langt flere i de enkelte kommuner, og oprette en national kystsikringsfond, der skal give staten mulighed for at spille en større rolle i kystsikringsopgaven.

Er du villig til at begrænse væksten for at kunne reducere vores CO2-udslip?

- Der kan være en modsætning mellem vækst og bæredygtighed, men i Danmark er vi på mange områder lykkedes med at gøre en grønnere verden og vækst til hinandens forudsætninger. Er man i tvivl kan man spørge en af de titusinder af danskere, der hver dag gør en forskel for klimaet, alene fordi de går på arbejde. Vi er blevet eksperter i vindmøller, termostater, energieffektive pumper, enzymer og alle mulige andre former for grønne teknologier. Dem skal vi jo ikke stoppe væksten af.

Hvordan skal vi nå målet om at være klimaneutrale i 2050?

- Efter fire år med en blå regering, der har nedprioriteret Danmarks klimaindsats, er der behov for en ny klimalov. Der er brug for mere ambitiøse, bindende klimamål, der sikrer, at Danmark skruer op for tempoet. Vi skal igen være verdensførende og ikke – som nu - ligge midt i feltet internationalt. Vi skal have to ekstra havvindmølleparker inden 2030 – udover de tre, vi kunne blive enige med regeringen om. Og så vil vi have en grøn fremtidsfond på 20 milliarder kroner. Vi vil vise vejen med så stor en investering.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Brandvæsenet måtte rykke ud: Brand i lade

Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Kerteminde For abonnenter

Gense hele borgermødet: Er byggeriet på Nordre Havnekaj en rigmands-ghetto eller en gave til byen?

Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Odense For abonnenter

Tidligere overlæge fra OUH efter dødsfald på Havebæk: Forbryderisk ikke at reagere

Annonce