Annonce
Indland

S-veteran om motorvej: Fynske politikere har svigtet

Poul Andersen var Socialdemokratiets forhandler, da udvidelsen af Fynske Motorvej blev vedtaget. Han ærgrer sig over, at der foreløbigt kun er kommet et ekstra spor på en lille del af strækningen. Foto: Vibeke Volder

Fyn er kørt over i kampen om trafikinvesteringer, og det er selvforskyldt, mener Socialdemokraternes mangeårige trafikordfører Poul Andersen.

De fynske folketingspolitikere har ikke spillet deres kort ordentligt. De har ikke kendt deres besøgelsestid.

Ordene kommer fra Poul Andersen, der i 13 år var Socialdemokratiets trafikordfører og var med til at forhandle og vedtage loven om det tredje spor på Fynske Motorvej. Det spor, som endnu mangler at blive realiseret på strækningen mellem Nr. Aaby og Odense, selv om det er fjorten år siden, at udvidelsen blev besluttet og syv år siden, at anlægsloven blev vedtaget.

Selv bor Poul Andersen i Middelfart, og her i parcelhuset på Drejøvænget fortæller han om sin egen rolle i spillet om mere fynsk asfalt og forsøger at give sin forklaring på, hvorfor fynsk lobbyarbejde eller mangel på samme endnu ikke har ført til de lovede ekstra spor.

Selv blev Poul Andersen kørt ud på et sidespor, da de fynske vælgere fravalgte ham ved folketingsvalget i 2011, men han er fortsat aktiv i politik. Nu som socialdemokratisk medlem af regionsrådet. Desuden står han i spidsen for Hærvejskomitéen, der laver lobbyarbejde for at få en jysk hærvejsmotorvej som alternativ til den hårdt belastede E45.

- Er jysk eller fynsk asfalt vigtigst?

- De to motorveje er lige vigtige, men forskellen er, at der jo er vedtaget en anlægslov for Fynske Motorvej, siger Poul Andersen.

Handlet af

Faktisk blev beslutningen om det tredje spor truffet allerede i 2003. Dengang var det VK-regeringen, DF, R og Kristendemokraterne, der lavede en aftale om de kommende ti års trafikinvesteringer. Socialdemokratiet var altså ikke med.

- Men det var udelukkende, fordi de andre partier ville finde finansieringen ved blandt andet at tage penge fra en pulje til renovering af lejeboliger. Det kunne vi ikke lægge ryg til, siger Poul Andersen.

Han havde ellers lagt kortspillet sammen med trafikordførerne fra Venstre (Svend Heiselberg) og De Konservative (Kaj Ikast).

- Vi var vant til at strikke en kabale sammen, så alle blev tilgodeset. Kaj Ikast skulle have noget til Sønderjylland, Heiselberg til sin jyske valgkreds og jeg ville fremme Fynske Motorvej. Det var altid sådan, at V, S og K lagde de store linjer i trafikpolitikken, men den konservative trafikminister Flemming Hansen havde ikke så meget pondus overfor finansministeren, der spændte ben for, at S kunne være med på grund af finansieringen, husker Poul Andersen.

Også andre fynske politikere talte i deres partier for en udvidelse af motorvejen.

- Vi kunne se, at trafikken på den centrale motorvej mellem landsdelene ville sande til. Det har jo vist sig at holde stik. I dag er mobiliteten øget. Folk søger længere væk for at få job, og virksomhederne skal kunne komme frem med deres varer, siger socialdemokraten.

Annonce

Sjællændere tilgodeset

Han måtte efter valget i 2007 overlade sit trafikordførerskab til partifællen Magnus Heunicke, men fik lov til at følge udbygningen af Fynske Motorvej til dørs og føre forhandlingerne, da den endelige anlægslov om det tredje spor blev besluttet i 2010. Det skete efter en række borgermøder tilbage i 2006 og omfattende VVM-undersøgelser.

- Jeg kørte et tæt parløb med Lars Chr. Lilleholt (V), og ministeren var nu Hans Chr. Schmidt (V). Ham havde vi et fantastisk godt forhold til, og vi var alle glade, da anlægsloven var en realitet, fortælller han.

Ganske vist blev der kun sat penge af til første. etape mellem Middelfart og Nr. Aaby. Den videre finansiering skulle så aftales i 2013.

- Ved at udbygge motorvejen i etaper ville det økonomisk være mere overskueligt, men det lå fuldstændig i kortere, at de øvrige etaper frem mod Odense skulle komme i umiddelbar forlængelse af første etape, siger Poul Andersen.

Men da partierne i 2013 indgik en ny aftale om en række trafikprojekter, var den fortsatte udbygning af Fynske Motorvej ikke med. Dog blev sat et mindre millionbeløb af til et tilslutningsanlæg til det nye supersygehus.

I Jylland havde samtidig været heftige diskussioner om placering af nyt supersygehus. Gødstrup ved Herning endte som vinder, mens Holstebro mistede sit sygehus. I stedet blev over finansloven fundet 3,4 milliarder til en motorvej mellem Holstebro og Herning og en vejforbindelse til Gødstrup.

- Det var ikke med til at fremme den fynske sag, bemærker Poul Andersen, der dog erkender, at pengene ikke blev taget fra Infrastrukturfonden og dermed ikke var i direkte kamp mod de mange andre trafikprojekter fra hele landet.

Men hvorfor er der så endnu ikke fundet penge til det tredje spor?

- Der kommer nye trafikpolitikere til, der bor andre steder i landet. Der kommer en periode, hvor der er mere fokus på sjællandske investeringer. F.eks. en omfartsvej ved Næstved (tidl. trafikordfører og trafikminister Magnus Heunickes bopæl)

Siger du, at trafikinvesteringer alene er en geografisk kamp og ikke funderet i fagfolks analyser af, hvor behovet er størst?

- Nej. Trafikmængder og samfundsøkonomi skal være på plads, men nogle projekter ligger meget tæt på hinanden, og derfor handler det hele tiden om at få synliggjort sit eget projekt og skabt alliancer på tværs af partierne. I det spil har Fyn ikke spillet kortene ordentligt. Man har ikke kendt sin besøgelsestid.

- Og hvem er man?

- De fynske politikere over en bred kam. Det handler også om, hvor stærke de er internt i deres egne partigrupper.

Så de fynske politikere er for svage?

- Det må være din vurdering. Jeg vil ikke hænge nogen ud.

Hvornår får vi det tredje spor?

Det tør jeg ikke spå om. Jeg tror, at den kommende E20-komité kan være med til at fremme processen. Hvis den ikke for alvor kommer i gang nu, risikerer det hele at løbe fra Fyn, forudser Poul Andersen.

Det er Byregion Fyn, der er et samarbejde mellem de fynske kommuner, der har taget initiativ til nedsættelse af en national E20-komité for gennem lobbyarbejde at understege, at et tredje spor er vigtigt for hele Danmark, fordi motorvejen binder landsdelene sammen.

Det sagde ordførerne i 2010

Kristian Pihl Lohrentzen (V):

- Der udestår jo så en finansiering af anden og tredje etape ved en kommende trafikaftale, forhåbentlig i 2013. Vi skal naturligvis helt frem til Odense, for trafikken er kraftig på hele strækningen.

Foto: Steen Brogaard

Kim Christiansen (DF):

- Der er ingen tvivl om, at det her er første etape af en meget nødvendig udvidelse mellem Middelfart og Odense, og den bakker Dansk Folkeparti naturligvis også op omkring.

Poul Andersen (S):

- Vi har en helt klart forventning om, at vi så i 2013 får forhandlet den videre økonomi for de øvrige strækninger på plads.

Foto: Michael Bager

Henriette Kjær (K):

- Den her udvidelse af den vestfynske motorvej er streng nødvendigt. De, der kører der dagligt, ved, hvor utroligt omfattende kødannelse, der er.

Foto:Maibritt Kerner

Per Clausen (EL):

- Det er selvfølgelig logisk, at de partier, der dengang talte med størst entusiasme for at nedsætte taksterne for lastbiler over Storebælt, nu støtter lovforslaget om at udvide motorvejsnettet, så der kan blive plads til endnu flere lastbiler på vejene.

Fakta: Lang vej fra lov til asfalt


2003-aftalenFolketinget i 2003. Foto Keld Navntoft/Scanpix. VK-regeringen, DF, R og Kristendemokraterne indgår i 2003 aftal om de kommende 10 års trafikinvesteringer. Med i aftalen er en udbygning af motorvejen til seks spor mellem Middelfart og Odense V. Forventet anlægsperiode er 2009-2012. Den første milliard sættes af. Desuden står der i aftalen, at der i 2009-2011 skal udarbejdes et beslutningsgrundlag for seks spor på motorvejen mellem Odense V og Odense SØ.

Anlægslov 2010Foto: Peter Leth-Larsen. I januar 2006 sendes debatoplæg i høring om udvidelse af motorvejen. I 2008 er den omfattende VVM-undersøgelse færdig, og i 2010 vedtager samtlige partier i Folketinget undtagen Enhedslisten anlægsloven for udbygning af Fynske Motorvej til seks spor mellem Middelfart og Odense V (34 km). Der sættes kun penge af til ekstra spor på de første 10 km mellem Middelfart og Nørre Aaby. Partierne beslutter, at de i 2013 skal drøfte finansieringen af de resterende 24 km. Pengene er endnu ikke fundet.

Indvielse af 10 km i 2014Foto: Nils Svalebøg. Den 6. oktober 2014 indvier transportminister Magnus Heunicke (S) et ekstra motorvejsspor mellem Middelfart og Nørre Aaby på 10 km.

Anlægslov 2014


Samtlige parter undtagen Enhedslisten vedtager anlægslov for ekstra motorvejsspor mellem Odense V og Odense SØ. Loven træder i kraft 1. januar 2014. Der er endnu ikke fundet penge til udbygning af motorvejen.

RegeringsgrundlagetFoto: Bax Lindhardt/Scanpix.
I regeringsgrundlaget fra 2016 skriver V, K og LA, at de ønsker flere investeringer i infrastruktur. Konkret nævnes, at der i 2017 skal undersøges etablering af en ny midtjysk motorvej fra Hobro over Viborg til Give og laves en VVM-undersøgelse for Give-Billund-Haderslev. Motorvejen mellem Aarhus og Skanderborg udbygges i år, og regeringen vil de kommende år forbedre fremkommeligheden på andre strækninger end E45. Der skal laves en VVM-undersøgelse for en 4-sporet motorvej fra Allerød til Hillerød. Fynske Motorvej nævnes ikke - 13 år efter beslutningen om udbygning og syv år efter vedtagelse af anlægsloven.
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Se alle billederne: Bruger millioner på lækre detaljer i renovering af Ulriksholm Slot: Møblerne er til gengæld Ikea og genbrug

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Nyborg For abonnenter

Meldte sig selv efter 100 overgreb: 61-årig anklaget for overgreb på datter og barnebarn

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Rekordregnskab og ordrebogen bugner: Dropper møgopgaver i København og tjener styrtende på Fyn

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Vinhandel gearer op:  - Inden for få år skal vi i hvert fald runde en omsætning på en halv milliard

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Tip til virksomheder, der er lamslået over reformaftale: Ansæt en rumæner med et godt netværk

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Annonce