Annonce
Danmark

S udskyder beslutning om forbud mod kræftmistænkt pesticid

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Socialdemokratiet skældte i 2018 regeringen ud for ikke at forbyde tre pesticider. Nu er S selv tilbageholdne.

Socialdemokratiet udskyder at tage endeligt stilling til, om der skal indføres et straksforbud mod pesticider, der mistænkes for at kunne give børn kræft.

Det skriver Politiken.

Der er tale om fire pesticider, hvoraf tre bruges i landbruget herhjemme. De
formodes at være skyld i, at der hvert andet år er et barn, der får leukæmi, altså kræft i blodet.

I august 2018 talte daværende S-miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, dunder til den daværende VLAK-regering for ikke at indføre straksforbud mod pesticiderne alene på mistanken.

- Det her er så alvorlig en mistanke, at der bliver vi nødt til at reagere. Derfor foreslår vi et straksforbud, indtil undersøgelsen foreligger, sagde Christian Rabjerg Madsen dengang til TV2.

Knap et år senere er tonen dog en anden i Socialdemokratiet.

Miljøminister Lea Wermelin (S) siger til Politiken, at hun tidligst efter sommer vil se på sagen med pesticiderne.

- Jeg har været minister i tre uger, og der er en masse, vi skal tage stilling til, skriver hun til Politiken.

I en mail til en borger svarer en embedsmand på vegne af ministeren, at Wermelin afventer undersøgelsens resultater, før hun tager stilling til, hvad der skal ske.

Det vækker forundring hos Enhedslistens miljø- og naturordfører, Mai Villadsen.

- Det er en gravalvorlig sag. Sidste år sagde vi sammen med Socialdemokratiets daværende miljøordfører, at der skulle være et straksforbud. Derfor håber jeg da virkelig, at de handler på det.

- Det bekymrer mig, at det ikke ser sådan ud lige nu, siger hun til Ritzau.

Den pågældende undersøgelse bliver udarbejdet af det amerikanske National Cancer Institute i samarbejde med Aarhus Universitet og Statens Serum Institut.

De foreløbige resultater tyder på, at der kan være en øget risiko for, at børn får leukæmi, hvis moren under graviditeten har boet nær marker, der er blevet sprøjtet med de pågældende pesticider.

Der er tale om pesticider med navnene pendimethalin, bromoxynil, fluoxypyr og ioxynil. Ioxynil er forbudt i Danmark.

Både forskerne bag undersøgelsen, Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse var i august sidste år ude og berolige befolkningen. Der er nemlig stor usikkerhed med de foreløbige tal.

Kræftens Bekæmpelse kaldte derfor dengang den daværende S-opfordring om at indføre et straksforbud for "måske lidt af en overreaktion".

Ifølge Politiken er forskerne ved at færdiggøre den videnskabelige artikel om undersøgelsen i denne uge.

/ritzau/

Annonce
Den citerede artikel hos Politiken
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Hurra for de frivillige

Læserbrev

Debat: En god idé til gavn for hele Ærø blev trukket ned i et intrigant hængedynd

Læserbrev: Midt i en tilsyneladende uendelig debat om omgangstonen i avisdebatten og føljetonen om det ikke eksisterende samarbejdsklima i kommunalbestyrelsen - kom et lyspunkt. Borgmester Ole Wej luftede sammen med turist- og erhvervsforeningen en idé i avisen om at lade emissionsfri færgetransport omfatte af landevejsprincippet hele året. En idé, som er perfekt timet i forhold til den aktuelle nationale debat om klimahandlingsplaner, kommunal udligning (ligestilling), og som vandt genhør på Christiansborg. Tak for det, Ole! Avisens tryksværte var knapt tør, før Ærø Plus lod de fem kriterier for listens beslutninger og den samarbejdsvilje, som de har stået for, sejle af øen i iveren efter at "sælge billetter" til det kommunalvalg, som ligger næsten to år ud i fremtiden. "Er den demokratiske proces sat ud af spillet?" spurgte Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas her i avisen 28. januar. Ja, den demokratiske proces i Ærøs kommunalbestyrelse er sat ud af spil så længe, at kommunalbestyrelsens medlemmer åbenlyst fører valgkamp i avisen i stedet for at sætte sig rundt om et bord på rådhuset og få renset luften. Med debatindlægget blev en god idé til gavn for hele Ærø trukket ned i det intrigante hængedynd som aktuelt handlingslammer kommunalbestyrelsen. Ingen tak for det. Midt i en valgperiode, som nu, bør vælgerne kunne forvente, at de folkevalgte forvalter deres mandat til gavn for samfundet (øen/kommunen) og venter med at føre valgkamp, til det er valgår (2021). Såfremt der fordres en uddannet konfliktmægler til at få gang i kommunalbestyrelsens samarbejde, står jeg til rådighed, også gerne med at anvise en uvildig mægler. Men noget bør forandres, vælgerne fortjener en kommunalbestyrelse, der samarbejder.

Annonce