Annonce
Odense

S-politiker om klinkesag fra Bolbro: - Jeg synes, det er provokerende

Det er disse klassiske Hasle-klinker, som er så typiske mange steder i Odense, striden drejer sig om. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Byrådsmedlem Maria Brumvig (S) kræver svar i sagen om klinker, der mod beboernes ønske fjernes fra Bolbro-fortov for at bruges andre steder i byen. By- og Kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V) afviser, at der tale om en afvikling af lokalområdet.

Odense: Er der forskel på høj og lav i Odense Kommune?

Det er det helt overordnede spørgsmål, som rejser sig, efter det er kommet frem, at beboerne på Sigfredsvej i Bolbro i denne uge stik imod deres ønske har fået fjernet de såkaldt Hasle-klinker, der har beklædt vejens fortove siden 1930'erne.

Det er sket i forbindelse med en renovering af vejen og fortovet.

Annonce

I stedet må beboerne affinde sig med grå betonfliser, som er en billigere løsning, mens de "fine" klinker køres bort, så de kan anvendes andre steder i byen.

Konkret har beboerne på Sigfredsvej fra kommunens projektleder fået oplyst, at klinkerne bruges i Hunderup- og Skibhuskvarteret, i bymidten og på pladser samt i den ældre del af Bolbro.


Generelt vil jeg sige, at hvis man ikke ønsker renovering af sin vej, så skal vi jo bare lade være med det. For jeg er ikke i tvivl om, at mange andre steder i byen vil man gerne have renoveret sit fortov.

Christoffer Lilleholt (V), rådmand for by- og kultur i Odense


Beboerne i gaden er stærkt utilfredse, og S-politiker Maria Brumvig, der sidder i By- og Kulturudvalget og også selv bor i Bolbro, forstår godt reaktionen.

- Jeg synes, det er provokerende, siger hun om det, at der åbenbart findes negativ- og positivlister i Odense Kommune over, hvilke gader i byen, der er særligt udpeget til at have klinker på fortovet. Tilsyneladende uden at tage højde for, at en gade som Sigfredsvej har haft klinker i snart 100 år.

Kræver svar om lager

- Jeg kan sagtens forstå, at vejen skal repareres, men jeg kan simpelthen ikke forstå, at man ikke kan genbruge klinkerne, siger Maria Brumvig og slår fast, at hun vil have svar på en lang række spørgsmål om sagen på det næste By- og Kulturudvalgsmøde.

Sagen kort fortalt

Odense Kommune er på Sigfredsvej i Bolbro stik imod beboernes ønske gået i gang med at fjerne de eksisterende fortove, der er belagt med de såkaldte Hasle-klinker, som er karakteristiske for mange fortove og pladser i Odense.

Vejen har haft fortove med Hasle-klinker siden 1930'erne, og flere af de omkringliggende veje har samme fortovsbelægning. Men I stedet skal der nu på Sigfredsvej, mener Odense Kommune, anlægges nye fortove med billigere grå betonfliser.

Imens skal klinkerne fra Sigfredsvej køres bort til et lager, og efterfølgende kan de benyttes andre steder i byen som f.eks. i Hunderupkvarteret, Skibhus eller i centrum. Der findes, ifølge hvad beboerne har fået oplyst, en række udpegede områder, der godt må få klinkefortove, men Sigfredsvej står altså ikke på listen.

Beboerne på vejen er både forundrede og rasende. Både over at miste deres fortove, som de var glade for, og over det, de opfatter som fejl i sagsbehandlingen, bl.a. fordi de ikke er blevet hørt.

Fyens Stiftstidende har siden fredag morgen uden held forsøgt at få et interview med nogen fra By- og Kulturforvaltningen omkring sagen. I en skriftlig udtalelse sendt fredag efter deadline fastslår forvaltningen, at den ikke mener, at der begået juridiske fejl i sagen.

Blandt andet vil hun spørge ind til en oplysning, som politikerne lørdag fik om, at der tilsyneladende findes et lager, hvor klinker, der fjernes - som på Sigfredsvej - køres til.

De klinker hentes så til andre områder i byen, der er udpeget til at have de dyrere klinkefortove og ikke de billigere betonfliser, der efter planen skal udlægges på fortovene på f.eks. Sigfredsvej.

- Hvis der findes sådan et lager med fliser, kan man så ikke tage nogle af fliserne fra det lager med herud (til Sigfredsvej, red.), så man kan bevare det klinkefortov, der er, lyder det undrende fra Maria Brumvig.

Annonce

K: En kende groft

Kristian Guldfeldt, Konservatives medlem af By- og Kulturudvalget, siger om sagen:

- Jeg synes, det er en kende groft, at man på den måde "hugger" beboernes belægning for at lave nye fortove med en anden belægning. Og jeg synes heller ikke, at det politisk står mål med det, vi har vedtaget i forhold til arkitekturstrategien.

- Vi har netop vedtaget en strategi om, at vi gerne vil have en pæn og sammenhængende by, påpeger han.

Kristian Guldfeldt har derfor nu, som han selv udtrykker det, "sat forvaltningen i sving" med at finde nogle svar.

- For jeg synes ikke, det kan passe, at vi på den måde er med til at gøre et område grimmere. Og så undrer jeg mig også over, at arbejdet er sat i gang, selv om beboere har været godt tilfredse med de forhold, der har været. Så jeg synes også sagen kalder på, at vi skal hanke op i forvaltningen i forhold til den dialog, der er med borgerne ude i området.

Annonce

Rådmand afviser afvikling

Christoffer Lilleholt (V), der er rådmand for by- og kulturområdet i Odense, understreger, at han og de øvrige politikere "ikke er nede i hvert enkelt fortov, der bliver skiftet ud". Men han vil nu bede sin forvaltning om en redegørelse.

- Sådan en proces giver altid anledning til overvejelser omkring, hvorvidt vi kan gøre det bedre, siger han.

Hvorfor skal der være veje i Odense, som langt tilbage i historien har haft fortove belagt med klinker, som ikke længere skal have det og i stedet må leve med billigere betonfliser. Hvad er ideen med det?

- Ting udvikler sig, og budgetterne...

Men det er vel ikke udvikling, nærmere afvikling?

- Ikke på nogen måde. Det vil jeg gerne indskærpe. Det er på ingen måde afvikling - det er at investere i veje og nye fortove. Og hvis man ikke ønsker de investeringer, så er jeg helt sikker på, at der mange andre områder og grundejerforeninger rundt omkring i byen, som gerne vil have de investeringer i stedet for, siger Christoffer Lilleholt og tilføjer:

- Generelt vil jeg sige, at hvis man ikke ønsker renovering af sin vej, så skal vi jo bare lade være med det. For jeg er ikke i tvivl om, at man mange andre steder i byen gerne vil have renoveret sit fortov. Både af hensyn til dem, der er gangbesværede og af hensyn til f.eks. barnevogne.

Annonce

Arbejdet fortsætter

Mens sagen om de opgravede klinker på Sigfredsvej altså nu er ved at blive politisk, fortsætter arbejdet med at fjerne klinkerne, pakke dem på paller og køre dem bort.

Til beboernes store frustration har By- og Kulturforvaltningen afvist deres ønske om at få sat arbejdet på pause, indtil de har haft mulighed for at blive hørt.

Beboerne har bedt om i det mindste at få sat arbejdet i bero, mens de får mulighed for at tale deres sag. Vil du sikre, at arbejdet bliver sat på pause, indtil sagen er afklaret?

- Nu tager vi lige en dialog først på ugen i næste uge og ser, hvad der er op og ned i det her. Jeg skal ikke kunne sige, hvad vi gør eller ej. Det kommer an på, hvad der er muligt at gøre, og hvad der giver mening, lyder det fra Christoffer Lilleholt.

Heller ikke Maria Brumvig vil garantere beboerne, at arbejdet bliver sat på pause.

- Jeg tror ikke, der er hjemmel til det, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce