Annonce
Odense

S opgiver forslag om fælles fynsk lærepladsgaranti: Koncentrerer sig om aftale i Odense

Flere unge, der læser på en erhvervsskole, har problemer med at finde praktikplads. S i Odense har foreslået at lave en praktikpladsgaranti i samarbejde med de relevante parter, og det forslag er der bredt flertal til at gå videre med. Arkivfoto: Katrine Damkjær
Forvaltning skal nu undersøge, hvad der skal til for at lave en lærepladsgaranti til unge i Odense. Det skal ske i samarbejde med erhvervsskoler, virksomheder og fagbevægelse.

Socialdemokraterne i Odense vil gerne have flere unge til at tage en erhvervsuddannelse. Derfor har partiet forslået at lave en fælles fynsk lærepladsgaranti til alle, der er i gang med en uddannelse.

Tirsdag blev det såkaldte initiativretsforslag behandlet i Beskæftigelses- og Socialudvalget og kom med det samme på slankekur for at gøre arbejdet mere overkommeligt. Derfor handler det nu om en praktikpladsgaranti til unge i Odense, men så er der også bred enighed om at undersøge, hvad der skal til, for at det kan blive en realitet, fortæller forslagsstilleren, Cæcilie Crawley (S):

- Vi har aftalt at begynde i Odense, for så kan vi bedre styre det. Så kan vi diskutere med for eksempel Fynsk Erhverv, DI Industri Fyn og uddannelsesinstitutionerne, hvordan de kunne tænke sig, at ordningen kunne fungere.

Annonce

Praktikpladsgaranti

For at kunne lave en model for lærepladsgaranti til dem, der vælger en erhvervsuddannelse i Odese, skal en række forhold undersøges først. De vigtigste er:

1) Kortlægning af udbuddet af lærepladser og efterspørgslen i dialog med arbejdspladser og erhvervsskoler. Og tilsagn om, at parterne vil medvirke aktivt.

2) Kortlægning af de største udfordringer inden for området.

3) Hvilke ressourcer skal der til for at løfte opgaven, og hvordan skal den organiseres?

Kilde: Beskæftigelses- og Socialforvaltningen

Garantier i Jylland

Der findes allerede i dag eksempler på praktikpladsgarantier indgået i brede samarbejder - for eksempel i Viborg og Silkeborg Kommune. Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense skal derfor nu i gang med at undersøge, hvad der skal til for at lave en lignende ordning i Odense - eventuelt i samarbejde med Kerteminde Kommune, som også er interesseret.

- Den største udfordring bliver at få virksomhederne med, siger Cæcilie Crawley.

- Jeg tror, mange gerne vil, men det kan være svært som en lille virksomhed. Her kan kommunen måske være med til at facilitere, at tre mindre virksomheder går sammen om én praktikplads. Nogle steder står mester for det hele, og når man har tusind andre ting i hovedet, kan det godt være, at man har brug for lidt hjælp, inden man siger ja.

- Jeg kan høre, at nogen er bekymret for, at ordningen bliver alt for firkantet, men det er bestemt ikke meningen. Forslaget skal hjælpe de unge og virksomhederne. Og når man andre steder i landet har kunnet finde pragmatiske løsninger, tror jeg også, at vi kan, siger Cæcilie Crawley.

Bred opbakning

Det nyeste tal viser, at faldet i aftaler om praktikpladser er dobbelt så stort på Fyn sammenlignet med resten af landet. Konkret blev der indgået 262 færre aftaler på Fyn i 2019 sammenlignet med året før.

Rådmand Brian Dybro (SF) deler Socialdemokraternes ønske om at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse, og er derfor positiv indstillet over for forslaget:

- Nu prøver vi at samle parterne for at høre, om de deler vores ambition. Og så må vi se, om vi skal lægge ud med en bred garanti eller fokusere på nogle bestemte brancher, siger rådmanden.

- Erhvervsskolerne har en del data, som er efterspurgt, for eksempel hvilke virksomheder, der kan tage praktikanter, men ikke gør det - og de ved inden for hvilke områder, der mangler praktikpladser, og hvor der er pladser nok - så det er vigtigt, at de også er med.

Tommy Hummelmose (K) er også med på ambitionen og kalder det "et rigtigt godt forslag".

- Hvis vi kan få virksomhederne til at komme med nogle modeller for, hvordan de kan se det her implementeret bedst muligt, vil det være meget stærkt. For der er områder, hvor unge i dag begynder på en uddannelse, men ikke kan finde en praktikplads, og det påvirker lysten til at tage en uddannelse, som han siger.

Hvornår der kommer et endeligt forslag, ligger ikke fast endnu.

Cæcilie Crawley (S): - Nogen er bekymret for, at en praktikpladsgaranti bliver for firkantet, men det er bestemt ikke meningen. Forslaget skal hjælpe de unge og virksomhederne. Og når man andre steder i landet har kunnet finde pragmatiske løsninger, tror jeg også, at vi kan. Arkivfoto: Vibeke Volder
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Liveblog: 161 er nu døde med coronavirus i Danmark

Annonce