Annonce
Odense

S om nyt spareforslag: - Konsekvenserne er mindre forfærdelige

Anders W. Berthelsen (S) efter at have peget på nye sparekrav sammen med Konservative: - Nu skal det i medarbejderhøring, men jeg kan godt give et enkelt eksempel: På biblioteksområdet har vi sagt klart, at vi ikke ønsker filialer nedlagt ude i lokalsamfundene. Men vi vil gerne se på andre besparelser på biblioteksområdet. Arkivfoto
Nye spareforslag fra S og K redder blandt andet Friluftsbadet, Bolbro Bibliotek og Kunstakademiet. Men hvor 79 mio. kroner på by- og kulturområdet så i stedet skal findes, er indtil videre en hemmelighed.

S og K fremlagde 4. juni i Fyens Stiftstidende en liste (se faktaboks) over ting på by- og kulturområdet, I ønsker skal bestå efter besparelserne. Gælder den liste stadig efter udvalgsmødet tirsdag?

- Ja.

Uændret?

- Der kan godt komme nogle ændringer. Vi vil prøve at arbejde lidt i, om der kunne være nogle private aktører, som f.eks. vil gå med ind i at arrangere julemarked eller torsdagskoncerter. Det er vi helt åbne overfor.

Men garanterer du, at de her ting på listen ikke forsvinder?

- Indtil videre sikrer vi, at de ting, du oplister, fortsætter.

Men der skal stadig spares 79 mio. kr. Så hvad vil I så skære ned på?

- Nu skal det i medarbejderhøring, og det er vi nødt til at respektere. Men jeg kan godt give et enkelt eksempel. På biblioteksområdet har vi sagt klart, at vi ikke ønsker filialer nedlagt ude i lokalsamfundene. Men vi vil gerne se på andre besparelser på biblioteksområdet.

Men hvis ikke via filiallukninger, hvordan så?

- Det ved vi ikke endnu, for forvaltningen har fået til opgave at se på, hvordan vi får det stykket sammen. Og det er vi nødt til at vente på.

Du vil ikke konkret nævne flere af de ting, der står i jeres sparekatalog?

- Nej, ikke på nuværende tidspunkt.

Hvorfor er listen hemmelig?

- Fordi vi er forpligtiget til at høre medarbejderne først, og det er helt fornuftigt.

Kan medarbejderne ikke høres, selv om forslagene er lagt åbent frem?

- Det er fuldstændig normal procedure. Vi kan jo ikke være sikre på, det 100 procent bliver sådan, som vi har ønsket, når forvaltningen præsenterer det nye forslag til besparelser på By- og Kulturudvalgsmødet den 25. juni. Derfor vil det være tosset, hvis vi går ud med noget nu, som så sidenhen viser sig at være anderledes, når vi når frem til udvalgsmødet.

Er det omvendt ikke tosset, at alle indenfor by- og kulturområdet indtil da skal være nervøse?

- Selvfølgelig er der stor spænding omkring det her. Det kan jeg godt forstå. Der er bare nogle andre hensyn at tage, og vi vil gerne have, at det, der bliver lagt frem, er det endelige og fuldstændige katalog.

Helt overordnet: Hvordan bliver by- og kulturlivet i Odense, når de her besparelser er gennemført?

- Man kan ikke spare 79 mio. kr., uden det kan mærkes. Vi vil bare gerne gennemføre det på en mere skånsom måde end det, der var lagt op til i forvaltningens første forslag.

Odense har de senere år brugt kultur som generator for vækst og for at øge skattegrundlaget. Kan de her besparelser ikke komme til betyde mindre vækst og mindre skattegrundlag og dermed også på sigt færre penge til velfærd?

- Det er et aspekt, vi har haft med i overvejelserne. Hvis vi havde lukket nogle af de ting, odenseanerne har reageret voldsomt på, helt ned, ville vi i højere grad blive en mere kulturfattig by. Mange ville så med rette mene, at Odense ville være på vej tilbage til at blive en kedelig by, som mange mente, den var for 20-30 år siden. Derfor peger vi også på nogle andre besparelser.

I har altså fundet en måde at spare 79 mio. kr. på, uden at byen bliver fattigere på kultur og byliv?

- Nej, selvfølgelig kommer man til at mærke det. Men konsekvenserne er mindre forfærdelige end i det oprindelige forslag, hvor man decideret ville have fjernet institutioner i vores by.

Annonce

Dette forsvinder ikke

S og K, der til sammen har flertal, fremlagde 4. juni en liste over ting på By- og Kulturområdet, de vil sikre, ikke forsvinder.

Listen gælder fortsat efter onsdagens ekstraordinære sparemøde i By- og Kulturudvalget, bekræfter både Anders W. Berthelsen (S) og Kristian Guldfeldt (K). På listen står:

Friluftsbadet

H.C. Andersen Festspillene

Kollektiv trafik

Byens springvand

Blomsterkummer i centrum og på Hollufgaard

Bolbro Bibliotek

Kunstakademiet

TipToe BigBand

H.C. Andersen Julemarked

Torsdags-koncerterne i Kongens Have

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Annonce