Annonce
Odense

S om nyt spareforslag: - Konsekvenserne er mindre forfærdelige

Anders W. Berthelsen (S) efter at have peget på nye sparekrav sammen med Konservative: - Nu skal det i medarbejderhøring, men jeg kan godt give et enkelt eksempel: På biblioteksområdet har vi sagt klart, at vi ikke ønsker filialer nedlagt ude i lokalsamfundene. Men vi vil gerne se på andre besparelser på biblioteksområdet. Arkivfoto
Nye spareforslag fra S og K redder blandt andet Friluftsbadet, Bolbro Bibliotek og Kunstakademiet. Men hvor 79 mio. kroner på by- og kulturområdet så i stedet skal findes, er indtil videre en hemmelighed.

S og K fremlagde 4. juni i Fyens Stiftstidende en liste (se faktaboks) over ting på by- og kulturområdet, I ønsker skal bestå efter besparelserne. Gælder den liste stadig efter udvalgsmødet tirsdag?

- Ja.

Uændret?

- Der kan godt komme nogle ændringer. Vi vil prøve at arbejde lidt i, om der kunne være nogle private aktører, som f.eks. vil gå med ind i at arrangere julemarked eller torsdagskoncerter. Det er vi helt åbne overfor.

Men garanterer du, at de her ting på listen ikke forsvinder?

- Indtil videre sikrer vi, at de ting, du oplister, fortsætter.

Men der skal stadig spares 79 mio. kr. Så hvad vil I så skære ned på?

- Nu skal det i medarbejderhøring, og det er vi nødt til at respektere. Men jeg kan godt give et enkelt eksempel. På biblioteksområdet har vi sagt klart, at vi ikke ønsker filialer nedlagt ude i lokalsamfundene. Men vi vil gerne se på andre besparelser på biblioteksområdet.

Men hvis ikke via filiallukninger, hvordan så?

- Det ved vi ikke endnu, for forvaltningen har fået til opgave at se på, hvordan vi får det stykket sammen. Og det er vi nødt til at vente på.

Du vil ikke konkret nævne flere af de ting, der står i jeres sparekatalog?

- Nej, ikke på nuværende tidspunkt.

Hvorfor er listen hemmelig?

- Fordi vi er forpligtiget til at høre medarbejderne først, og det er helt fornuftigt.

Kan medarbejderne ikke høres, selv om forslagene er lagt åbent frem?

- Det er fuldstændig normal procedure. Vi kan jo ikke være sikre på, det 100 procent bliver sådan, som vi har ønsket, når forvaltningen præsenterer det nye forslag til besparelser på By- og Kulturudvalgsmødet den 25. juni. Derfor vil det være tosset, hvis vi går ud med noget nu, som så sidenhen viser sig at være anderledes, når vi når frem til udvalgsmødet.

Er det omvendt ikke tosset, at alle indenfor by- og kulturområdet indtil da skal være nervøse?

- Selvfølgelig er der stor spænding omkring det her. Det kan jeg godt forstå. Der er bare nogle andre hensyn at tage, og vi vil gerne have, at det, der bliver lagt frem, er det endelige og fuldstændige katalog.

Helt overordnet: Hvordan bliver by- og kulturlivet i Odense, når de her besparelser er gennemført?

- Man kan ikke spare 79 mio. kr., uden det kan mærkes. Vi vil bare gerne gennemføre det på en mere skånsom måde end det, der var lagt op til i forvaltningens første forslag.

Odense har de senere år brugt kultur som generator for vækst og for at øge skattegrundlaget. Kan de her besparelser ikke komme til betyde mindre vækst og mindre skattegrundlag og dermed også på sigt færre penge til velfærd?

- Det er et aspekt, vi har haft med i overvejelserne. Hvis vi havde lukket nogle af de ting, odenseanerne har reageret voldsomt på, helt ned, ville vi i højere grad blive en mere kulturfattig by. Mange ville så med rette mene, at Odense ville være på vej tilbage til at blive en kedelig by, som mange mente, den var for 20-30 år siden. Derfor peger vi også på nogle andre besparelser.

I har altså fundet en måde at spare 79 mio. kr. på, uden at byen bliver fattigere på kultur og byliv?

- Nej, selvfølgelig kommer man til at mærke det. Men konsekvenserne er mindre forfærdelige end i det oprindelige forslag, hvor man decideret ville have fjernet institutioner i vores by.

Annonce

Dette forsvinder ikke

S og K, der til sammen har flertal, fremlagde 4. juni en liste over ting på By- og Kulturområdet, de vil sikre, ikke forsvinder.

Listen gælder fortsat efter onsdagens ekstraordinære sparemøde i By- og Kulturudvalget, bekræfter både Anders W. Berthelsen (S) og Kristian Guldfeldt (K). På listen står:

Friluftsbadet

H.C. Andersen Festspillene

Kollektiv trafik

Byens springvand

Blomsterkummer i centrum og på Hollufgaard

Bolbro Bibliotek

Kunstakademiet

TipToe BigBand

H.C. Andersen Julemarked

Torsdags-koncerterne i Kongens Have

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Borgmester om Middelfarts jobvækst: - Først og fremmest er det et udtryk for, at mange af kommunens virksomheder klarer sig godt

Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Fyn

Her er de fynske jobtal: Fynske kommuner indtager top- og bundplaceringer på landsplan

Annonce