Annonce
Odense

S og V vil droppe forbehold i sag om mindesten

Det er den tyske kunstner Gunter Demnig, der er manden bag de små messingbelagte brosten - kaldet snublesten. Tanken er, at man skal kunne snuble over historien og mindes ofrene for nazismen. På stenen er der et navn på ofret, datoen for arrestationen og navnet på det sted, hvor vedkommende døde. Arkivfoto: Thomas Peter/Reuters/Scanpix
Socialdemokratiet og Venstre vil nu fjerne et forbehold, der ville gøre det muligt for grundejere at søge om at få fjernet mindesten for nazismens ofre. Debatten har skadet Odense, mener de.

Odense: Først var de enige om, at fremtidige grundejere skulle have vetoret og kunne kræve dem fjernet. Siden brugte de deres flertal i byrådet til at beslutte, at man i fremtiden skulle kunne søge om at få de såkaldte snublesten - mindesten for nazismens ofre - fjernet. Vel at mærke, hvis politikerne sagde ja.

Men nu vil Socialdemokratiet og Venstre helt droppe alle forbehold for ikke at ødelægge muligheden for at få lagt flere snublesten i byen end den ene, der foreløbig er givet godkendelse til på Hjallesevej 98.

- Vi synes, debatten er kørt af sporet, og den har udviklet sig til at være skadelig for Odense. Vi har ligesom alle andre i byrådet været enige om, at det var en god idé at lægge de her mindesten ned. Men vi har også haft en praksis i Odense, hvor ingen kunstværker eller mindemærker i det offentlige rum er sikret en plads til evig tid. Men nu fjerner vi forbeholdet, siger Anders W. Berthelsen (S).

Annonce


Debatten har taget en drejning mod om man er for eller imod holocaust. Og den vej vil vi simpelthen ikke gå ud af

Claus Houden (V)


Og hans kollega i byrådet og By- og Kulturudvalget, som han har stået last og brast med i sagen om mindestenene, Claus Houden (V), er enig.

På dagsorden i august

- Debatten har taget en drejning mod, om man er for eller imod holocaust. Og den vej vil vi simpelthen ikke gå ud ad. Vi synes, det er en fantastisk idé at nedlægge de her mindesten, så derfor vil vi sammen med S lige efter sommerferien rejse en initiativretssag på det førstekommende udvalgsmøde, så vi kan få fjernet forbeholdet, siger Claus Houden (V).

Sagen om snublestenene

Snublestensgruppen i Danmark sendte i efteråret 2019 en ansøgning til Odense Kommune på vegne af Steen Metz, som ønsker at få lagt en snublesten til minde om sin far, Axel Metz, der mistede livet i kz-lejren i Theresienstadt under 2. verdenskrig.

12. maj godkendte By- og Kulturudvalget ansøgningen og besluttede samtidig, at der skulle lægges flere snublesten i Odense. Udvalgets beslutning blev dog med den betingelse, at snublestenen kun lægges ned, hvis den nuværende grundejer siger ja til at stenen lægges ned ud for adressen og at fremtidige grundejere kunne bede om at få den fjernet igen. Alle partier i udvalget på nær Enhedslisten stemte ja.

Efterfølgende meddelte kunstneren Gunter Demnig, som står bag snublestensprojektet, at han ikke vil lægge andre sten end Axel Metz', så længe betingelsen om fremtidige ejers vetoret blev fastholdt. Demnigs udmelding fik Enhedslisten til at stille en initiativsretssag, der skulle omgøre beslutningen.

På et møde i By- og Kulturudvalget 9. juni fik EL de konservative med, men S og V stod fast på betingelserne. Da sagen skulle behandles på et byrådsmøde den 24. juni kom S og V kritikerne i møde ved at fjerne vetoretten og kun åbne mulighed for at fremtidige grundejere kunne søge om at få stenene fjernet. Beslutningen skulle dog godkendes politisk. Det ændringsforslag blev stemt igennem med S og Vs flertal. De øvrige partier i byrådssalen, El, K, SF, DF og R stemte imod.

Da sagen første gang blev behandlet på et møde i udvalget, var det kun Enhedslistens Søren Freiesleben, der stemte imod en beslutning om at give fremtidige grundejere mulighed for at få stenene fjernet igen. Siden meldte også Konservative sig på Enhedslistens side.

Og da byrådet på det sidste møde inden sommerferien behandlede sagen, blev S og V udsat for massiv kritik fra de øvrige partier i byrådet (SF, R og DF), der alle tordnede mod at fastholde et forbehold.

Annonce

Måske flere mindesten

Efter debatten gennem lang tid har været massiv på debatsiderne i Fyens Stiftstidende, er den på det seneste også nået medier som Politiken og TV2 News. Og det er her, den nu er stukket helt af, mener Anders W. Berthelsen.

- Når man i en landsdækkende avis ligefrem kan skrive, at "Odense saboterer snublesten", så er vi der, hvor debatten er direkte skadelig for Odense. Og det vil vi simpelthen ikke acceptere. For alle partier er enige om, at det er en god idé at minde ofre for nazismen på den her måde, siger Anders W. Berthelsen.

Faktisk ser han gerne, at man få et større antal end den halve snes, som Stadsarkivet i Odense foreslog politikerne, efter at have undersøgt hvor mange der kunne komme i betragtning til en mindesten. Deres undersøgelse viste, at 48 odenseanere potentielt kunne komme i betragtning. Både jøder, men også modstandsfolk og ofre for tysk modterror.

Den første snublesten ventes at blive lagt i Odense i efteråret.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Nordfyn For abonnenter

Svømmehal og spillested midt i skoven: Det gamle mejeri i Rue tager form

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Otte ud af ti overvejer at forlade jobbet: Hårde arbejdsvilkår presser ambulancereddere - Odense er særligt ramt

Odense For abonnenter

Nomineret til Danmarks bedste bager: Fødevarekontrollen fandt ekskrementer og gnavemærker i marengs

Erhverv

Nikotinposer kan spare samfundet for milliarder, mener fabrikant: Men... skal en afhængighed erstatte en anden?

Sport For abonnenter

Navne fra Odense Idrætshal - med Elvis som fan, ABBA, giftige nordfynske overhåndsserver og ildløs i madvognen

Faaborg-Midtfyn

Én faktor betyder 'alverden', konkluderer valgforsker: Se kortet her - sådan stemte du og dine naboer sidste gang

Sport For abonnenter

Denmark Open slår flot med halen i Odense Idrætshal - alle drømte om en finale mellem Momota og Axelsen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Kerteminde

Dragefestival - Drageoptog fra Fjord&Bælt og masser af aktiviteter

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kultur For abonnenter

Skilsmisse førte til lammende sorg: Trine fik et øksehug i hjertet, der aldrig forsvinder

Erhverv For abonnenter

Sif og Andreas er landmænd på en ny måde: 2000 medlemmer ejer gården og de vil give mere til jorden, end de tager

Nyborg For abonnenter

Helt til grin: Komiker tager gas på Nyborg Slot

Annonce