Annonce
Fyn

S og SF har forbudt det internt: Men lovforslag mod dobbeltmandater blev stemt ned i Folketinget

Flere partier på Christiansborg har givet deres medlemmer forbud mod at være folketingspolitikere og på samme tid sidde i byråd eller regionsråd. Men et egentligt forbud fra lovgiverne har lange udsigter. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Flere partier har forbudt dobbeltmandater i deres interne regler. Men der var ikke politisk opbakning til et forbud mod at være politikere flere steder, da SF forsøgte i april sidste år.

Lokalpolitik kræver flere og flere arbejdstimer fra de folkevalgte, og man kan ikke holde det nødvendige fokus begge steder, hvis man er folketingsmedlem samtidig med, at man også sidder i en kommunalbestyrelse eller i et regionsråd.

Sådan lød begrundelsen fra SF, der i april sidste år foreslog at forbyde dobbeltmandaterne. Partiet henviste til, at kommunerne er blevet større efter kommunalreformen i 2007, og at arbejdsbyrden derfor også er vokset. Det viste en rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, der vurderede, at et byrådsmedlem nu typisk bruger 20 timer om ugen på det kommunale hverv.

- Synes ministeren ikke, at vi sender nogle signaler til befolkningen om, at vi tager en lille smule let på det der med, at vi faktisk honoreres for det arbejde, som vi skal udføre?, lød det fra SF's kommunalordfører Kirsten Normann Andersen til økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).

Men kun Alternativet stemte sammen med SF for lovforslaget. Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre, Enhedslisten, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Konservative stemte imod. Det på trods af, at både SF og Socialdemokratiet i deres interne vedtægter har forbudt deres medlemmer at have dobbeltmandater.

Annonce

- Op til vælgerne

Socialdemokratiets Troels Ravn anerkendte under debatten i Folketinget i april 2018, at en plads i både Folketinget og en kommunalbestyrelse er meget tidskrævende, men sagde, at der også kunne være fordele ved at være repræsenteret både lokalt og nationalt.

- Personligt ser jeg det ikke muligt at kunne være både og, men vi mener imidlertid ikke, at der skal lovgives om, hvorvidt det enkelte parti må have dobbeltmandater. Vi mener, at det er et frit valg, hvor det er op til det enkelte parti at bestemme. I sidste ende er det jo vælgerne, der afgør, om de vil stemme på politikere med dobbeltmandater.

Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce