Annonce
Odense

Håb for Friluftsbadet og Kunstakademiet: S og K vil frede dele af kulturlivet for besparelser

Konservative Kristian Guldfeldt og socialdemokratiske Anders W. Berthelsen arbejder på en alternativ kultur-spareplan, der blandt meget andet vil sikre, at der fortsat skal være vand i byens springvand. Foto: Nils Svalebøg
De to by- og kulturudvalgsmedlemmer Anders W. Berthelsen og Kristian Guldfeldt er klar til at redde blandt andet Friluftsbadet, Kunstakademiet og TipToe BigBand fra lukning.
Annonce

I løbet af weekenden har Socialdemokraterne og Konservative i fællesskab gennemgået forslaget til millionbesparelser på by- og kulturområdet. Det er mundet ud i, at Anders W. Berthelsen (S) og Kristian Guldfeldt (K), som begge er medlemmer af By- og Kulturudvalget, i fællesskab har lagt en alternativ spareplan frem.

- Jeg tog simpelthen en pause fra valgkampen for at vi kunne gå det her grundigt igennem, siger Kristian Guldfeldt, der også stiller op til Folketinget.

Den alternative spareplan er ikke fiks og færdig, idet det socialdemokratisk/konservative makkerpar afventer svar på en række opklarende spørgsmål fra embedsværket. Men de har opereret med en rød, en gul og en grøn liste, hvor den røde liste er de punkter, der ifølge Berthelsen og Guldfeldt absolut ikke skal spares på.

På den liste optræder følgende:

Friluftsbadet

H.C. Andersen Festspillene

Kollektiv trafik

Byens springvand

Blomsterkummer i centrum og på Hollufgaard

Bolbro Bibliotek

Kunstakademiet

TipToe BigBand

Desuden vil Berthelsen og Guldfeldt også gerne bevare H.C. Andersen Julemarked og sommerens torsdags-koncerter i Kongens Have, som ellers også optræder i den oprindelige spareplan.

- Men vi er åbne for, om vi kan fortsætte julemarked og koncerter i en anden form, eventuelt i samarbejde med andre aktører, siger Anders W. Berthelsen, som altså dermed ikke udelukker, at der kan spares på marked og koncerter.

Derfor skal der findes millioner

På grund af et stigende antal både børn og ældre har prognoser og beregninger vist, at der i Odense frem mod 2028 vil mangle op mod en halv milliard kroner årligt til skoler, dagtilbud og ældrepleje.

Det har fået Økonomiudvalget til i første omgang at beslutte, at der i forbindelse med budgetforhandlingerne i september skal omprioriteres 200 millioner årlige kroner til velfærd fra næste år.

60 millioner kroner skal spares på administrationen, hvor cirka 100 medarbejdere skal fyres, mens 140 millioner skal hentes på blandt andet kulturområdet, vækstinitiativer, fritidsområdet og vedligeholdelse af bygninger og veje.

Dertil kommer et effektiviseringskrav på 40 millioner. Tirsdag har de politiske udvalg drøftet de mere konkrete spare- og omprioriteringsforslag. Samlet set betyder forslagene, at omkring 213 kommunale fuldtidsstillinger bliver nedlagt.

Derudover har politikerne nedsat en velfærds-task force, der skal finde svar på, hvordan der på længere sigt kan sikres velfærd til den stigende mængde børn og ældre.

Odense Kommune har i år et samlet budget på 12,3 milliarder kroner.

Annonce

Det uigenkaldelige

- Det ville være forkert at skyde præcise tal ud om, hvor vi så vil spare henne i stedet, når vi ikke har fået det regnet igennem hos embedsfolkene, siger Kristian Guldfeldt. Han og Anders W. Berthelsen anerkender den overordnede nødvendighed af besparelser, men de vil altså - uden endnu at være konkrete - finde andre steder i kulturlivet at spare.

Som et eksempel nævner Anders W. Berthelsen Bolbro Bibliotek:

- Vi vil ikke lukke biblioteksfilialer, men vi er åbne for, at der kan spares andre steder i biblioteksvæsenet, siger han.

Guldfeldt og Berthelsen fortæller, at de især har kigget efter det, de benævner som det uigenkaldelige. Hvis man for eksempel lukkede TipToe BigBand eller Kunstakademiet, ville disse ikke kunne genopstå, hvis der engang kom mere luft i økonomien. Så listen skal i høj grad ses som et forsøg på at undgå de uigenkaldelige og uoprettelige besparelser, fortæller de to byrådsmedlemmer.

Annonce

S og K har flertal

Eftersom Socialdemokratiet og Konservative tilsammen har flertal i såvel By- og Kulturudvalg som i byrådet, er der al mulig grund til at tro, at deres fælles spareforslag, når det engang er helt færdigt og gennemregnet, kan blive til virkelighed.

- Vi er jo de to seneste borgmesterpartier, og for os var det helt naturligt at sætte os ind til bordet for at se, om vi kunne gøre noget ved de ubehagelige besparelser, siger Kristian Guldfeldt, og tilføjer at han helt generelt har et godt samarbejde med Anders W. Berthelsen, hvilket hans socialdemokratiske byråds- og udvalgskollega nikker anerkendende og gengældende til.

- Nogle gange er noget større end partipolitik, og vi har et fælles ansvar for og en forpligtelse til at gøre noget ved det her, tilføjer Guldfeldt, som i øvrigt var den, der tog telefonen og ringede til Anders W. Berthelsen for at høre, om de skulle gøre noget ved besparelserne.

Annonce

Skeptisk Jegind

By- og kulturrådmand Jane Jegind (V) er ikke specielt fornøjet over den alternative spareplan:

- De Konservative og Socialdemokratiet har fremlagt forslag til nye beregninger, men jeg er bare nødt til at sige, at der findes ikke hokuspokus løsninger. Kreativitet er meget godt, men der er nødt til at være en realisme. Og så vil de skære på noget andet kultur, og så er vi jo lige vidt, siger Jegind.

- At lave det samme for det halve kan altså ikke lade sig gøre. Der skal være en sammenhæng i det, og den sammenhæng har jeg ikke formået at forstå på dem i dag. Men nu skal der regnes på det.

- Der kan sagtens være nogle af de forslag, de er kommet med, der er rigtig gode, og som godt kan bruges. Men jeg må sige, at mit generelle indtryk efter i dag er, at der er mange forslag, der indeholder lidt hokuspokus tryllestøv, hvor man vil forsøge at kalde noget noget andet, og sådan ser virkeligheden ikke ud, tilføjer by- og kulturrådmanden.

Hvad synes du om, at De Konservative er gået til socialdemokratiet?

- I Venstre vil vi ikke spændes for Rahbæk Juels mærkværdige overspareprojekt, fordi han er blevet enig med sig selv om, at tallet hedder 200 millioner, selvom vi ikke kan stå inde for det tal, og når vi ødelægger vores by. Om De Konservative vil spændes for den vogn, er helt op til dem.

Annonce

Venstres forslag

Jegind og Venstre har i stedet foreslået at droppe for 50 millioner kroner besparelser, fordi nye prognoser og beregninger viser, at der om fire år ikke er brug for yderligere 200 millioner til velfærd til det stigende antal børn og ældre, men nærmere 150.

På den baggrund ønsker Jane Jegind blandt andet at forhindre lukningen af friluftsbadet, Bolbro Bibliotek, julemarkedet og sankthansbålet på Engen, hun vil skåne legepladser, parker og grønne områder for skarpe spareknive, ligesom foreslåede besparelser i byens daginstitutioner, seniorhuset og på ældreaktiviteter skal pilles ud.

- Venstre er helt med på at sikre velfærden, men vi vil ikke deltage i at overspare og ødelægge noget værdifuldt, som skaber fællesskab og velfærd for alle, siger Jegind.

Ønsket om at trække de 50 millioner ud af sparekravet står Venstre imidlertid alene med. Både i byrådet og Økonomiudvalget har de øvrige partier afvist tanken med det argument, at behovet for velfærdspenge på sigt er endnu større end de 200 millioner kroner.

Arbejdet med at finde besparelserne på by- og kulturområdet går videre på et ekstraordinært udvalgsmøde onsdag d. 12. juni og skulle gerne være afsluttet på det sidste By- og Kulturudvalgsmøde iden sommerferien, tirsdag d. 25. juni.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

Mårhundefund bekymrer fynske jægere

Annonce