Annonce
Fyn

S: Nedslidte skal have ret til at gå tidligt på pension

Jan Johansen er tidligere Lindø-arbejder og tidligere byrådsmedlem i Kerteminde Kommune. Han er medlem af Folketinget for S og stiller op til Folketingsvalget for tredje gang. Foto: Steen Brogaard

- Skal en sygeplejerske, der har udsigt til at skulle arbejde, til hun er 71 år, have lov til at gå fra før, hvis hun er nedslidt?

- Når hun rammer 60-års-alderen, har hun været mange år på arbejdsmarkedet, og hvis hun føler sig slidt, skal hun have lov til at gå fra lidt før. Nedslidning kan både være fysisk og psykisk, og jeg kan godt forstå, hvis hun har svært ved at se sig selv være sygeplejerske, til hun fylder 71 år. Der er blevet mere og mere travlt på sygehusene og i de offentlige institutioner, og det slider både fysisk og psykisk.

- Hvem skal vurdere, om man er slidt nok til at kunne gå tidligt på pension?

- Hvis vi får vores vilje, bliver det en ret. Så skal man ikke vurderes af eksperter. Man skal ikke komme hjem fra arbejdsmarkedet og gå og spise piller for at have et ordentligt liv.

- Men det koster. Hvordan vil du få råd til at lade f.eks en sygeplejerske gå fra før tid?

- Det er et spørgsmål om, at vi vil investere i det. Vi får meget større regninger, hvis vi ikke gør det, og derfor skal vi også lave et rummeligt arbejdsmarked, hvor vi ser på, hvordan vi beskæftiger folk, der ikke kan overskue en 37 timers arbejdsuge. Man skal have en ret til at forlade arbejdsmarkedet, når man har været der i mange år, men mange vil stadig gerne arbejde i nogle timer, og det skal de have mulighed for.

- Hvis pensionsalderen ikke skal følge levealderen, kommer der til at mangle 11 mia. om året, viser beregninger. Hvor vil du finde de penge?

- 11 milliarder er et tal, akademikerne har sat fundet ud af, men hvem siger, at det er rigtigt? Jeg gider ikke blive ved med at proppe mig ned i et regneark - det går jeg ikke efter, for sådan er den virkelige verden ikke skruet sammen.

- Så du tror ikke på de beregninger?

- Jeg ved ikke, hvor mange milliarder, der kommer til at mangle, men man kan ikke regne alting ud på den måde. Det tror jeg på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense For abonnenter

Testkørsler på vej: På én strækning især vil der snart køre letbanetog

Faaborg-Midtfyn

Gymnasielærer anholdt i London efter at have lænket sig til olietønde: Nu vil han arrangere klimadag

Annonce