Annonce
Fyn

S: Nedslidte skal have ret til at gå tidligt på pension

Jan Johansen er tidligere Lindø-arbejder og tidligere byrådsmedlem i Kerteminde Kommune. Han er medlem af Folketinget for S og stiller op til Folketingsvalget for tredje gang. Foto: Steen Brogaard

- Skal en sygeplejerske, der har udsigt til at skulle arbejde, til hun er 71 år, have lov til at gå fra før, hvis hun er nedslidt?

- Når hun rammer 60-års-alderen, har hun været mange år på arbejdsmarkedet, og hvis hun føler sig slidt, skal hun have lov til at gå fra lidt før. Nedslidning kan både være fysisk og psykisk, og jeg kan godt forstå, hvis hun har svært ved at se sig selv være sygeplejerske, til hun fylder 71 år. Der er blevet mere og mere travlt på sygehusene og i de offentlige institutioner, og det slider både fysisk og psykisk.

- Hvem skal vurdere, om man er slidt nok til at kunne gå tidligt på pension?

- Hvis vi får vores vilje, bliver det en ret. Så skal man ikke vurderes af eksperter. Man skal ikke komme hjem fra arbejdsmarkedet og gå og spise piller for at have et ordentligt liv.

- Men det koster. Hvordan vil du få råd til at lade f.eks en sygeplejerske gå fra før tid?

- Det er et spørgsmål om, at vi vil investere i det. Vi får meget større regninger, hvis vi ikke gør det, og derfor skal vi også lave et rummeligt arbejdsmarked, hvor vi ser på, hvordan vi beskæftiger folk, der ikke kan overskue en 37 timers arbejdsuge. Man skal have en ret til at forlade arbejdsmarkedet, når man har været der i mange år, men mange vil stadig gerne arbejde i nogle timer, og det skal de have mulighed for.

- Hvis pensionsalderen ikke skal følge levealderen, kommer der til at mangle 11 mia. om året, viser beregninger. Hvor vil du finde de penge?

- 11 milliarder er et tal, akademikerne har sat fundet ud af, men hvem siger, at det er rigtigt? Jeg gider ikke blive ved med at proppe mig ned i et regneark - det går jeg ikke efter, for sådan er den virkelige verden ikke skruet sammen.

- Så du tror ikke på de beregninger?

- Jeg ved ikke, hvor mange milliarder, der kommer til at mangle, men man kan ikke regne alting ud på den måde. Det tror jeg på.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce