Annonce
Indland

S: Kommunerne skal kunne forbyde brændeovne

- En brændeovn i dag er dybest set en kasse med en skorsten ovenpå, det kan bare ikke lade sig gøre at få en ren forbrænding,, fortæller seniorforsker på Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet, Steen Solvang Jensen, til avisen Danmark. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Det skal være muligt for kommunerne helt eller delvist at forbyde private brændeovne i områder, hvor partikelforureningen er særlig høj, det foreslår Socialdemokratiet. Miljø- og Fødevareministeren vil hellere belønne folk for at skrotte brændeovnen.

Annonce

Forbud: 750.000. Omtrent så mange brændeovne står der i dag rundt omkring i de danske hjem. Men det er ikke kun varme, de mange brændeovne giver, de udleder også farlige røgpartikler.

Derfor vil Socialdemokratiet give kommunerne mulighed for at forbyde brændeovne i bestemte områder. Enten fuldstændigt eller i perioder.

- Brændeovne er skyld i, at folk dør for tidligt, så hvis man er seriøs omkring luftforurening, og det er vi, så er man nødt til at kigge på brændeovnene, siger miljøordfører for Socialdemokratiet Christian Rabjerg Madsen og understreger, at forbuddet kun skal kunne indføres i områder, hvor man i stedet kan få opvarmet sit hus med f.eks. fjernvarme eller naturgas.

Annonce

Forurenet som H.C. Andersens Boulevard

Ifølge Socialdemokratiet kan forbuddet også komme i spil i mindre byer. Problemet med partikelforurening er nemlig ikke kun et storbyfænomen.

Dansk Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet målte således i 2005 luftforureningen i den lille by Gundsømagle uden for Roskilde. Målingerne viste, at luftforureningen i koldt og vindstille vejr var ligeså høj som i myldretiden på H.C. Andersens Boulevard i København.

- En brændeovn i dag er dybest set en kasse med en skorsten ovenpå, det kan bare ikke lade sig gøre at få en ren forbrænding. Det svarer til, at man selv skulle styre benzin- og lufttilførslen på sin bil, fortæller seniorforsker på Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet, Steen Solvang Jensen.

Forureningen fra brændeovne er ifølge Dansk Center for Miljø og Energi hvert år skyld i en lang række sygdomme, og at over 500 danskere dør en for tidlig død.

Annonce

- Jeg kigger fordomsfrit på forslaget

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) støtter ikke umiddelbart Socialdemokratiets forslag, men vil heller ikke afvise, at han kan komme til det.

- Vi skal gøre mere ved luftforureningen. I Danmark skal man kunne trække vejret frit, uanset om man bor midt i byen eller ude på landet. Derfor kigger jeg fordomsfrit på alle gode forslag, siger Jakob Ellemann-Jensen.

I første omgang vil ministeren hellere tale om muligheden for en tilskudsordning, hvor folk bliver belønnet for at skrotte deres brændeovn til fordel for mere miljøvenlige modeller.

- Der er ingen tvivl om, at især gamle brændeovne udleder skadelige partikler, og man kan sagtens forestille sig, at man gør det mere attraktivt at udskifte gamle brændeovne med nye, fortæller Jakob Ellemann-Jensen.

Annonce

Lunken modtagelse i kommunerne

Spørgsmålet er da også, om kommunerne overhovedet vil benytte sig af et forbud, hvis Folketinget skulle give dem muligheden.

Næstformanden i Kommunernes Landsforenings Miljø- og Forsyningsudvalg Kenneth Muhs (V) fortæller, at det ikke er noget, man har drøftet i foreningen. Han kommer dog ikke til selv at benytte værktøjet i Nyborg Kommune, hvor han er borgmester.

- Jeg kunne ikke umiddelbart forestille mig, at vi ville overveje et forbud. Jeg mener, at man i stedet skal gå en anden vej, fortæller Kenneth Muhs.

- Er det ikke bare fordi, du er bange for borgernes reaktion?

- Nej, det er det ikke, man skal jo give folk nogle reelle alternativer, og i min verden bør Folketinget i stedet give folk en belønning for at udskifte de gamle brændeovne til nogle mere miljøvenlige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Dårlige udsigter: Corona-pessimisme breder sig i fynsk erhvervsliv

Annonce