Annonce
Indland

S: Imamer er virkelighedsfjerne i fordømmelsen af TV2

Socialdemokraternes politiske ordfører forstår ikke, at 31 imamer ikke beklager, men i stedet kritiserer TV2.

- De er virkelighedsfjerne og formørkede.

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes politiske ordfører Nicolai Wammen, efter at 31 imamer, efter et møde ved Islamisk Kulturcenter i København, skyder med skarpt efter TV2.

Imamerne siger efter mødet, at TV2-dokumentarserien "Moskeerne bag sløret" har hængt dem ud og har skadet integrationen.

Dokumentaren har ved hjælp af skjult kamera afsløret, at imamer fra otte moskeer blandt andet har undervist i stening af utro kvinder og vejledt kvinder til at blive hos deres voldelige mænd.

Men det er en underlig reaktion fra imamerne, mener Nicolai Wammen.

- De imamer, der mødtes her til aften, havde en rigtig god mulighed for at tage afstand fra stening, voldtægt, vold og social bedrageri. Det gjorde de ikke.

- De er virkelighedsfjerne og formørkede, når de i stedet skælder ud på TV2 og fordømmer en tv-station. Det understreger desværre, at de her imamer ikke har forstået det danske samfund og det danske demokrati.

Spørgsmål: Anoura Touini, talsmand og bestyrelsesmedlem i Københavns Moské, siger, at TV2-dokumentaren har været ødelæggende for integrationen. Hvad siger du til det?

- Det, der er ødelæggende for integrationen, er, når imamer siger til muslimske kvinder, at de ikke må komme ud på arbejdsmarkedet, hvis der er mænd, at en kvinde ikke selv bestemmer over sin krop, og at det er i orden at slå børn med mere.

- Det er den reelle udfordring, siger Nicolai Wammen, som derfor mener, at imamerne skal mødes med det kontante svar:

- Det er helt uacceptabelt i det danske samfund. Men alle de muslimer, der gerne vil være en del af fællesskabet og integreres, de har vores opbakning, og vi vil støtte dem i kampen mod de formørkede typer.

Også DF's integrationsordfører Martin Henriksen kalder imamernes kritik helt hen i vejret.

- Hvis dette møde er dækkende for, hvordan muslimer i Danmark ser sig selv, og hvordan de ser samfundet, så er integration en illusion. Og TV2 kan jo ikke ødelægge noget, som slet ikke eksisterer.

- Imamerne og de muslimske interesseorganisationer gør det, som de er bedst til. De iscenesætter sig selv som ofre og nægter at tage ansvar for deres handlinger.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce