Annonce
Nyborg

S: Hvordan havnede det lige i budgetudspillet?

Der er ikke udsigt til, at den halve hal i Herrested bliver udvidet lige foreløbig. Arkivfoto: Tim K. Jensen
Borgmester Kenneth Muhs (V) pynter på sandheden, når han hævder, at der ikke skal spares på kommunens budget i 2020. Det mener Socialdemokratiets gruppeformand Sonja Marie Jensen, som på et byrådsmøde tirsdag også undrede sig over, hvordan to forslag fra Venstre har fundet vej til administrationens oplæg.

Nyborg: I begyndelsen af september kunne Fyens Stiftstidende fortælle, at Venstre i Nyborg ønsker at droppe en udvidelse af den halve hal i Herrested og en cykelsti ved Holckenhavn.

Begge dele er der ellers truffet politisk beslutning om, men pengene - cirka 10 millioner kroner - er givet bedre ud til at rette op på de massive problemer med indeklimaet på kommunens distriktsskoler, lød argumentet fra det suverænt største parti i byrådet som optakt til forhandlingerne om næste års budget.

Efterfølgende er administrationen på rådhuset kommet med sit udspil til budgettet.

- Det er ikke et politisk budget, men derimod et teknisk budget, understregede borgmester Kenneth Muhs (V) i forbindelse med førstebehandlingen i byrådet tirsdag.

Men netop den præmis valgte Socialdemokratiets gruppeformand Sonja Marie Jensen at stille et stort spørgsmålstegn ved på mødet.

- Vi andre kan ikke få administrationen til at behandle politiske forslag, før de er besluttet, men det kan man tilsyneladende godt i Venstre. For hvordan er det egentlig gået til, at de to forslag fra Venstre er blevet indarbejdet i administrationens udspil. Er det noget, vi andre skal vænne os til, spurgte hun direkte henvendt til borgmester Kenneth Muhs (V).

Uden dog at få et direkte svar. I stedet understregede borgmesteren, at det er administrationen selv, der har taget initiav til at indregne forslagene.

- Så er det, at vi som politikere kan sige til hinanden: Det ønsker vi ikke. Gør man det, vil der være 10 millioner kroner mindre til anlæg, herunder til finansiering af indeklimaet på vores skoler, sagde han.

Annonce

Politisk råderum

Forvaltningens budgetudspil indeholder intet sparekatalog. Tværtimod er der lagt op til at fastholde det nuværende serviceniveau, samtidig med at man bruger hele 280 millioner kroner over de næste fire år på anlæg.

Udspillet indeholder ovenikøbet et politisk råderum på 1,5 millioner kroner på driften, som der lige nu forhandles om. Og det kan der blive god brug for, lød det fra både S og DF.

Ifølge Socialdemokratiets gruppeformand pynter borgmesteren nemlig på tallene, når han hævder, at der ikke er lagt op til besparelser.

Det sker med henvisning til en anden forudsætning, som er lagt ind i budgetudspillet, nemlig at politikerne beslutter sig for at videreføre en del af den ekstraordinære besparelse på ældreområdet, der blev gennemført i foråret.

Dertil kommer, at forvaltningen har taget udgangspunkt i, at man også i årene fremover vil modtaget et særligt tilskud fra staten på 29 millioner kroner.

- Hvis ikke der kommer en ny udligningsreform, står vi i en situation, hvor vi er dybt afhængige af, at vi rent faktisk får del i det særlige finansieringstilskud, bemærkede Sonja Marie Jensen.

Flere Venstre-medlemmer gav dog udtryk for, at de ikke deler bekymringen for kommunens fremtidsudsigter, blandt dem Erik Rosengaard.

- Men hvis man virkelig mener, at der er grund til bekymring, ligger det ethvert parti frit for at komme med spareforslag for 29 millioner kroner, sagde han.

Forvaltningens budgetudspil er sendt i offentlig høring frem til den 17. oktober.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce