Annonce
Odense

S-gruppeformand stopper efter næste valg: Jeg kommer til at savne, at nogen vil høre min mening

Anders W. Berthelsen kender om nogen turen gennem porten til gården på Odense Slot, hvor By- og Kulturforvaltningen holder til. Som medlem af By- og Kulturudvalget har han haft sin gang på slottet, siden han første gang blev valgt i 2009. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Byrådsveteran og profil fra Socialdemokratiet Anders W. Berthelsen genopstiller ikke ved byrådsvalget i 2021. Han vil sætte tempoet ned, bruge mere tid på familien og på at skrive bøger.
Annonce

Socialdemokraten Anders W. Berthelsen siger efter byrådsvalget næste år farvel til livet som aktiv politiker i Odense Byråd.

Det oplyser han til Fyens Stiftstidende og angiver sine 67 år, 68 år ved valget, som hovedårsagen.

- Jeg er efterhånden blevet byrådets alderspræsident, og nu vil jeg lade stafetten gå videre til yngre kræfter, siger han.

Du angiver alder som den primære årsag til nu at stoppe. Men 67 år er vel ingen alder - begge præsidentkandidater i USA er noget ældre?

- Jeg vil sige, at ingen af de to er værd at efterstræbe.

Spøg til side, synes du, at 67 år er for høj en alder til politik?

- Selvfølgelig kan man fortsætte lige så længe, man har energi til det og så længe, vælgerne synes. Men man må også selv træffe en beslutning om, hvornår man synes, det er tiden, og det synes jeg nu, siger Anders W. Berthelsen.

Annonce

Vil kæmpe for mærkesager tiden ud

S-politikeren, der hele vejen har siddet i By- og Kulturudvalget, kalder tiden i byrådet for "tre fantastiske valgperioder", som han ikke ville have været foruden.

Beslutningen om at stoppe meddelte han i foråret sine valgkredse samt borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og partiformand Mads Thomsen.

Hvordan føles det at få det fortalt offentligt nu, så alle ved det?

- Nu kommer det i avisen, og så føles det mere ultimativt. Det er da lidt vemodigt, kan jeg godt sige. Men på et eller andet tidspunkt skal man tage en beslutning, for man skulle jo nødig komme i den situation, at vælgerne siger "ham det gamle fjols gider vi ikke stemme på mere". Jeg har stillet op tre gange, er blevet valgt tre gange, og alle tre gange er mit parti blevet borgmesterparti. Så jeg kan ikke ønske mig mere.

Anders W. Berthelsen fik ved 2009-valget 534 stemmer. I 2013 opnåede han 1.095 stemmer, mens han ved det seneste valg i 2017 fik 988 stemmer.

Ud over rollen som kommunalpolitiker er Anders W. Berthelsen kendt af mange i byen som forfatter, sprogdoktor i avisen og aktiv i foreningslivet. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen.

Hvad er det vigtigste, du skal nå, inden du stopper?

- Det er den bevarende lokalplan for Hunderupkvarteret, som er en sag, jeg selv har rejst og kæmpet for. Det kunne være et dejligt punktum at få sat, for det har ligget mig meget på sinde.

Annonce

Vigtige år i Odenses historie

Selvom det er slut med at sidde i byrådet, er det ikke slut med at være medlem af partiet og hjælpe lidt til i baggrunden, f.eks. med medietræning af byrådsmedlemmer.

Hvad er du mest stolt af fra din tid i politik?

- Mest af alt er jeg stolt af at have været en del af et hold, der har sat så mange spor. Jeg plejer at sige, at de her 10-12 år vil lyse op, når Odense bys historie skal skrives igen om 100 år. For der er simpelthen sket så meget.

Anders W. Berthelsen nævner også Havnebadet, som han som en af flere har kæmpet for, som en succes fra årene i byrådet foruden færdiggørelsen af å-stien i Dalum.

- I den kuriøse afdeling er jeg bagmand til nogle af stationsnavnene til letbanen, påpeger han.

Den værste møgsag for dig selv personligt?

- Har der været sådan nogle? Dem husker du måske bedre end jeg. Der ikke er noget, jeg decideret går og ærgrer mig over. Som formand for Odense Kunstråd kunne jeg godt have tænkt mig, at der var flere penge til kunsten.

Forløbet omkring placeringen af tenniscentret ved Marienlystcentret, hvor du var formand, og hvor det efterfølgende viste sig, at det slet ikke løb rundt. Er det en sag, du er lidt træt af?

- Mest fordi, jeg synes, at det ikke var fair behandling at få (der blev rejst spørgsmålstegn ved AWB's to kasketter, red.). Jeg synes ikke, der bør være noget forkert i, at man kan sidde som formand i en frivillig forening samtidig med, at man sidder i byrådet. Jeg synes, der kom nogle opstød nogle steder fra, som ikke var ok.

Det førte til en masse rod og ekstraregninger til skatteyderne. Hvordan har du det med det?

- Jeg vil sige, at beslutningen om den tennishal blev altså truffet, inden jeg kom ind i byrådet. Så jeg har ikke haft nogen indflydelse på, at byrådet besluttede, at der skulle ligge en tennishal ved Marienlystcentret.

Annonce

Mere pragmatisk med årene

Hvem er du mest til - Peter Rahbæk Juel eller Anker Boye?

- Det ville være unfair af mig at begynde at lave sammenligninger mellem dem. Jeg har fået et helt andet spillerum under Peter, men det har jo noget at gøre med min anciennitet. Da Peter blev borgmester, syntes han, at jeg skulle være gruppeformand. Derfor er jeg kommet utroligt tæt på beslutningerne.


Det gode er, at nu er der ingen, der kan sige, at jeg laver en bog, fordi der er valgkamp. For jeg skal ikke i valgkamp.

Anders W. Berthelsen, gruppeformand for Socialdemokratiet i Odense Byråd.


Jeg har hørt, at da du var yngre, var du noget mere venstreorienteret?

- Det eneste andet parti, jeg har været medlem, er SF, og det var i en kort periode i 1990'erne. Og som ung på universitetet var det midt jo i marxismens guldalder, og der tror jeg nok, man skulle have haft en meget tyk hud, hvis den marxistiske påvirkning ikke trængte igennem.

Farvel til flere poster

Når Anders W. Berthelsen næste år træder tilbage fra byrådet, skal der ikke blot udpeges en ny gruppeformand for Socialdemokratiet i Odense.

Han siger også farvel til flere bestyrelsesposter, bl.a. formandsposten for Vandcenter Syd og formandsposten i Odense Kunstråd.

Desuden er han bestyrelsesmedlem i Kunstmuseum Brandts og bestyrelsesmedlem i Fynbus.

I sin tid som kommunalpolitiker, altså siden 2009, har Berthelsen, oplyser han, deltaget i samtlige møder i såvel byråd som udvalg.

Berthelsen har fire børn og tre børnebørn.

- Men i løbet af den tid, jeg har siddet i byrådet vil jeg sige, at man bliver mere pragmatisk, og det har jeg det helt fint med. Man lærer, at der er mange hensyn at tage. F.eks. når der er nogen, som vil bygge noget. På den ene side vil de selvfølgelig have flest mulig penge ud af det, og omvendt siger byrådet, at det også skal være pænt. Den tovtrækning stopper aldrig.

Hvad kommer du til at savne mest?

- Jeg kommer til at savne, at nogen vil høre min mening. Og at jeg vil savne indflydelsen, for i politik er det sådan, at når du går ud af det, så er du færdig. Så tæller din stemme ikke længere.

Bliver du så læserbrevsskribent?

- Det kan ikke udelukkes.

Hvordan bliver den sidste tid - bliver du en dead man walking?

- Det bliver man altid i et aller andet omfang. Men der skal stadig træffes beslutninger resten af året, og der skal laves budget til efteråret, hvor jeg også bliver part i det som gruppeformand. Helt afdanket er man jo ikke, og det, jeg brænder for, arbejder jeg videre for. Min stemme tæller jo indtil november næste år.

Hvad skal du kaste dig over efter politik?

- Jeg glæder mig til at få mere tid til børn og børnebørn. Og så være med til at trække en del af læsset i forbindelse med, at Boldklubben Marienlyst fylder 100 år næste år. Vi er bl.a. på vej med en jubilæumsbog. I det hele taget skal jeg skrive bøger. Stadsarkivet opfordrede jo til, at man indsendte sine erindringer til Odense Kommune, og så tænkte jeg, at det skal de da ikke sige to gange. Så derfor har jeg afleveret en hel bog med Odense-erindringer, og den udkommer om cirka én måned. Det gode er, at nu er der ingen, der kan sige, at jeg laver en bog, fordi der er valgkamp. For jeg skal ikke i valgkamp.

Hvad med bestyrelsesarbejde?

- Hvis nogen henvender sig, så lytter jeg. Men det er jo bl.a. for at sætte tempoet ned, at jeg ikke genopstiller til byrådet. Når man er fyldt 68 år, som jeg gør næste år, kan man vel godt tillade sig at sænke farten lidt. Jeg bliver ved med at spille fodbold, men der er tempoet også sat ned. Meget ned endda.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fra sexchikane til alderschikane

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Kerteminde For abonnenter

Lego-ejer har hyret 50 lokale håndværkere til restaurering af Skovsbo Gods: Udføres som i gamle dage

Annonce