Annonce
Odense

Efter skarp kritik: S vil give pårørende-politikken i Odense et eftersyn

Lars Thrysøe, der er eneste pårørende til Jørgen Skov Rasmussen (i baggrunden),  har kritiseret kommunen for ikke at være indstillet på at samarbejde med ham om Jørgen Skov Rasmussens pleje, og har klaget. Foto: Michael Bager
Samarbejdet med de pårørende skal prioriteres, og er systemet ikke gearet til at efterleve pårørende-politikken, må det tilpasses, mener Kasper Ejlertsen (S).
Annonce

Odense: Der er behov for, at kommunens samarbejde med pårørende bliver udsat for et eftersyn. Det mener medlem af Ældre- og Handicapudvalget for Socialdemokratiet Kasper Ejlertsen, der har bedt Ældre- og Handicapforvaltningen forberede en sag til udvalget. Han vil vide, hvordan det går med føre pårørende-politikken ud i praksis.

Det gør han på baggrund af den kritik, som pårørende Lars Thrysøe har rejst i Fyens Stiftstidende. Kritikken handler blandt andet om samarbejdet med hjemmeplejen hos  barndomsvennen Jørgen Skov Rasmussen, som han er eneste pårørende til.

I december oplevede Lars Thrysøe, hvordan han ikke blev kontaktet af hjemmeplejen, hverken da Jørgen Skov Rasmussen faldt gentagne gange i sit hjem, eller da han senere blev indlagt. Lars Thrysøe oplevede også, at det var næsten umuligt at komme i kontakt med en relevant medarbejder i kommunen.

Lars Thrysøe var selv i sin tid med i arbejdet med at udforme pårørende-politikken, men samarbejdet er i hans øjne ikke forbedret siden.

- Nogle af de kritikpunkter, som Lars Thrysøe, kommer med, var nogle af de ting, som pårørende-politikken og handlingsplanerne skulle råde bod på. Jeg har bedt om, at udvalget får en redegørelse i den konkrete sag og om, at vi får en status på, hvordan det går med at få ført pårørende-politikken ud i livet. Hvis det her handler om, at systemerne ikke er gearet til politikken, så må systemet tilpasses, siger Kasper Ejlertsen med tilføjelsen:

- Man kan selvfølgelig ikke sikre, at det altid er samme kontaktperson, man kan få fat i 24 timer i døgnet, men vi bliver nødt til sikre, at der gøres alt indenfor de givne rammer for, at vi lykkes med den her opgave. Den vigtigste ressource for den enkelte borger er deres pårørende, og det skal vi værdsætte.


Den vigtigste ressource for den enkelte borger er deres pårørende, og det skal vi værdsætte. Og hvis der er nogle systemmæssige ting, så må vi kigge på det, så vi ved, at vi har gjort, hvad vi kunne.

Kasper Ejlertsen (S), medlem af Ældre- og Handicapudvalget


Annonce

Stof til eftertanke

Også ældre- og handicaprådmand Søren Windell (K) har noteret sig Lars Thrysøes oplevelser.

- De giver da stof til eftertanke, og det er for eksempel ikke i orden, at det skal være så besværligt for ham, at få fat i kommunen, bemærker han.

- Der er helt sikkert et forbedringspotentiale. Vi har talt om det i forvaltningen, men jeg må også være ærlig og sige, at lige nu fylder coronaen rigtigt meget. Både i forvaltningen og hos vore medarbejdere.

- Det betyder ikke at pårørende-politikken er blevet glemt. Den skal ind og være en del af rygraden hos alle ansatte, der arbejder med borgere og deres pårørende, siger rådmanden, der peger på, at også økonomien sætter sine grænser:

- Det vil da glæde mig, hvis socialdemokratiet kom med flere ressourcer til området. Det er der i høj grad brug for.

Annonce

Forventningsafstemning

Søren Windell minder i øvrigt om, at det tager tid at indarbejde de nye vaner, som pårørende-politikken lægger op til.

- Og så handler det også om forventningsafstemning med de pårørende. Jeg er faktisk glad for, at vi skal have en snak om det her i udvalget.

En anden, der er glad for at sagen tages op politisk, er Lars Thrysøe, der til daglig er sygeplejerske på OUH.

-  Sagen her er et godt eksempel på, hvor lidt indflydelse jeg har som borger i forhold til systemet. Jeg er dybt rystet over dette forløb. På OUH  har vi en helt anden tilgang til de pårørende, og jeg er meget bekymret for, hvordan Odense Kommune i fremtiden vil takle de mere komplicerede patientforløb, som der i fremtiden bliver flere af for kommunerne.

Sagen kort

Lars Thrysøe har klaget til Odense Kommune over den pleje, hans barndomsven Jørgen Skov Rasmussen fik i begyndelsen af december i år. Han fik ikke ekstra tilsyn trods det, at hans tilstand var forværret og til sidst blev indlagt .

Han er også skuffet over, at han som nærmeste pårørende ikke fik besked af Odense Kommune, da hans vens tilstand blev værre, og heller ikke, da vennen blev indlagt.

Lars Thrysøe var med i arbejdet med at udforme pårørendepolitikken blev vedtaget i april 2019 og er blevet fulgt op af handlingsplaner i de følgende år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Smittetallene i Vollsmose stiger igen i dag: Moské lukker og vil hjælpe med at bekæmpe corona

Debat

Debat: Batteri-drevne tog er fremtiden

Odense

Coronasmitten stiger stadig i Vollsmose: Politikere afviser at lukke bydelen helt ned

Annonce