Annonce
Debat

S-forslag om tjenestepligt for læger løser ikke lægemangel

Lægemangel: Det er nok de færreste mennesker, der drømmer om at blive tvunget til at arbejde langt væk fra deres bolig og familie – men det er præcis dét, Socialdemokratiet vil tvinge nyuddannede læger til. For at løse manglen på praktiserende læger i Vendsyssel, på Lolland og andre steder, vil man tvinge nyuddannede læger til at tage arbejde et halvt år, hvor der mangler almen praktiserende læger. Hokus pokus, så er alt godt.

Eller er det?

Nej, tjenestepligt kender man kun fra lande med autoritære styrer, f.eks Maos Kina, hvor læger blev tvunget ud på landet. Tjenestepligt er uhørt på det danske arbejdsmarked, som er kendetegnet ved fri bevægelighed af arbejdskraft og høj mobilitet. Læger er frivilligt lige så mobile som andre akademiske medarbejdergrupper, faktisk er vi de mest mobile, viser undersøgelser. Alt det burde være almen viden for socialdemokrater.

Tjenestepligt er tilmed en dårlig løsning, fordi der ikke er plads til alle udkommandererede læger: hos mange praktiserende læger vil man mangle de ekstra konsultationsrum, som tjenestepligten forudsætter. Der bliver derfor behov for en finansiering af ombygning af flere praksisser for overhovedet at få plads til læger, der ikke kan levere den ønskede kvalitet efter 1 år på arbejdsmarkedet. Det er spild af offentlige midler og de kommer ikke patienterne til gode.

Og så løser tjenestepligt ikke engang problemet med lægemangel i udkantsområderne. Det kræver nemlig, at der er en speciallæge til stede i en almen praksis, førend der kan ansættes en tjenestepligtlæge. Det er der ikke i mange udkantsområder i dag, og det ændrer tjenestepligten ikke på.

Så Socialdemokratiets plan om at tvangsudskrive læger til områder med mangel på praktiserende læger dur ikke. Den strider imod den danske model, den danske tankegang og danske demokratiske traditioner. Og så løser den i øvrigt ikke problemet.

Heldigvis er Socialdemokratiet også kommet med en anden idé (desværre uden at frafalde tjenestepligt-forslaget), nemlig at mere erfarne læger der er ved at videreuddanne sig til alment praktiserende læger, skal bruge et halvt år mere ude i almen praksis og mindre tid på hospitalet. Det giver mening, hvis uddannelsens kvalitet sikres, fordi disse læger kan løfte markant flere opgaver ude i klinikkerne, og så har de valgt almen praksis aktivt til.

Vi siger blankt nej til tjenestepligt og ja tak til at diskutere andre konstruktive forslag!

Annonce
Helga Schultz
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Assens

Stjal stole og lamper

Klumme

Dagen i dag: Bombetrussel førte til evakuering af IC3-tog

1994 En bombetrussel, der i går blev indtelefoneret til billetkontoret på banegården i Odense, betød, at et IC3-tog blev evakueret og togdriften afbrudt i 20 minutter. Meldingen lød på, at en bombe på et tog ville eksplodere kl. 7.45 – og det fik DSB til at rette søgelyset mod et tog, der netop skulle afgå fra Fredericia. Toget blev tømt for passagerer og kørt ud på et øde sidespor uden at noget skete. For en sikkerheds skyld valgte man at standse alle forbipasserende tog i 20 minutter omkring det tidspunkt, hvor eksplosionen skulle ske. Vicekriminalkommissær Jørgen Mikkelsens, Fredericia Politi, siger, at politiet tager altid den slags anmeldelser alvorligt – selv om der næsten altid er tale om tomme trusler. 1969 Takstforhøjelsen i de odenseanske bybusser skabte ingen vanskeligheder i morges. Bybuschaufførerne mærkede ingen reaktioner på den ekstra femøre, som folk tilsyneladende tog i stiv arm. Det hele var også nøje tilrettelagt med tydelige skilte og anden oplysning om de nye priser. Takstforhøjelsen ved vedtaget i byrådets møde i aftes med kun Alfred Andersen (SF) som modstander. De to bybusdirektører Høffding og Westergaard ilede ud fra byrådssalens tilhørerloge for at give deres personale besked om forhøjelsen, og hele natten blev der arbejdet med at montere skilte og skifte poletposer ud, så man var klar til de nye priser straks fra morgenstunden. 1944 Som følge af den mørke boligsituation i Odense har formanden for socialudvalget, overportør C.V. Jørgensen og formanden for de kommunale bygninger, kontorbestyrer Georg Jørgensen, for nylig været i København for at forsøge at skaffe nogle barakker til hurtig opstilling. Men i aftes vendte C. V. Jørgensen hjem med uforrettet sag, da det ikke var muligt at få bevilget træ til nye barakker. Årsagen til den akutte bolignød i Odense skyldes ikke tilflyttere men skal søges i de mange giftermål. Hver uge bliver 20-30 par gift i denne tid, og de skal jo have et sted af bo. Man kan jo ikke forhindre folk i at gifte sig, men når der kun opføres så nye boliger, skal det selvfølgelig give boligmangel.

Annonce