Annonce
Debat

S-forslag om tjenestepligt for læger løser ikke lægemangel

Lægemangel: Det er nok de færreste mennesker, der drømmer om at blive tvunget til at arbejde langt væk fra deres bolig og familie – men det er præcis dét, Socialdemokratiet vil tvinge nyuddannede læger til. For at løse manglen på praktiserende læger i Vendsyssel, på Lolland og andre steder, vil man tvinge nyuddannede læger til at tage arbejde et halvt år, hvor der mangler almen praktiserende læger. Hokus pokus, så er alt godt.

Eller er det?

Nej, tjenestepligt kender man kun fra lande med autoritære styrer, f.eks Maos Kina, hvor læger blev tvunget ud på landet. Tjenestepligt er uhørt på det danske arbejdsmarked, som er kendetegnet ved fri bevægelighed af arbejdskraft og høj mobilitet. Læger er frivilligt lige så mobile som andre akademiske medarbejdergrupper, faktisk er vi de mest mobile, viser undersøgelser. Alt det burde være almen viden for socialdemokrater.

Tjenestepligt er tilmed en dårlig løsning, fordi der ikke er plads til alle udkommandererede læger: hos mange praktiserende læger vil man mangle de ekstra konsultationsrum, som tjenestepligten forudsætter. Der bliver derfor behov for en finansiering af ombygning af flere praksisser for overhovedet at få plads til læger, der ikke kan levere den ønskede kvalitet efter 1 år på arbejdsmarkedet. Det er spild af offentlige midler og de kommer ikke patienterne til gode.

Og så løser tjenestepligt ikke engang problemet med lægemangel i udkantsområderne. Det kræver nemlig, at der er en speciallæge til stede i en almen praksis, førend der kan ansættes en tjenestepligtlæge. Det er der ikke i mange udkantsområder i dag, og det ændrer tjenestepligten ikke på.

Så Socialdemokratiets plan om at tvangsudskrive læger til områder med mangel på praktiserende læger dur ikke. Den strider imod den danske model, den danske tankegang og danske demokratiske traditioner. Og så løser den i øvrigt ikke problemet.

Heldigvis er Socialdemokratiet også kommet med en anden idé (desværre uden at frafalde tjenestepligt-forslaget), nemlig at mere erfarne læger der er ved at videreuddanne sig til alment praktiserende læger, skal bruge et halvt år mere ude i almen praksis og mindre tid på hospitalet. Det giver mening, hvis uddannelsens kvalitet sikres, fordi disse læger kan løfte markant flere opgaver ude i klinikkerne, og så har de valgt almen praksis aktivt til.

Vi siger blankt nej til tjenestepligt og ja tak til at diskutere andre konstruktive forslag!

Annonce
Helga Schultz
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Michelin misser Fyn endnu engang

Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod sig

Annonce