Annonce
Indland

S-formand: Sundhedsudspil er endnu en omgang centralisering

Socialdemokratiet mener ikke, at man skal nedlægge regionerne. Der skal ansættes mere sundhedspersonale.

Hos Socialdemokratiet er formand Mette Frederiksen ikke specielt imponeret over det udspil til en sundhedsreform, som regeringen har fremlagt onsdag.

Det er særligt hensigten om at nedlægge regionsrådene, som hun ikke kan tilslutte sig.

- Regeringens forslag vil medføre en øget centralisering, ikke bare af sundhedsvæsnet, men også af resten af samfundet.

- Vil folk i Skagen helst have lokale politikere, de kan stille til ansvar, eller vil de have en bestyrelse, de ikke kan komme i kontakt med, og som de hverken kan stemme på eller stemme ud igen?

- Det her er et sundhedsudspil, der er lavet i København. Det kan man jo også se på de reaktioner, der er kommet fra den jyske del af Venstre, siger hun til Ritzau.

S-formanden mener, at der er mere presserende opgaver, der skal løses, hvis man vil forbedre sygehusvæsnet.

Det handler blandt andet om at skaffe mere sundhedspersonale, og det vil regeringen gøre ved at uddanne flere læger og sygeplejersker de kommende år.

- Jeg vil gerne optage flere sygeplejestuderende, men jeg vil også ansætte flere her og nu.

- Der er for travlt i sundhedsvæsnet lige nu, og det må vi forholde os til. Og det kan jeg ikke se, at Løkke gør her og nu, siger Frederiksen.

Socialdemokratiet præsenterede sidste år et sundhedsudspil, hvor et af hovedtemaerne var at få nogle behandlinger flyttet væk fra sygehusene.

Og lige præcis på det punkt lader det til, at regeringen har noget til fælles med S.

- Det afgørende for mig er, at vi begynder at behandle flere patienter tættere på, hvor de bor, og sikrer et bedre samspil mellem sygehusene, praktiserende læger og det, der sker i kommunerne.

- Det tror jeg egentlig også godt, at man kunne lave en bred aftale om, uden at man behøvede at fjerne regionerne, siger Mette Frederiksen uden dog at have forventning om at kunne blive enig med Løkke.

- Jeg vil ikke bidrage til at ødelægge Danmark mere med centralisering.

- Så hvis kravet for en bred aftale er en nedlæggelse af regionsrådene, så bliver det et nej fra Socialdemokratiet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce