Annonce
Indland

S-formand støtter strammere familiesammenføringsregler

Regler for familiesammenføring går til kanten af internationale konventioner. V er villig til at løbe risiko.

Da SR-regeringen besluttede, at flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus skulle vente ét år på familiesammenføring, var regeringen ifølge daværende justitsminister Mette Frederiksen (S) gået så langt, det var muligt inden for konventionerne.

Men nu bliver reglerne strammet igen. Fremover skal flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus vente ikke ét, men tre år på at få familien til Danmark. Og det sker med opbakning fra Socialdemokraterne og Mette Frederiksen.

For et år siden sagde Mette Frederiksen ellers:

- På det punkt kan reglerne siges at være strammet så meget, som det er muligt inden for konventionerne. Det er i hvert fald Justitsministeriets vurdering, og det er det, vi lægger til grund for vores lovforslag.

Svaret faldt, da hun blev spurgt ind til den daværende SR-regerings lovforslag om først at give flygtninge fra borgerkrige som i Syrien, der ikke er individuelt forfulgt, mulighed for at få familien til Danmark efter et år.

Med Venstre ved regeringsmagten ser det ud til, at opfattelsen af, hvornår man overskrider konventionerne, har flyttet sig. Mandag fremlagde integrationsminister Inger Støjberg (V) en stemmeaftale mellem blå blok og Socialdemokraterne på 21 punkter.

Et af punkterne går på, at flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus nu må vente tre år på familiesammenføring i stedet for et år.

Spørgsmål: Kommer I til at stemme for stramningerne på familiesammenføringen, når der skal stemmes om det i folketingssalen?

- Vores holdning er den, at der er behov for en bred opbakning til flygtninge- og udlændingepolitikken i Danmark, lyder det fra Socialdemokraternes partiformand, Mette Frederiksen, mandag.

Spørgsmål: Du sagde som justitsminister, at nu gik man lige til kanten af konventionerne med udskydelse på et år. Nu er det tre år. Kommer Socialdemokraterne til at stemme for?

- Nu har Justitsministeriet ændret holdning, og det ligger vi til grund. De vurderinger, der ligger til grund for den nuværende regerings lovforslag, er anderledes end den forrige regerings, siger Mette Frederiksen.

Og integrationsministeren Inger Støjberg siger også mandag, at partierne er gået meget langt i forhold til de internationale regler på området.

- Vi er gået til kanten af konventionerne, og det er korrekt, at der er en procesrisiko i forhold til spørgsmålet om familiesammenføringer. Men det er en risiko, jeg er villig til at løbe, siger Inger Støjberg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

112

390 gram skunk fundet under forsæde

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce