Annonce
Sydfyn

S flyttede integrationsdebatten til Nordafrika

Bjørn Brandenborg (S) var emnemæssigt på udebane, da han til vælgermøde på Svendborg Gymnasium blev bedt om at debattere integration. Enighed med resten af debatpanelset opnåede han da heller ikke. Foto: Katrine Becher Damkjær
Da lokale kandidater debatterede integration til vælgermøde lørdag eftermiddag, flyttede Bjørn Brandenborg (S) - som ellers sjældent ytrer sig om integration - debatten til Nordafrika.

Svendborg: Kun sjældent forholder den debutterende spidskandidat for Socialdemokratiet på Sydfyn, Bjørn Brandenborg, sig til det ellers brandvarme emne integration.

Det var dog tydeligt, at han havde læst op på partiets politik på området, da han sammen med tre andre deltog i Fyns Amts Avis' debat lørdag eftermiddag, og der gik da heller ikke længe, før han flyttede debatten til Nordafrika.

Socialdemokratiet foreslår nemlig, at Danmark opretter et flygtningecenter på den anden side af Middelhavet, for at undgå at nær så mange flygtninge og indvandrere tager den farlige tur over Middelhavet.

- Vi er nødt til at gøre noget nu, og derfor mener Socialdemokratiet, at Danmark skal gå forrest og oprette et flygtningecenter i Nordafrika, forklarede Bjørn Brandenborg.

En ide, som radikales Rasmus Helveg Petersen syntes om; dog med modifikationer.

- Vi er tilhængere af et center i Afrika, men EU og ikke Danmark alene skal stå for det, sagde Helveg Petersen, der generelt pegede på behovet for, at EU står sammen om at løse flygtninge og migrationskrisen med fælles politik og retningslinjer på området.

Eva Jørgensen (DF) kunne ikke være mere uenig.

- Vi skal ikke have mere EU. Det ligger fast, konkluderede hun.

- Nej, det skal rygtes ude i verden, at Danmark skal man ikke tage til. Det er jo ikke smart, hvis de kommer her, hvis de ikke vil vores land. En lejr i Nordafrika er fin. Der er de i nærheden af deres kultur og det, der er vigtigt for dem, sagde hun, mens Klaus Kroll (NB) erklærede, at et flygtningecenter i Afrika ikke står på partiets liste over mulige løsninger på flygtninge- og indvandreproblemerne.

Annonce
Til vælgermøde på Svendborg Gymnasium blev der også debatteret klima- og miljø. Her deltog Karl Magnus Bidstrup (AL), Jørgen Nielsen (K), Jonas Simonsen (LA) og Gert Dyrn (Klaus Riskær Pedersen) Foto: Katrine Becher Damkjær

En ting er, hvad man skal gøre for at forhindre, at der kommer flere flygtninge og indvandrere til Danmark. En anden ting er, hvad man skal gøre for at sikre bedre integration af dem, der allerede er her.

Og her er uenigheden mellem partierne markant.

Klaus Kroll sagde:

- Vi tror ikke, integration er en statsopgave. Det er et personligt ansvar. Når der kommer mennesker til Danmark, er det deres personlige ansvar at lære dansk og få sig et arbejde. Det er ikke en statslig opgave, sagde han og lod forstå, at kan man ikke det, så skal man ikke være i Danmark.

Nogenlunde samme linje lagde Eva Jørgensen i debatten:

- Dem, der ikke vil, skal ikke være her, sagde hun, mens Bjørn Brandenborg trak Svendborg Kommune frem som det lysende eksempel i mørket, eftersom man i Svendborg har formået at vende et såkaldt ghettoområde, Byparken, til et område i positiv udvikling.

- Kommunerne spiller en væsentlig opgave, og Svendborg er et godt eksempel på, at man kan gøre noget. Svendborg Kommune har knoklet for, at ungerne fik uddannelse og fritidsjob, og det har en positiv betydning, og nu er området kommet af ghettolisten. Men vi må også åbne øjnene og indse, at der er for mange kvinder, der stadig går hjemme. De problemer må vi ikke lukke øjnene for, sagde Brandenborg henvendt til Rasmus Helveg Petersen.

- Enig, men når jeg ser jer efterligne Dansk Folkepartis politik, bliver jeg forstemt, sagde han og argumenterede for, at vi i Danmark skal investere mere i flygtninge- og indvandrerfamilier, så færre lever i fattigdom.

- Lave offentlige ydelser virker ikke. Det betyder bare, at børnene i de familier får dårligere karakterer og lavere uddannelse, og det øger ikke arbejdsfrekvensen, sagde han, mens både Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige lod forstå, at ansvaret for at integrere sig i Danmark skal placeres ét sted, nemlig hos flygtningene og indvandrerne selv, og vil de ikke det, skal de ikke være i landet.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce