Annonce
forside

Søværnet ramler sammen til tovtrækning i Bagenkop

Forsvarsminister Søren Gade døbte »Nymfen« på Fåborg Værft den 4. maj i år. Nu kommer den til Bagenkop, hvor besætningen skal deltage i tovtrækning mod de »gamle« fra P538 Rota, der udgik af flåden i oktober 1989.

Historien gentages, når besætningen på P538 Rota fejrer 40 års jubilæum og dyster mod besætningen på spritnyt bevogtningsskib i Bagenkop Havn lørdag den 22. august

BAGENKOP: »Historien gentager sig« er et yndet ordsprog.

Og det gør den også i Bagenkop Havn lørdag den 22. august.

For nøjagtig 40 år siden lå bevogtningsfartøjet P538 ROTA i Bagenkop under havnefesten. Besætningen deltog i løjerne med tovtrækning hen over havneindløbet på en gangbro, der blev holdt oppe af olietønder. Det endte med en vandtur til besætningen.

Midt under havnefesten blev det alvor. ROTA blev kaldt ud på søredningstjeneste med øjeblikkeligt varsel. En fiskekutter var blevet minesprængt. Den havde fået en gammel hornmine i nettet. Der var ingen overlevende.

Historien fortælles af Knud Vinther, der var værnepligtig korporal på ROTA dengang. Det er også ham, der har taget initiativ til genforeningen.

Annonce
Bevogtningsfartøjet ROTA, som indgik i flåden den 20. januar 1965, havde en besætning på 23 mand. Det er skibets menige, der mødes til 40 års jubilæum i Bagenkop. Foto Knud Vinther

Revanche mod nye skib

Den gamle besætning af 1969 på ROTA og søsterskibet RAN har holdt sammen lige siden. De har udviklet sig til Rotaranerne af 1969 med deres egen hjemmeside www.rotaran.dk.

Besætningen mødes mindst en gang om året. Og i anledning af de 40 år er Bagenkop blevet valgt, fordi besætningen dengang havde det sjovt og spændende sammen i Bagenkop.

I 1969 tabte rotaranerne tovtrækningen. Men helt tilfældigt får de chancen for en revanche. Ikke mod byens borgere, men mod besætningen på søværnets nye patruljebåd P524 Nymfen.

- Tilfældet vil, at Nymfen lægger ind til Bagenkop i weekenden den 22.-23. august, og da det kom os for øre, blev skibet kontaktet, og den friske kaptajn på Nymfen har imødekommet vores ønske om en ny tovtrækning, selvom skibet ligger på kort varsel i Bagenkop og skal være parat til afsejling indenfor 3-5 minutter, hvis der opstår behov for hjælp, fortæller Knud Vinther.

Der er sikkert mange i Bagenkop, der kender historien. Der er helt sikkert en. For Rotas hovmester, Ole J. Rasmussen, bor nemlig i Bagenkop. Her mødte han for 40 år siden Birthe på Bagenkrop Kro. Og ærkekøbenhaveneren endte med at flytte til Bagenkop.

Lørdag den 22. august kl. 14.00 finder tovtrækningen sted - dog ikke hen over vandet.

Det er rotaranerne blevet for gamle til, men på stranden ved det gamle færgeleje. Rotaranerne håber at vinde, selv om man er oppe mod 40 år yngre kræfter.

Mandskabet fra Rota skal efter tovtræningen ombord på Nymfen, men der bliver ikke holdt åbent hus, men alle interesserede kan altså se et af Søværnets nyeste skibe, som under stor festivitas blev navngivet af forsvarsminister Søren Gade den 4. maj på Faaborg Værft, hvor skibet er bygget.

I 1969 tabte besætningen på Rota tovtrækningen og måtte en tur i vandet. Her er det skibes kok, Kurt Hansen, der må en tur i vandet. Billedet er taget af Knud Vinther, der var værnepligtig korporal på skibet.

Skal besøge Langelandsfortet

I øvrigt er det Hotel Christiansminde i Svendborg, der lægger lokaler til festlighederne.

Lørdag spises frokosten dog på Bagenkop Kro.

- Efter tovtrækningen hænger vi ud på havnen, hvor vi kan få en god snak med folk fra området, siger Knud Vinther.

Gruppen af veteraner skal om søndagen besøge Langelandsfortet, der netop nu har en spændende udstilling om Koldkrigen og Murens Fald for 20 år siden.

- Og vi var jo en del af Den Kolde Krig. Der var mange episoder mellem danske og russiske krigsskibe, og Rota var impliceret ved mange lejligheder, fortæller Knud Vinther.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

OB

OB ophæver kontrakten med Anders K. Jacobsen: Kan frit forhandle med andre klubber

Annonce