Annonce
Livsstil

Søskende mistede deres ægtefæller og flyttede sammen

Peter Thomsen giver sin søster Annemi Ruge en arm, når de er ude at gå tur. Her er de på tur i Sdr. Bjert, hvor Peter bor. Foto: Ludvig Dittmann
Da de to søskende, Anne Marie Ruge og Peter Thomsen, var blevet alene, fandt de ud af at rykke sammen og bo på skift hos hinanden. Sådan kom de ensomheden til livs og nyder nu hinandens selskab og alle fordelene som for eksempel at trække hinanden ud på en gåtur.
Annonce

Det var én af de sidste dage i Bents liv. Anne Marie sad ved sin mand Bents dødsleje sammen med deres datter, da Anne Maries bror Peter kom på besøg. Han havde mistet sin kone Ida for et par år siden, og de fire, Anne Marie (eller rettere Annemi, som hun altid er blevet kaldt), Bent, Peter og Ida, havde altid været meget tætte.

En tanke slog ned i Peter: ”Nu bliver Annemi også alene. Måske vi skulle flytte sammen”. Han trak sin søster og niece væk fra Bents seng og sagde: ”Hvis du synes, kan vi flytte sammen”.

Annemi behøvede slet ingen betænkningstid og sagde ja med det samme, og datteren bakkede op: ”Gi’ det et forsøg”.

Faktisk havde Annemi engang talt med sin mand Bent om, hvad de skulle gøre, når den anden faldt bort. Bent var overbevist om, at han gik først bort, for han var ikke rask, og han sagde til sin kone, at hun nok skulle finde en anden. Hendes svar var: ”Den eneste, jeg tror, jeg kunne finde ud af at bo sammen med, er min bror Peter”. Bent var enig, for han var meget glad for sin svoger.

Så det gik nærmest, som Annemi havde spået.

I dag bor de på skift hos hinanden. Annemi Ruge, 81 år, og gift i 58 år med Bent, har et rækkehus i Haderslev, mens Peter Thomsen, 83 år, har et parcelhus i Sdr. Bjert øst for Kolding. De har lidt en kappestrid om, hvor de skal være, for Peter synes, at Sdr. Bjert er det bedste sted, mens Annemi omvendt er meget glad for sit rækkehus i Haderslev.

De er ikke sammen hver eneste dag, for som de enstemmigt siger, har man indimellem også behov for at være sig selv.

Annonce

Ensomheden er det værste

Peter Thomsen blev alene i 2018, da hans hustru, Ida, gennem 55 år døde, og det var hårdt.

-Det værste ved at blive alene er ensomheden. Man ved snart ikke, hvad man skal gøre af sig selv. Ved at flytte sammen med Annemi, kunne vi begge gå fra ensomhed til tosomhed. Jeg kan hjælpe hende, og sådan lidt egoistisk set kunne jeg få selskab. Hun har fået bil, og jeg har fået selskab, siger Peter Thomsen med ét af sine sædvanlige glimt i øjet.

Annemi Ruge fik i 2012 en blodprop i hjernen, og hun har ikke siden turdet køre bil. Hendes mand var chauffør, men sidste år i juni døde han. Nu har hun igen chauffør, når hendes bror kører hende til og fra Haderslev og til hendes sommerhus i Flovt.

-Bent og jeg købte sommerhus i sensommeren 2019, og min mand sagde – et lille år, før han døde, at her skulle vi have ti gode år. Han har aldrig snydt mig, men her ”snød” han mig, siger Annemi.

De nævner mange andre fordele. Nu kan de tage på ferie og kroophold som par. Det er dyrere som enlig, men endnu vigtigere – det er meget lettere at komme i kontakt med andre, som Peter siger.

Annonce

Altid tætte som børn og aldrig uvenner som voksne

Da Peter skal svare på, hvorfor han var overbevist om, at han kunne bo sammen med sin søster, får han slet ikke sagt noget, før Annemi lægger sin hånd på hans arm og med et stort smil siger:

-Fordi hun er så mild og god, ik?

Han ler, men starter et andet sted, nemlig i barndomshjemmet, et lille husmandssted i Stubbæk syd for Aabenraa:

-Som børn var vi meget tætte. Der er kun halvandet år mellem os, og vi var virkelig tætte, da vi var børn. Vi gik sammen i den stråtækte skole, og vi var hinandens bedste legekammerater.

Som unge og voksne har de også været tætte, og da de blev gift, blev de to par også hinandens gode venner. De har mange gange været på rejse sammen, i bus, bil og med fly.

Annemi var heller ikke i tvivl om, at de kunne klare at bo sammen, efter at deres ægtefæller var gået bort.

-Vi har ALDRIG været uvenner. Heller ikke som børn. Det er nok, fordi han er så tålmodig. Han er ejegod. Han er udadvendt, har mange interesser og snakker meget, siger søsteren om sin storebror.

Annemi spiller bridge hver tirsdag, samme dag, som Peter spiller skak. Han er begyndt at lære sin lillesøster at spille skak. Foto: Ludvig Dittmann

Blå bog

Anne Marie Ruge, men altid kaldt Annemi, fordi Peter sagde Annemi til hende, da de var helt små. Hun er 81 år. Har arbejdet med bogholderi og revision.

Peter Thomsen, 83 år, lærer ved Brændkjærskolen i Kolding i mange år.

Søskendeparret deler bopæl, ikke hver dag, men de fleste dage, for hyggens skyld.

Hun kan også fortælle om dengang, han tog de klø, som rettelig var hendes. Som nu dengang hun foreslog, at de tog nogle stearinlys og tændte dem. Desværre væltede de, og store stikflammer fik fat i gardinerne, og der gik ild i huset. Det var Annemis ide, men det var Peter, der fik en endefuld.

-Peter ville heller aldrig slås, men en overgang gik jeg meget op i hvem af drengene i skolen, der var stærke. Engang sagde jeg til Peter: ”Ham den lille Aage må du da kunne banke!”, men så sagde Peter bare: ”Hvorfor skulle jeg dog det? Han har ikke gjort mig noget!”

Bror og søster griner af Annemis erindring.

Annonce

Fredagsbar og fælles gåture

I det hele taget står fordelene ved at bo sammen i kø.

- Vi har begge fået mange flere venner. Hun har fået mine venner, og jeg har fået hendes venner, siger Peter.


Vi har begge fået mange flere venner. Hun har fået mine venner, og jeg har fået hendes venner, siger Peter.

Peter Thomsen


Annemi er f.eks. også med til den fredagsbar, som Peter har med to hold naboer, og det er endt med, at hun inviterede dem til både øl og brød i sommerhuset i Flovt. Det har nok også formildet den ene nabo, som ”brokker” sig, når han synes Peter trækker lidt rigeligt i udgangstilladelsen.

-Og så ”pisker” vi også hinanden op for at komme ud at gå en tur. Det er vigtigt. Hvis man sidder alene, er det ikke altid, at det bliver til noget, men når vi er to, kan vi holde hinanden til ilden, fortæller Peter.

De to søskende deles om madlavningen, og det går godt, for de går begge op i mad. Foto: Ludvig Dittmann

Gåturene er faktisk noget af en præstation af Annemi, der sad i kørestol efter blodproppen i hjernen.

-Ja, det er stort, at jeg kan stå og gå, men hvor der er vilje, er der vej, smiler hun.

Og igen har de en fordel af hinanden. Sidste sommer da det pludselig blev varmt, ville Annemi gerne ud at bade ved sit sommerhus. Men hun kan ikke selv gå hen over sten og tang. Derfor tog de hinanden i hånden, når stranden var tømt for gæster ved 21.30-tiden og gik ud i vandet og fik en sen badetur.

Annemi Ruge og Peter Thomsen har kun mødt positive reaktioner over deres bofællesskab. Nogle har måske tænkt, at Peter – eller Annemi - nok har fået sig en kæreste, når de kommer arm i arm. Derfor indleder de ofte med at sige, at de er søster eller bror, når de stopper op og taler med nogen på deres vej.

-Der er også nogen, der griner, når de hører om arrangementet og siger, at de ALDRIG kunne bo sammen med deres søster eller bror, fortæller Annemi.


Der er også nogen, der griner, når de hører om arrangementet og siger, at de ALDRIG kunne bo sammen med deres søster eller bror.

Annemi Ruge


Annonce

Barnebarnets kompliment

Hvad sagde børnene til dette arrangement?

-De sagde hurra! Faktisk tror jeg, at de var lidt lettede over, at vi kunne passe på hinanden, siger Annemi, der har en datter.

For syv år siden mistede hun en søn. Peter har to sønner og en datter. Deres børn er meget tætte – ikke kun i alder, men også som venner.

Tilsammen har søskendeparret 12 børnebørn, hver seks, og de har taget bonusbedste til sig, uanset om det er Peter eller Annemi. Som nu Alma på ti år, Peters barnebarn. Hun var med sine to ældre søstre på besøg hos Peter og Annemi kort efter, at søskendeparret var rykket sammen.

-Da Alma og hendes søstre kom tilbage til Odense, spurgte deres mor, hvordan det gik med Annemi. Alma svarede: ”Der gik kun fem minutter, så var det som om, at farmor var der igen. Det var en kompliment. Den kan man leve højt på længe, siger Annemi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Her er argumenterne for, hvorfor salget af Odense Havn til én entreprenør er en god idé - eller en rigtig dårlig

Annonce