Annonce
Faaborg-Midtfyn

Sørgeligt: Kan det virkelig være så let at ødelægge Faaborgs værdier?

Der var pænt stor folkelig interesse for generalforsamlingen i det lukningstruede museum torsdag 3. juni om aftenen - i øvrigt lige før Faaborg Værft stod i flammer et par hundrede meter derfra. Foto: Palle Søby

Lokaldebat: Kan det virkelig være rigtigt, at det er så nemt at nedlægge et gammelt, meget afholdt museum, som det er set i tilfældet med det kulturhistoriske museum Den Gamle Gaard i Holkegade i Faaborg?

Et museum, der i 2010 blev lagt ind under Øhavsmuseet, og som igennem de senere år har været udsat for noget, der kunne ligne misligholdelse med bl.a. manglende markering af dets eksistens i form af skiltning og omtale samt reducerede åbningstider.

Øhavsmuseets bestyrelsesformand har i medierne givet udtryk for den holdning, at ”tiden er løbet fra udstillinger og museer, som vi kender dem fra Den Gamle Gaard. Hvis vi skal trække folk til, og det skal vi, er vi nødt til at tænke spektakulært, og at gæsterne vil have aktiviteter.” (Fyns Amts Avis og Fyns Stiftstidende 30. maj 2021.) Det skulle gæsterne så have fået med det nye Øhavsmuseum på havnen i Faaborg, som der imidlertid er delte meninger om.

Annonce

Bestyrelsesformand Jakob Holm udtaler sig meget autoritativt og skråsikkert om museumsdrift, men har han ”noget at have det i”? Har bestyrelsesformanden en sagkyndig baggrund, der kan borge for værdien af hans udtalelser? Det ser det bestemt ikke ud til. Der er udtalelser i ovennævnte avisartikel, der peger på det modsatte:

”Bygningerne er fredede. De forsvinder ikke og vil stadig udgøre en værdifuld del af Faaborgs historie, også hvis der indeni dem kommer til at ligge en restaurant eller et advokatkontor. Og museumsgenstandene forsvinder jo heller ikke. De kommer på magasin eller kan måske udstilles på Kaleko Mølle.”

Det er en udtalelse, der viser, at almen viden om fredningsbestemmelser ikke er noget, der tynger bestyrelsesformanden, som tilsyneladende ikke ved, at en fredning også gælder for bygningernes indre. For Den Gamle Gaards vedkommende er fredningsbestemmelserne meget restriktive, og det er svært at forestille sig, at der ville kunne opnås tilladelse til f.eks. indretning af en restaurant.

Hvad angår forslaget om, at museumsgenstandene/inventaret kan udstilles på Kaleko Mølle, så kan man undre sig over den manglende viden om, hvordan folk henholdsvis klædte sig og boede i ”gamle dage”. F.eks. ville købmandsgårdens blankpolerede mahognimøbler og portrætmalerier af folk i tidstypiske borgerdragter passe dårligt ind i interiøret for en møllerstue. Hvis der i det hele taget er plads til dem her. Og skulle møllerens hus så ryddes, så der går helt kuk i den kulturhistoriske fortælling om Kaleko Mølle?

Og endelig er der den manglende forståelse - skal vi sige empati? - for, at byens borgere og turister naturligvis hellere vil se tingene på deres rette plads i de dertil indrettede -useumsbygninger – den gamle købmandsgård - end i et svært tilgængeligt depot.

Det er sørgeligt at se, hvor let det er at rive det ned, som er bygget op af de forrige generationer igennem en årrække. Hvor engagement og sagkundskab har været ledetråde i arbejdet, til glæde for byens borgere og besøgende. Det er sørgeligt, at beskyttelsen af byen Faaborgs værdier er så svag.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Nyborg

Det var kattens: Mumier er ren overtro

Odense For abonnenter

Det virker: Partikeludledningen er faldet i Odenses miljøzone

Kerteminde

Brummelyd nær det tidligere Lindø holdt Julie vågen: - Den går lige i rygsøjlen

Erhverv For abonnenter

Snart fuldt hus på alle 17 etager: Ejendomsmægler kendt fra tv rykker ind i TBT Tower

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Debat

Kære Poul-Erik Svendsen, vil du kæmpe for at bevare vores landsbyordninger?

Assens

Derfor bliver træer fældet i bunkevis, inden en ny lokalplan er klar: Nyt boligprojekt kan være på vej her

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Erhverv For abonnenter

Succes-virksomhed lader sig opkøbe: Nu skal det være slut med at takke nej til kæmpe vindmølle-ordrer

Annonce