Annonce
Kerteminde

Søren Købmand: Skandaløst at kommunen ikke handler lokalt

Spar-købmanden ligger 700 meter væk fra plejecentret i Rynkeby. Alligevel må kommunen ikke lægge sine indkøb her. Det forarger Søren Købmand. Arkivfoto
Plejecentret i Rynkeby må ikke handle mælk, smør og rugbrød hos den lokale købmand. Men det hele hænger jo sammen - handel, arbejdspladser og bosætning, påpeger Søren Kragh Christensen fra Spar i Rynkeby

Rynkeby: Ifølge Krak.dk er der helt præcist 718 meter fra plejecenteret Dalsbo til den lokale Spar Købmand i Rynkeby. Men hvis plejecenteret løber tør for mælk, pålæg eller rugbrød til aftenens håndmadder, er det strengt forbudt at fylde indkøbskurven hos den lokale købmand.

Hele Kerteminde Kommune er nemlig underlagt Fællesindkøb Fyn. Her handler plejecentret Dalsbo for omkring 200.000 kroner om året i fødevarer. En omsætning som Søren Kragh Christensen, der driver Spar-butikken i Rynkeby går glip af:

- Jeg synes, det er skandaløst. Altså jeg overlever jo, men det er pricippet, jeg ikke forstår. Det hele hænger jo sammen. Hvis jeg er nødt til at fyre folk, går det jo også ud over kommunekassen. Lukker min butik, går det ud over bosætningen. Det er ikke for at være kværulant, men jeg synes bare, man skal lade pengene blive i kommunen, fortæller Søren Kragh Christensen.

Annonce

- Jeg synes, det er skandaløst. Altså jeg overlever jo, men det er pricippet, jeg ikke forstår. Det hele hænger jo sammen. Hvis jeg er nødt til at fyre folk, går det jo også ud over kommunekassen. Lukker min butik, går det ud over bosætningen. Det er ikke for at være kværulant, men jeg synes bare, man skal lade pengene blive i kommunen.

Søren Kragh Christensen, Spar Købmanden i Rynkeby

Købmanden handler også lokalt

For år tilbage blev der både lavet varm mad på plejecenteret i Rynkeby og handlet hos Spar-købmanden. I dag er både den varme mad og indkøbene centraliseret.

Leder af plejecentret Anne Schmidt-Nielsen håber helt personligt på, at byrådet vil lave systemet om:

- Vi laver morgenmad, smører rugbrød til om aftenen og bager kage, og alle de ting, vi bruger til fødevareproduktion, skal vi handle via cateringfirmaet. Vi må ikke handle lokalt. Hverken handle i Spar eller Brugsen. Og hvis kommunens indkøbsafdeling kan se, at vi handler uden indkøbsaftale, kan vi få en bod. Så det tør vi ikke, siger hun.

- Som privatperson er jeg da ked af det, for jeg mener, man burde støtte de lokale forretningsdrivende. Det kan være Spars overlevelse, at plejecenteret, skolen og dagplejerne handler dernede. Det er mange penge på et år for sådan en lille købmand. Det hele hænger sammen. Det er arbejdspladser i byen, det er nærmiljø og bosætning. De små forretninger gør jo, at man kan holde noget liv i landsbyen.

Købmanden selv handler også lokalt.

- Jeg køber ærter og kartofler hos Skovløkke Frilandsgrønt i Marslev, når det kan lade sig gøre, og jeg bruger for eksempel kun Mads Smed. Mads handler så også ved mig, siger Søren Kragh Christensen.

Søren Kragh Christensen er indehaver af Spar Købmanden i Rynkeby Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce