Annonce
Kultur

Sønderjysk humor er nu udkommet i bogform

Sven-Erik Ravn signerede bogen til mange af de fremmødte, her Siegfried Matlok. Foto: Lene Shannon
Er humor noget særligt på sønderjysk? Ja, mener Sven-Erik Ravn, der har samlet humoristiske fortællinger om og af sønderjyder i antologien "Sønderjysk humor - osse for danskere" Præsentationen af bogen foregik på Schackenborg Slot.

Bog: Bag på antologien "Sønderjysk humor - osse for danskere" står der en varedeklaration: "Osse for danskere betyder ikke, at sønderjyder ikke er danskere - vi er nok mere danske end danskerne - men blot at bogen med forventelig stor fornøjelse også kan læses og forstås af ikke-sønderjyder".

Sætningen rammer den underfundige og lune tone i bogen godt. Den er en samling af 36 tekster, der er skrevet af mennesker, der på den ene eller anden måde har en relation til området syd for Kongeåen. Sønderjylland, med sin særprægede historie, sprog og kagekultur.

Blandt skribenterne er lokal- og landskendte navne som Sven-Erik Ravn selv, Søren Ryge, Bertel Haarder, Frode Kristoffersen, Leif Maibom og Siegfried Matlok for at nævne et par stykker. Fortællingerne har mange forskellige emner og er enten skribentens egne oplevelser udi sønderjysk sprog og kultur, mødet med sønderjyder eller ønsket om selv at være det.

Annonce
Det var ikke særlig morsomt for en teenagedreng at høre sin mor med høj og tydelig stemme spørge teenagekammeraten, om han ville have en knepkage - og senere måske, om han ikke ville have en mere? Spurgt med en mine, der absolut ikke var generet af eventuelle associationer, for min mor kendte helt bestemt ikke ordet i anden betydning end som bagværk.

Om den navnkundige sønderjyske småkage, fra teksten "Skam over knepkagen" af lektor og forfatter Thomas Petersen

En alvorlig sag

Selv om tonen i bogen er munter, er bagtanken med at afdække den særegne sønderjyske humor mere alvorlig.

"Vores humor skal tages seriøst, for den afdækker vores mentalitet - og er dermed også identitetsskabende. Og det er en alvorlig sag", skriver Sven-Erik Ravn i bogens forord.

I sin tale ved torsdagens bogpræsentation, der foregik på Schackenborg Slot, afslørede Sven-Erik Ravn, at han jo nok var en smule beklemt ved muligheden for dårlige anmeldelser af værket. Især hvis nedsablingen kom fra de "de finkulturelle".

Men som han sagde:

- At blive skældt ud i Politiken er da ikke det værste, der kan ske.

En af bogens bidragydere er Solvej Aagaard, der i 1972 flyttede til den lille sønderjyske by Ballum sammen med sin daværende mand, der var noget så eksotisk som langhåret. Historien har da også fået titlen "Vi var sikkert studenteroprørere og narkomaner - så nu var det nok bedst at få døren låst om natten!".

Det er historien om intet mindre end et integrationsprojekt, der tog nogle år. Tilflytterne fik hjælp, hvad enten de ville eller ej, og da de flyttede fra byen nogle år senere blev det ikke vel modtaget.

- Den er ikke skrevet i ondskab, men for at vise, hvor vidt forskellige kulturer vi havde. Vi kunne jo lige så godt være flyttet til Afrika, siger Solvej Aagaard, der var med ved præsentationen af bogen.

Så hvad er sønderjysk humor? Sjov, det er, hvad den er.

Solvej Aagaard skriver i bogen om sin integrationsproces i den sønderjyske by Ballum i 1970'erne. Foto: Lene Shannon
Sven-Erik Ravn fortalte om bogens tilblivelse - også at det havde været en god oplevelse at arbejde sammen med både de professionelle skribenter og de ildsjælede amatører. Foto Lene Shannon
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce