Annonce
Kultur

Sønderjysk humor er nu udkommet i bogform

Sven-Erik Ravn signerede bogen til mange af de fremmødte, her Siegfried Matlok. Foto: Lene Shannon
Er humor noget særligt på sønderjysk? Ja, mener Sven-Erik Ravn, der har samlet humoristiske fortællinger om og af sønderjyder i antologien "Sønderjysk humor - osse for danskere" Præsentationen af bogen foregik på Schackenborg Slot.

Bog: Bag på antologien "Sønderjysk humor - osse for danskere" står der en varedeklaration: "Osse for danskere betyder ikke, at sønderjyder ikke er danskere - vi er nok mere danske end danskerne - men blot at bogen med forventelig stor fornøjelse også kan læses og forstås af ikke-sønderjyder".

Sætningen rammer den underfundige og lune tone i bogen godt. Den er en samling af 36 tekster, der er skrevet af mennesker, der på den ene eller anden måde har en relation til området syd for Kongeåen. Sønderjylland, med sin særprægede historie, sprog og kagekultur.

Blandt skribenterne er lokal- og landskendte navne som Sven-Erik Ravn selv, Søren Ryge, Bertel Haarder, Frode Kristoffersen, Leif Maibom og Siegfried Matlok for at nævne et par stykker. Fortællingerne har mange forskellige emner og er enten skribentens egne oplevelser udi sønderjysk sprog og kultur, mødet med sønderjyder eller ønsket om selv at være det.

Annonce
Det var ikke særlig morsomt for en teenagedreng at høre sin mor med høj og tydelig stemme spørge teenagekammeraten, om han ville have en knepkage - og senere måske, om han ikke ville have en mere? Spurgt med en mine, der absolut ikke var generet af eventuelle associationer, for min mor kendte helt bestemt ikke ordet i anden betydning end som bagværk.

Om den navnkundige sønderjyske småkage, fra teksten "Skam over knepkagen" af lektor og forfatter Thomas Petersen

En alvorlig sag

Selv om tonen i bogen er munter, er bagtanken med at afdække den særegne sønderjyske humor mere alvorlig.

"Vores humor skal tages seriøst, for den afdækker vores mentalitet - og er dermed også identitetsskabende. Og det er en alvorlig sag", skriver Sven-Erik Ravn i bogens forord.

I sin tale ved torsdagens bogpræsentation, der foregik på Schackenborg Slot, afslørede Sven-Erik Ravn, at han jo nok var en smule beklemt ved muligheden for dårlige anmeldelser af værket. Især hvis nedsablingen kom fra de "de finkulturelle".

Men som han sagde:

- At blive skældt ud i Politiken er da ikke det værste, der kan ske.

En af bogens bidragydere er Solvej Aagaard, der i 1972 flyttede til den lille sønderjyske by Ballum sammen med sin daværende mand, der var noget så eksotisk som langhåret. Historien har da også fået titlen "Vi var sikkert studenteroprørere og narkomaner - så nu var det nok bedst at få døren låst om natten!".

Det er historien om intet mindre end et integrationsprojekt, der tog nogle år. Tilflytterne fik hjælp, hvad enten de ville eller ej, og da de flyttede fra byen nogle år senere blev det ikke vel modtaget.

- Den er ikke skrevet i ondskab, men for at vise, hvor vidt forskellige kulturer vi havde. Vi kunne jo lige så godt være flyttet til Afrika, siger Solvej Aagaard, der var med ved præsentationen af bogen.

Så hvad er sønderjysk humor? Sjov, det er, hvad den er.

Solvej Aagaard skriver i bogen om sin integrationsproces i den sønderjyske by Ballum i 1970'erne. Foto: Lene Shannon
Sven-Erik Ravn fortalte om bogens tilblivelse - også at det havde været en god oplevelse at arbejde sammen med både de professionelle skribenter og de ildsjælede amatører. Foto Lene Shannon
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce