Annonce
Debat

Søndagsklumme: Med 10.000 tanker i timen eller tubaens dybe klang i kroppen

Klummeskribent Kristine Skytte Glue. Foto: Maria Fynsk Norup

Jeg rejser med en fyldt færge med mine børn en blæsende eftermiddag, og omkring os sidder folk i salonen med computere, iPads og telefoner. Jeg husker min kære nabo bemærke, at alle er optaget af deres egne skærme. Men hvem er jeg til at dømme det? Hvilken form for opmærksomhed ville være bedre? At kigge i en avis eller i en bog? Ægte fysisk samtale med andre mennesker? Jeg ved ikke, hvem der arbejder, hvem der læser på tabletten, hvem der har en meningsfuld og elektronisk udveksling med en nær ven – og hvem der bare lader sig underholde.

Vores opmærksomhed er ofte rettet mod noget, men ikke nødvendigvis med intens koncentration. Men bare som underholdning. Som om det skulle være bedre at lade blikket følge de vandrende skyer over himlen og lade tankerne drive med. Men tankerne, ja dem, de vil så gerne følge de samme gamle spor - og den bekymringsbane man er på for tiden. Og kører tankerne alligevel i ring, er det måske på sin plads at lade dem aflede. Noget, der kan være uvant, er, at lade opmærksomheden blive lidt udbredt, som en lidt større fornemmelse for kroppen, for vejrtrækningen og for lydene. Med fokus på tanker og skærm er det let at glemme at være et levende væsen på denne klode.

Jeg skal til Odense for at opleve Mozarts Requiem med symfoniorkesteret og et kor på 200 gymnasieelever. Salen er fyldt med 1200 mennesker, og det er mange samlet om ét fælles punkt og med opmærksomheden rettet mod ét sted– scenen. Klassisk musik i ørerne og for øjnene bliver en udfordring for den moderne tilpassede opmærksomhed. Fokuspunktet er lyden, og hvis man tillader det fornemmelsen i kroppen, og det er alt for let at lade tankerne drive afsted. Jeg kan sidde til en koncert og opdage, at jeg har været helt væk og ikke ved, hvor mange satser jeg har tænkt mig fra. Til en koncert, ligesom ved meditation, vil det være en øvelse at vende tilbage – til den fysiske fornemmelse, til vejrtrækningen og til lydene. Er opmærksomheden på tankerne, oplever man ikke gåsehuden over 200 stemmer i forening, tubaens dybe klang og tonerne fra violinerne, der bølger ud i salen og rammer kroppen fysisk.

Annonce

Dette liv er det eneste, vi har, og at nøjes med at leve det i hovedet vil da være lidt spild – når nu der er så meget krop og verden at opleve derude.

Kristine Skytte Glue, klummeskribent og grundlægger af Ø-yoga.

Indenfor yoga taler vi om eka gratathe one pointed awareness, som er den fulde koncentration, fokus på ét punkt. Når jeg guider mine elever ind i en yogastilling, og giver dem instrukser for alle kropsdele, får jeg ofte at vide ”men jeg kan ikke huske det hele. Jeg kan slet ikke nå alt det.” Det er heller ikke meningen. Det er ændringen i opmærksomhed, der er vigtig. At flytte fokus fra tankerne og de uhåndgribelige spekulationer, som kan strømme afsted i alle retninger, men ofte strømmer i én samme flod af bekymringer, minder eller planer. Det er ganske fint – men ikke hele tiden. Vi har en krop og andre muligheder for væren i verden end at have fokus rettet ind på gentagne tanker.

Instrukserne om at løfte knæskallerne og forlænge nakken har selvfølgelig til formål at gøre netop dét, fordi det er hensigtsmæssigt fysiologisk, men også at flytte opmærksomheden og gøre den mere rummelig. Vi kan både arbejde på en ensrettet opmærksomhed – den intense koncentration, og vi kan arbejde på en opmærksomhed, der rummer mere og inddrager mere.

Ikke alle sanseindtryk og alle fysiske fornemmelser, men en mere fysisk og håndgribelig væren i verden, hvor vi tillader os at mærke kroppen, musklernes arbejde, knoglernes stilling. Samtidig med luften mod huden og lydindtryk som blæstens susen og fuglene derude i træerne. Simpelthen, fordi dette liv er det eneste, vi har, og at nøjes med at leve det i hovedet vil da være lidt spild – når nu der er så meget krop og verden at opleve derude.

Annonce
Assens For abonnenter

Susanne knokler i frontlinjen for at hjælpe med MitId: - I en lang periode havde vi næsten ikke tid at spise

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Jens føler sig druknet af Odense Havn, når markerne står under vand: Så kom der også en ejendomsmægler forbi

Middelfart For abonnenter

Efter flere våde år på kartoffelmarkerne: Landmanden Michael har sat gang i planer om kæmpe solcellepark på Vestfyn

GOG

Følg med live, når afgørelsen falder: Hvem skal GOG møde i semifinalen?

Sport

For ét hold handlede Fyen Rundt særligt om frisk luft og frihed

For abonnenter

Hans Kristian bor 350 meter fra støjende kampflys landingsbane: Nu sagsøger han og over 200 andre naboer den norske stat - et hav af danske erstatningssager kan også være på vej

Odense

Sikke et pletskud - pludselig var de sjældne ugleunger lige foran Oles kamera: - Det er et meget specielt øjeblik

Odense For abonnenter

Tvangslukket vinbar fandt ud af at tjene penge under corona - men det gav et økonomisk smæk året efter

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter kritik af overfyldte affaldsspande er der ændringer på vej: - Vi er nødt til at gøre noget

For abonnenter

Sommer på vej! Derfor bliver Vestkysten igen den store vinder

Nyborg

'Slagter' 22 høns: Der er grænser for kaglen

Odense For abonnenter

Etårige Anker bliver en af letbanens allerførste passagerer: Får unik oplevelse med ni andre læsere

Odense

Efterlyst 73-årig kvinde fundet omkommet

Annonce