Annonce
Erhverv

Sætter kurs mod vækst og flere kunder: Viking gør klar til nye erobringer

Viking Software har til huse på Peters Minde Vej i Odense, men de fleste ansatte sidder rundt omkring i Europa, og virksomheden har også et kontor i Barcelona. Derfor har det taget lidt til at vænne sig til tanken om at "være en del af erhvervslivet i Odense", fortæller Bo Thorsen, der har grundlagt Viking Software sammen med sin hustru Kristina Thorsen. Foto: Heidi Juel Skovrider
Viking Software A/S har ansat en professionel bestyrelse for at sætte kurs mod vækst, flere kunder og flere ansatte. - Det har været et spørgsmål om tid, før vi skulle gøre det, for uden en bestyrelse ville vi støde hovedet mod vækstmuren, forklarer ejer Bo Thorsen.

ODENSE: - Vi var nødt til at gøre noget, inden det hele voksede os over hovedet, og vi ville komme til at bruge al vores tid på brandslukning.

Sådan siger Kristina Thorsen om baggrunden for, at Viking Software A/S har taget beslutningen om at få en professionel bestyrelse.

- I to til tre år havde vi snakket om at få en bestyrelse, og vi havde på fornemmelsen, at vi var ved at nå til det punkt, hvor det var nødvendigt, fortsætter hun.

Bo Thorsen, der er den anden halvdel bag virksomheden, fortæller, at nu hvor bestyrelsen har været ansat et halvt års tid, begyder der at tegne sig et billede af, hvad det betyder for virksomheden.

- Det vigtigste har været, at der er sat gang i en professionalisering af virksomheden. Vi er gået fra at være en lille ejerledet virksomhed til at være noget, der kan skaleres til noget stort, fortæller han.

De to ejere har fundet ud af, hvad det kræver af arbejde at ansætte en bestyrelse.

Det har været en kæmpe beslutning, for vi skulle være klar til at afgive kontrol. Virksomheden er jo vores barn.

Kristina Thorsen, medejer af Viking Software A/S

Annonce

Kemien skal passe

I første omgang blev Viking Software tilknyttet programmet Next Level hos Fynsk Erhverv, og ad den vej fik de kontakt til Morten K. Madsen.

- Vi sparrede med Morten K. Madsen i cirka et halvt år, og det fik vi så meget ud af, at vi besluttede, at vi skulle have en bestyrelse, fortæller Bo Thorsen.

Og så gik en længere proces i gang. Først skulle der laves en bruttoliste med personer, der kunne være interessante at få med i bestyrelsen. Den liste blev skåret ned til syv personer, hvoraf fem kom til samtale. Af den håndfuld skulle der vælges to personer, og det var vigtigt for Bo og Kristina Thorsen, at det blev personer, som kan noget andet, end de selv kan.

- Vi plottede os selv ind i et kompetencehjul og så, hvor vi havde huller. Bestyrelsen skulle dække ind der, hvor vi har mangler. Men det vigtigste er, at kemien passer, siger Bo Thorsen.

Morten K. Madsen var selvskrevet til bestyrelsen, fordi "samarbejdet var i gang, kemien var god, og han har forståelse for virksomheden", fortæller Bo Thorsen.

Morten K. Madsen sidder nu som bestyrelsesformand i Viking Software A/S, og med sig har han fået Mille Lindskrog Knudsen og Tommy Hummelmose. Det trekløver sørger for, at Kristina og Bo Thorsen hele tiden bliver holdt til ilden.

Annonce

Fundament skal på plads

For når der kommer øjne ude fra og kigger på virksomheden, bliver der stillet spørgsmål til det hele, siger Kristian Thorsen.

- Vi er vant til, at tingene er, som de er, og mange ting er usagte, for vi har jo selv bygget det op, og vi ved, hvordan det hele kører. Men vi er nødt til at have beskrivelser af processerne, når der kommer nye folk ind, og vi skal overdrage nogle af vores opgaver, siger hun, og Bo Thorsen uddyber:

- Hvis vi vil vokse, kræver det, at vi (Bo og Kristina Thorsen, red.) ikke er med i alting. Der skal være grupper af medarbejdere, som kan fungere, uden at vi er med ind over, og det kræver, at der er dokumentation for, hvordan tingene skal gøres, siger han.

- Langt hen ad vejen taler vi strategi i bestyrelsen, men for at kunne tale strategi skal vi have fundamentet på plads, og derfor går vi også lidt ind i driften.

Morten K. Madsen fra rådgivningsvirksomheden F10 er formand for den nye bestyrelse hos Viking Software A/S. Arkivfoto: Rune Heidtmann
Annonce

Bestyrelsen arbejder

Ud over at få dokumentation på plads, tale strategi og lægge planer for væksten har bestyrelsen også været med til at tage en vigtig beslutning om virksomhedens selskabsstruktur.

Første skridt sammen med den nye bestyrelse var at ændre virksomheden fra et ApS til et A/S. Og det har stor betydning for de mange kunder, Viking Software har uden for Danmark.

- De europæiske kunder ser meget på det juridiske setup, og de ser på, om virksomheden er et selskab, og om der sidder en professionel bestyrelse, forklarer Kristina Thorsen.

Bo Thorsen tilføjer, at som aktieselskab sender virksomheden et stærkt signal om seriøsitet og soliditet, og at det kan øge sandsynligheden for at få projekter.

Sådan en beslutning er stik imod den opfattelse, som parret havde af en bestyrelse, inden de selv begyndte at undersøge det nærmere.

- Vi tænkte tantebestyrelse eller noget gammeldags, hvor man ikke ved noget om teknologi eller det at drive en moderne virksomhed. Den forestilling matchede slet ikke det, vi havde brug for. Men en professionel bestyrelse er noget helt andet. Vi har fået en formand, der mener, at en bestyrelse skal arbejde for lønnen, siger Bo Thorsen, mens Kristina Thorsen understreger:

- Bestyrelsen er med til at holde os fast på vores professionalisme og få sat tingene i system, siger hun.

Annonce

Klar til at afgive kontrol

Men det har ikke været lige til at træffe beslutningen om at skulle have en bestyrelse. For Kristina og Bo Thorsen har været vant til at stå alene med alt ansvaret og har selv kunnet styre, hvor virksomheden skulle bevæge sig hen. Overvejelserne gik på, om det kunne fortsætte sådan.

- Det har været en kæmpe beslutning, for vi skulle være klar til at afgive kontrol. Virksomheden er jo vores barn, siger Kristina Thorsen.

- En del af processen har handlet om at afstemme forventningerne. Hvor meget må de beslutte, og hvad vi vil afgive af kontrol?

Men der er ingen tvivl om, at de har gjort det rigtige, siger Bo Thorsen.

- Det kan være svært for ejerledere både at passe driften af virksomheden og se fremtiden, men bestyrelsen hjælper os til at holde fokus på begge dele, fortæller han.

- Der bliver hele tiden skubbet til os, og det vigtigste har været at sætte gang i en professionalisering af virksomheden. Det er nødvendigt for at kunne vokse, og det er vi ved at gøre os klar til.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mai-Britt skal ikke længere holde vejret af nervøsitet: To år efter politiker-løfte er vakkelvornt vippeleje omsider blevet fikset

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Frygteligt, grotesk og helt vanvittigt: Folketinget kræves på banen i sag om 'betongulv' i skovbund

Fyn For abonnenter

Nyborg-rektor kæmper for opholdstilladelse til syrisk elev: - Jeg tror på Aya, når hun siger, hun er i fare

Annonce