Annonce
Nordfyn

Godsejer sætter alt ind for at redde Langesø Julemarked: - Al sund fornuft er sat ud af kraft

Hans Berner, bestyrelsesformand på Langesø Gods, foran en del af det store område, hvor han stadig håber at kunne holde julemarked. Foto: Henrik Larsen
Hans Berner, bestyrelsesformand på Langesø Gods, er frustreret, vred og en hel masse andet i samme kategori. Han begriber ikke, hvorfor han ikke må holde Langesø Julemarked.
Annonce

Langesø: - Det er ligesom om, at de også er ude på at lukke julen ned.

Hans Berner, bestyrelsesformand på Langesø Gods, har lagt diplomatiet på hylden. Med "de" mener han Justitsministeriet, Erhvervsministeriet, regeringen og andre, der måtte have indflydelse på, at han ikke kan holde det årlige julemarked, et af Fyns største.

Ikke som situationen er nu.

Han håber, det bliver anderledes.

- Nej, jeg forventer det. Al sund fornuft er sat ud af kraft.

Hans Berner går rundt på området foran Langesø Slot. Der er græs næsten så langt, at øjet rækker. Området er på størrelse med Tarup Center. Her skal julemarkedet holdes, hvis han får lov. Som var det en militær operation har han på sekunder skitseret, hvordan det kan lade sig gøre og samtidig overholde samtlige coronarestriktioner til mere end punkt og prikke. Blandt andet ved at skulle bære mundbind udendørs.

- Der skal være én bod, derover en anden og lidt længere oppe en tredje. Der bliver minimum 20 meter mellem hver bod. Ydermere etableres der omkring hver bod en sikkerhedszone på minimum 100 meter, hvori der højst må befinde sig otte mennesker ad gangen, fortæller han.

Annonce

Umulig situation

Men sådanne foranstaltninger forholder Justitsministeriet sig ikke til. Hans Berner viser skrivelsen, han har modtaget. I den fremgår det, at han sådan set godt må holde julemarked. Der må bare kun befinde sig højst 10 personer på markedet på samme tid, og heri skal også medregnes de personer, som står i boderne.

Sædvanligvis besøger 20.000-30.000 mennesker Langesø Julemarked i de fem weekender op til jul, så den løsning kan Hans Berner ikke bruge til meget.

- Jeg ser det nærmest som en fornærmelse at komme med et sådant forslag. Det kan kun være lavet på et skrivebord i København af folk, som ikke ved, hvordan verden hænger sammen.

Annonce

Følger vejledning

Må du som så mange andre ikke acceptere, at det desværre har sine omkostninger at dæmme op for coronasmitten?

- Jo, men de forholder sig ikke til virkeligheden. Kun til en vejledning, som siger, at når der er tale om et julemarked, må der maksimalt være 10 personer. Så det er fuldstændig ligegyldigt, om julemarkedet holdes på 100 eller 25.000 kvadratmeter. Vi er åbne over for at gøre alt, men der bliver ikke lyttet til noget som helst.

Skal niveauet være så restriktivt, forstår Hans Berner ikke, hvordan at eksempelvis storcentre, supermarkeder og grønttorve kan holde åbent på mere lempelige vilkår. Han ønsker, at julemarkeder kommer ind under de samme regler. Langesø Julemarked holdes i øvrigt udendørs, hvor man er mindre udsat for smittespredning, og forsamlingen af mennesker ikke er så kompakt som i et storcenter, anfører han.


Bestemte jeg i Justitsministeriet, ville jeg skynde mig at lave en anden vejledning for julemarkeder. Ellers kommer man til at fremstå dum. Det er mest logisk og bedst for alle, hvis man kommer frem til, at den vejledning, som ligger, er misvisende. Det her er jo latterligt og giver ingen mening.

Hans Berner, bestyrelsesformand på Langesø Gods


- Bestemte jeg i Justitsministeriet, ville jeg skynde mig at lave en anden vejledning for julemarkeder. Ellers kommer man til at fremstå dum. Det er mest logisk og bedst for alle, hvis man kommer frem til, at den vejledning, som ligger, er misvisende. Det her er jo latterligt og giver ingen mening.

Annonce

Brev til minister

Erling Bonnesen, fynsk folketingsmedlem for Venstre, har skrevet til justitsminister Nick Hækkerup. Ønsket er øjeblikkelig handling efter at sagen er overgået fra Erhvervsministeriet til Justitsministeriet.

- Der er kø ved håndvasken, replicerer Hans Berner.

Med til hans argumentation hører også den store tilstrømning af mennesker, der ugentligt og på reglementeret corona-vis går tur rundt om Langesø. Søndag blev der talt 136 parkerede biler.

- Havde julemarkedet været åbent, måtte de pludselig ikke længere være i området. Min sans for retfærdighed er virkelig blevet vakt. Der er masser af andre julemarkeder, som står i samme tossede situation som os. De helt ulogiske regler gør, at man er godt i gang med at ødelægge en del af den danske julehygge og traditioner, mener Hans Berner.

Julemarkedet skulle være åbnet sidste weekend. Hans Berner kan derfor allerede notere sig et økonomisk tab, der vil vokse til "betydende", hvis han ikke får mulighed for at åbne. Kommer den nødvendige tilladelse, kan markedet åbne med kort varsel.

- Vi går i gang, så snart vi får tilladelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Vandsalamanderen er kun en del af problemet: Borgergruppe er klar til at fortsætte kamp mod motorbane

Annonce