Annonce
Odense

Sæt x i kalenderen: Nyt H.C. Andersens Hus åbner 30. juni

Der er endnu meget arbejde at gøre i det nye H.C.Andersens Hus, men nu er den officielle åbningsdato på plads: 30. juni. Foto: Michael Bager
Det bliver en såkaldt blød åbning, når det nye H.C. Andersens Hus er klar til at tage imod publikum. Enkelte detaljer vil formentlig ikke være på plads til åbningen, men hensynet til de mange, som holder ferie i Danmark, har vejet højt.

Odense: Den sidste dag i juni er en onsdag, og det bliver en helt særlig dag i Odense. For 30. juni bliver nemlig dagen, hvor H.C. Andersens Hus i den nye, eventyrlige udgave åbner for publikum.

Det bliver en officiel åbning med deltagelse af diverse VIP'er, men det vil også blive en såkaldt soft opening - eller på dansk: en blød åbning. Forstået på den måde, at det ikke er sikkert, alle detaljer i det ambitiøse byggeri vil være på plads på åbningsdatoen.


Annonce

Vi vil gerne vil tilbyde magiske og kunstneriske oplevelser i særklasse til alle de mange mennesker, der kommer til at holde ferie herhjemme i år.

Torben Grøngaard Jeppesen


Torben Grøngaard Jeppesen, chef for Odense Bys Museer, forklarer, at det kan være, at for eksempel caféen og børneuniverset, der hører til det nye byggeri, ikke er helt færdige, ligesom der måske kan mangle nogle planter i haven. Ting som vil komme på plads i løbet af ugerne efter åbningen.

-Når vi alligevel vælger at prioritere en soft opening, hvor vi gradvist åbner mere og mere op hen over sommeren, er det fordi vi gerne vil tilbyde magiske og kunstneriske oplevelser i særklasse til alle de mange mennesker, der kommer til at holde ferie herhjemme i år, siger Torben Grøngaard Jeppesen.

Turister

Der er også et mere praktisk hensyn at tage, nemlig i forhold til de ved åbningen deltagende VIP'ers kalendere og ferieplaner, hvor juli er en nærmest umulig måned at få sådan noget til at falde på plads i.

Alternativet til den bløde åbning ville altså være at vente til engang i august, og det ville være ærgerligt set fra en turisme-vinkel. Noget som borgmester Peter Rahbæk Juel også hæfter sig ved:

- Det har stor betydning og er en kæmpe glæde for Odense, at vi åbner så stort et trækplaster lige op til sommerferien. Både fordi det vil tiltrække rigtig mange besøgende - og det trænger vi til - men også fordi H.C. Andersen er så stor en del af odenseanernes fælles identitet.

- Med museet får vi mulighed for at udforske hans forfatterskab og eventyr på nye måder, som bidrager til byens samhørighed. Derfor er det på alle måder en fantastisk nyhed, at dørene åbnes allerede i slutningen af juni, lyder det fra borgmesteren i en pressemeddelelse.

Annonce

Besværligheder

Eftersom der endnu er to en halv måned til åbningen, er det på nuværende tidspunkt umuligt at sige, hvad der helt specifikt vil mangle, men selve rundgangen i det nye byggeri iført øretelefoner, som er kerneoplevelsen ved et besøg, skulle - måske på nær mindre tekniske detaljer - gerne være på plads til 30, juni.

Der er endnu et stykke tid, til det hele har taget form - ikke mindst havedelen. Men åbningsdagen er nu klar: 30. juni. Illustration: Kengo Kuma & Associates, Cornelius Vöge, MASU planning

Både covid-19 og Brexit har besværliggjort den endelige færdiggørelse af det nye museum. Det har forsinket diverse leverancer, og så har det besværliggjort samarbejdet med engelske Event Communication, der står for indholdet af det nye H.C. Andersens Hus, og har været ramt af diverse indrejse-restriktioner.

Torben Grøngaard Jeppesen forestiller sig, at der godt kan være en uge eller to efter åbningen, hvor der vil være begrænsede åbningstider, mens de sidste detaljer i museet finpudses. Planen er ellers, at det nye museum skal være åbent 11-12 timer dagligt, ment det kan altså være, man skal et stykke ind i juli, inden det bliver en realitet.

I øvrigt kommer der ikke kun en officiel åbning for pingerne den 30. juni. De følgende dage planlægges der også diverse festivitas med folkelig deltagelse i og omkring det nye hus.

Annonce

Den største digter

Det nye H.C. Andersens Hus regnes blandt de største og mest ambitiøse museumsbyggerier i nyere tid, og det er realiseret med substantiel støtte fra A.P. Møller Fonden og bidrag fra Nordea-fonden, Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, Odense Kommune og Odense Bys Museer.

A.P. Møller Fonden er klart den største enkeltstående bidragyder, og fondsformand  Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla ser frem til åbningen:

- H.C. Andersen er nok vores allerstørste digter. Han fanger både børn og voksne med sine eventyrlige fortællinger, som mennesker over hele verden den dag i dag kan spejle sig i. Det er vores håb, at vi med det nye museum har nærmet os kernen i H.C. Andersens univers, udtaler hun i en pressemeddelelse.

Også by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt er fornøjet ved udsigten til åbningen:

- Jeg glæder mig helt utroligt til at opleve det nye museum. For det første er der tale om et enestående museum for en eventyrlig digter, og for det andet tørster vi efter kulturelle oplevelser efter en lang og hård nedlukning. Det bliver en stor dag for byen og for H.C. Andersen, lyder det fra Lilleholt.

Og den store dag er altså onsdag den 30. juni.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Politiet jagter to mænd efter overfald på buskontrollør: Den ene har måne – den anden er muskuløs

Annonce