Annonce
Assens

Sæt dit præg på omstridt skov: - Vi er åbne overfor idéer og forslag til, hvad den skal kunne

Her kommer Lundager Skov til at ligge, men hvad skal den kunne, spørger Naturstyrelsen. Grafik: Mikkel Damsgård.
I den kommende tid kommer den nye Lundager Skov på 50 hektar til fornyet debat, når Naturstyrelsen sætter gang i en proces, hvor de lokale og andre interesserede får mulighed for at komme på banen.

Lundager/Grimstrup: Det skabte i slutningen af 2019 stor ballade, da det kom frem, at der skulle plantes en 50 hektar stor fredsskov i udkanten af Assens by - i området omkring Lundager og Grimstrup.

Projektet havde været nogle år undervejs, men kom bag på nogle af de nærmeste naboer, som rettede en skarp kritik, hvorefter Naturstyrelsen gav de fremmødte "en klokkeklar undskyldning" for ikke at have informeret beboerne tilstrækkeligt.

I den kommende weekend sætter Naturstyrelsen så en proces i gang, der for alvor skal få interesserede på banen.

Annonce

3. oktober står styrelsen således bag en dagslang workshop, som dels foregår online, og dels foregår i Lundager, hvor man både kan blive klogere på bynære skove ved oplæg og se området via en rundtur.

Naturstyrelsens skovrider på Fyn, Jakob Harrekilde Jensen, oplyser, at styrelsen overtog jorden 21. december sidste år efter en jordfordeling, hvor man har byttet med opkøbt landbrugsjord andre steder.

Siden har man via nyhedsbreve informeret lokalbefolkningen, og nu ser skovrideren frem til den næste proces:

- Lige så snart vi erhvervede jorden, så startede vi en proces med forundersøgelser. Ud fra det laver vi en skitse, og så vil vi meget gerne have borgerne med, hvor vi kører en proces, hvor vi inddrager de lokale, siger Jakob Harrekilde Jensen, der mener, at projektet kom skævt fra start, da de lokale kunne læse om det i avisen, inden styrelsen selv havde sendt information ud.

- Jeg håber, at vi er kommet op på et godt informationsniveau, siger han.

Åbne overfor idéer

Siden december er processen dog blevet forskubbet en smule på grund af corona-situationen.

Skovrideren uddyber, at Naturstyrelsen under temadagen vil fremlægge et skitseforslag, og så kan man snakke ud fra det i forhold til hvilke ønsker og input, man måtte have omkring brugen og udformningen af skoven og naturområderne.

Jakob Harrekilde Jensen, skovrider ved Naturstyrelsen Fyn, der sidste år fortalte mere om planerne for Lundager Skov. Arkivfoto: Janus Fabricius Nielsen.

- Vi er åbne overfor idéer og forslag til, hvad skoven skal kunne og skal bruges til, nævner Jakob Harrekilde Jensen.

Med udgangspunkt i borgerforslagene sætter styrelsen til december sine endelige streger i et udkast, som kommer i offentlig høring i otte uger, hvor alle har mulighed for at komme med høringssvar.

Annonce

Kritisk nabo roser

Den 50 hektar store skov er inddelt i forskellige delarealer og har et budget på samlet 16 millioner kroner - heraf er der afsat 2,5 millioner kroner til anlæg og etablering af skoven.

Jakob Harrekilde Jensen forestiller sig, at interesserede kommer med input til, hvilke træer der skal plantes, hvor der skal være veje og stier, og hvilket friluftsliv der eventuelt kan blive i den offentlige skov, som har åbent døgnet rundt alle ugens dage.

Peter Christensen bor i Lundager og var en af kritikerne i forhold til det, der blev beskrevet som hemmelighedskræmmeriet sidste år. Han har selv et møde med Naturstyrelsen i kalenderen inden længe og hilser inddragelsen velkommen.

- Jeg er superinteresseret i de offentlige møder, og jeg var også hurtig til at tilmelde mig. Jeg er selvfølgelig spændt på at se, om der er lagt en god plan, og så vil jeg selvfølgelig gerne benytte vores mulighed for at påvirke skoven i den retning, som gavner os, siger Peter Christensen, der har en klar forventning om, at styrelsen så også lytter på det, som borgerne kommer med.


Jeg er superinteresseret i de offentlige møder, og jeg var også hurtig til at tilmelde mig. Jeg er selvfølgelig spændt på at se, om der er lagt en god plan, og så vil jeg selvfølgelig gerne benytte vores mulighed for at påvirke skoven i den retning, som gavner os

Peter Christensen


- Jeg vil gerne rose for, at vi bliver inviteret. Der skal være en offentlighed omkring sådan et projekt, siger Peter Christensen, der bemærker, at han har flere input omkring stisystemer, beplantningslinjer, udsigtsmuligheder og så videre.

- Det er en offentlig skov, og jeg har en naturlig respekt for, at der er flere interesser. Eftersom det er vores baghave, har vi stor interesse i, at det bliver så relevant som muligt, tilføjer naboen.

Sidste år frygtede naboerne, at skoven kommer til at udvikle sig til en form for forlystelsespark med gå- og løbeture, picnic, shelterture og så videre, og man frygtede for udsigten.

Lundager Skov

Naturstyrelsen har planlagt en temadag om den kommende Lundager Skov, lørdag 3. oktober, som tager højde for de seneste corona-restriktioner.

Dagen består af et digitalt møde, et webinar, samt en udendørs workshop i mindre grupper.

Man skal tilmelde sig senest 1. oktober via mailadressen fyn@nst.dk, og alle er velkomne.

Når man har tilmeldt sig, får man et link til mødet, hvor både Naturstyrelsen, Assens Forsyning samt Assens Kommune deltager. Også landskabsarkitekt Frank Søndergård Jensen fra Københavns Universitet holder oplæg.

Om eftermiddagen går starten fra Lundagergård, hvor man i mindre grupper får set de nye arealer og bliver præsenteret for en skitseplan af området.

Skoven rejses på et cirka 50 hektar stort areal ved Lundager nordøst for Assens.

Tilbage i 2006 lavede Fyns Amt en plan for skovrejsning ved Assens med henblik på at beskytte drikkevandsressourcerne.

I 2014 afsatte Assens Kommune de første penge til en skov på budgettet.

Assens Forsyning, Assens Kommune og Naturstyrelsen indgik i 2016 en aftale om etablering af skoven, der bliver en statsskov drevet af Naturstyrelsen.

I slutningen af oktober 2020 er der møde med naboerne til den kommende skov.

10. november afholdes et borgermøde, hvor det første forslag til en skov-plan bliver præsenteret.

1. december præsenteres et endeligt forslag på et offentligt møde, hvorefter forslaget sendes i offentlig høring i otte uger.

I løbet af 2021 vil Naturstyrelsen etablere skoven.

Annonce
Fyn For abonnenter

Gerts elregning eksploderede: Han tror ikke på regeringens håndsrækning - Det batter ikke

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Betonklodssag griber om sig: Endnu en mindreårig er sigtet - og flere hændelser er dukket op

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Faaborg-Midtfyn

Tegn din familie: Greven på Egeskov vælger børnetegning, der bliver til lyskunst til Luminis

Debat

Hjælp: 5 medarbejdere til 54 børn - åbent brev til børne- og undervisningsministeren

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Middelfart For abonnenter

To år efter røveriforsøg i City Kiosken: 31-årig nægter stadig, men fik en hård straf

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Podcast

22-årige Jonas sælger stilhed til støjende kontorlandskaber: 'Corona var som at være iværksættersteroider'

Nordfyn For abonnenter

Trafiksikring blev droppet, da butikkerne strittede imod: Onsdag skete der et uheld

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Nyborg

700 frivillige til Tour de France i Nyborg: Alle har mulighed for at være med

Fyn For abonnenter

Energipriserhimmelflugt: Thomas fik tredoblet regningen for naturgas

Nordfyn

Storstilet plan om julemarked i Otterup: Tyske træhytter skal skabe den helt rigtige stemning

Annonce