Annonce
Faaborg-Midtfyn

Særudstilling med 90 værker på Faaborg Museum: Ukendte Birkholm-billeder udstilles

Jens Birkholm, Legeplads Humboldthain, 1897-98. Faaborg Museum
Jens Birkholm var svær at sætte i bås. Han malede socialrealisme i Berlin, før han tog hjem og travede Svanninge Bakker tyndt. Museet har lånt ukendte værker af private samlere.
Annonce

Faaborg:  Med den nye særudstilling Jens Birkholm - Fynbomaleren i Berlin udfolder Faaborg Museum for første gang hele spektret af Fynbomaleren Jens Birkholms (1869-1915) kunstneriske virke fra skipperhjem i Faaborg til storbyslum i Berlin og retur til landskabet omkring fødebyen.

Det fortæller museet i en pressemeddelelse.

I dag regnes Birkholm for at være en af de helt centrale kunstnere i kredsen af Fynbomalere og i stiftelsen af Faaborg Museum.


Faktisk er Birkholm dén fra kredsen, som har malet flest billeder fra Svanninge Bakker, så han har godt nok fået travet området tyndt.

Museumsinspektør Eva Frellesvig


Men sådan har det ikke altid været. Birkholm var svær at sætte i bås. Han var selvlært kunstner og lidt af en outsider. Han bosatte sig nemlig i Berlin og malede fattige og triste personskæbner fra fattighuse og herberger. Ikke lige malerier, de fleste havde lyst til at hænge frem i stuen.

Tilbage i Faaborg tog han ud i naturen og skildrede landskaberne i og omkring byen.

Annonce

Stritter i alle retninger

Museumsinspektør Eva Frellesvig fortæller i pressemeddelelsen:

- Birkholms værker stritter i alle retninger. På den ene side adskiller han sig fra de øvrige Fynbomalere, fordi han malede billeder af socialt udsatte i Berlin i den 10-årige periode, han boede der. På den anden side interesserede han sig, ligesom de øvrige Fynbomalere, for det almindelige hverdagsliv og landskabsskildringer, og efter han kom tilbage fra Berlin, malede han en lang række billeder af mennesker og landskaber i og omkring Faaborg.

Jens Birkholm, Eng med blomstrende gule kabbelejer, 1907. Faaborg Museum. Foto: Kirstine Mengel.

- Faktisk er Birkholm dén fra kredsen, som har malet flest billeder fra Svanninge Bakker, så han har godt nok fået travet området tyndt. Han byggede også Villa Niben, et hus på ni ben ved vandkanten på Strandvænget vest for Faaborg, hvor han havde bolig og atelier - en stor kontrast til hans tidligere liv i storbyen.

Den store særudstilling rummer over 90 værker, hvoraf cirka halvdelen er fra private samlere.

Jens Birkholm

Født i Faaborg 11. november 1869, død samme sted 11. september 1915.

Søn af skibsfører Christian Jensen Birkholm og Marie Cathrine Illum.

Birkholm blev sammen med bl.a Peter Hansen, Johannes Larsen og Fritz Syberg kendt som Fynboerne. Han blev ligesom vennerne Johannes Larsen og Peter Hansen uddannet som malersvend i Faaborg og brugte sin fritid på at tegne og male. Han fik aldrig en kunstnerisk uddannelse, men blev indirekte påvirket af Kristian Zahrtmann gennem sine malervenner.

I 1902 fik han tuberkulose og rejste tilbage til bedre forhold i fødebyen Faaborg, hvor han bl.a. tog aktiv del i oprettelsen af Faaborg Museum. Herefter levede han et liv delt mellem det landskab, som han havde forladt som ung malersvend, og storbyen Berlin, som stadig lå ham på sinde at skildre.

Efterhånden forlod han den barske og socialrealistiske stil og gik over til den lysere impressionisme, stærkt påvirket af de andre fynbomalere.

Flere af disse har aldrig tidligere været vist for offentligheden, og ikke mindst de billeder giver et spændende indblik i lokale motiver fra Faaborg og omegn.

Jens Birkholm, Når lyngen blomstrer, 1907. Faaborg Museum

Også indlån fra andre danske og tyske museer vil være at se såvel som en bred vifte af værker fra Faaborg Museums egen samling, som rummer landets største Birkholm-samling.

Udstillingen på Faaborg Museum er netop åbnet.

Jens Birkholm, Efterår i skoven, 1912. Privateje
Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke alle får samme service: Frisklavet ældremad på udvalgte plejecentre i Odense er i fare

Middelfart For abonnenter

Efter afsløring af smitteudbrud og bekymring hos møbelfabrik: Nu bliver alle medarbejdere tilbudt coronatest

Annonce