Annonce
Odense

Særudstilling: Interrail-minder kommer på museum

Efter at B 314 er blevet rangeret ind, kan svellerne komme tilbage på deres plads på spor 5. Foto: Louise Koustrup.

Tirsdag blev en gammel passagervogn rangeret på plads i jernbanemuseet. Vognen skal vække minder om de glade interrail-dage

Odense: Tirsdag formiddag blev en 50 år gammel passagervogn rangeret på plads på Danmarks Jernbanemuseums spor 5 efter at være afgået fra Taulov i de tidlige morgentimer.

Den slags er ikke så enkelt, som det umiddelbart lyder: Først skal transporten finde plads på hovedsporene i den tætte køreplan. Så skal vognen rangeres fra Odense Banegård og ud på jernbanemuseets spor. Derefter skal togvognen med noget nær millimeterpræcision finde plads på drejeskiven foran museets remise, så den kan komme ind på det rette spor.

Alt dette lykkedes ikke uden et vist besvær, og det var gået mere end fem timer fra afgang til ankomst. I det tidsrum var der også blevet flyttet et lokomotiv, der oprindeligt stod på spor 5, og der var blevet fjernet sveller på sporet.

Man skulle næsten tro, at det var en eller anden helt speciel kongelig togvogn eller noget i den stil. Men ved ankomsten virkede vognen bortset fra den nye røde maling egentlig ikke særligt opsigtsvækkende.

Museumsinspektør Sissel Vennike Christiansen og formidlingschef Anna Back Larsen skal bygge særudstillingen "Drømmenes kupé" op. Her er de mellem de to forskellige togvogne, der repræsenterer hver deres måde at rejse på. Foto: Louise Koustrup.
Annonce

Vogn B 314

Vognen hedder B 314 og ser helt almindelig ud. Sådan en, som vi, der er gamle nok, har kørt med tusindvis af gange. Sådan en med en sidegang og 10 kupéer med seks pladser i hver. Og et toilet i hver ende.

Den blev bygget på Scandia i Randers i 1967 og var i brug indtil 1995. Nu står den altså på jernbanemuseets spor 5, og lige overfor på spor 6 står en vogn, der ser helt anderledes prangende ud. En smuk, blå, nyrestaureret sovevogn årgang 1949 fra Wagon-Lits.

Kontrasten mellem den luksuriøse sovevogn og den beskedne B 314 springer i øjnene, og det er faktisk også lige præcis det, der er meningen. De to meget forskellige togvogne skal være omdrejningspunktet i særudstillingen "Drømmens kupé", som åbner på museet 17. marts.

De to togvogne skal nemlig symbolisere to forskellige måder at rejse på: Wagon-Lits-vognen repræsenterer det sikre og forudsigelige med dens faste destinationer. Og B 314, der faktisk har været brugt som international vogn, repræsenterer en mere anarkistisk rejseform, Interrail. Sidstnævnte var ikke mindst i 1970'erne og 80'erne en ekstrem populær rejseform blandt unge, der trak en måned ud af kalenderen og improviserede sig frem ad europæiske jernbanespor.

Når udstillingen "Drømmenes kupé" åbner om knap to måneder vil de to vogne være fyldt med genstande og erindringer, der skal bringe minderne frem hos os, der er gamle nok til at have prøvet den ene og/eller den anden togrejseform.

Hvoraf interrail-delen til tider var lige så besværlig og langvarig som B 314's tur fra Taulov til spor 5. Men ikke mindre sjov af den grund.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mai-Britt skal ikke længere holde vejret af nervøsitet: To år efter politiker-løfte er vakkelvornt vippeleje omsider blevet fikset

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Frygteligt, grotesk og helt vanvittigt: Folketinget kræves på banen i sag om 'betongulv' i skovbund

Fyn For abonnenter

Nyborg-rektor kæmper for opholdstilladelse til syrisk elev: - Jeg tror på Aya, når hun siger, hun er i fare

Annonce