Annonce
Odense

Særlig tur for demensramte: Atter på farten med vennerne

Kulturholdet, der normalt mødes om onsdagen og går på museer, i kirker og ture i naturen er samlet igen, for at sejle på Odense Å. En donation fra Velliv Foreningen har gjort det muligt at komme på tur med det ellers lukkede Odense Aafart. Foto: Stine Jessen Jensen
Ved hjælp af en donation fra Velliv Foreningens Akutpulje tilbyder Odense Aafart demensramte pensionister en tur på åen i denne uge. Turene har givet både skipper og gæster et tiltrængt pusterum fra hverdagens corona-bekymringer og restriktioner.

Det er en ualmindelig glad Morten Skytte fra Odense Aafart, der for første gang i mange måneder kan kaste los fra bredden ved Munke Mose og vende sin turbåd mod Fruens Bøge. Med sig om bord har han et lille hold pensionister fra det delvist nedlukkede Byhuset i Odense, der er et aktivitetstilbud til borgere med en demensdiagnose. Om bord i alt er kun ti personer plus skipperen, så der er rigeligt plads til at holde alle afstandskrav i den store båd.

Odense Aafart har ellers endnu ikke fået lov at sælge billetter til almindelig sejlads på åen, men ved hjælp af en donation fra Velliv Foreningens Akutpulje til mental sundhed under coronakrisen, er det lykkedes åfarten at tilbyde fire hold pensionister en tur på åen.

Ved rådmand Søren Windells mellemkomst er tilbuddet gået videre til Byhuset, der er lukket for næsten alle aktiviteter i denne tid. Blandt andet har kulturholdet, der sædvanligvis mødes hver onsdag og tager ud på kulturelle oplevelser på Fyn, ligget underdrejet på grund af coronakrisen, så tilbuddet om at komme ud og sejle på åen, skulle holdets medlemmer ikke have to gange.

- Det er så dejligt endelig at være samlet igen. Jeg har virkelig savnet onsdagene, hvor vi mødes og tager ud på tur. Det har været hårdt at undvære, siger John Larsen, der er en af onsdagsholdets faste medlemmer.

Selv om han har en demenssygdom, kan han klare det meste selv, og kun et lille blåt badge på trøjen afslører, at han lider af alzheimers sygdom.

- Men jeg har det altid på. Ellers føler jeg mig helt nøgen, og det er en god hjælp for mig, smiler han.

Annonce
Skipper og ejer af Odense Aafart Morten Skytte glæder sig meget til, at han igen må sejle med selskaber og turister. Folk er så småt begyndt at booke hans turbåde igen, fortæller han. Foto: Stine Jessen Jensen

Tid til anekdoter

I den anden ende af båden sidder tre mænd, der er lidt hårdere ramt af demens sammen med medarbejder i Byhuset Hanne Nielsen. De taler blandt andet om de mange Langelinje-haver, åfartens turbåd flyder forbi.

Benny Jørgensen er tidligere gartner og fortæller, at han en gang har kørt på bunden af Odense Å med sin rendegraver, og også har været med til at slå pæle i åbrinken, mens Gunnar Nielsen husker, hvordan han har sejlet i cykelbådene, der lignede svaner.

Sådan går småsnakken kun afbrudt af skipper Skyttes anekdoter og fugleobservationer, mens båden langsomt tøffer tilbage fra Fruens Bøge. Pludselig er Munke Mose forude, og ved bredden spredes det lille selskab.

Nogle går tilbage til Byhuset sammen med de to medarbejdere, nogle går hjem, mens andre vælger at drikke en kølig øl i solen ved Filosoffen.

Efter turen er Morten Skytte næsten lykkelig.

- Jeg har sådan savnet at sejle. Det er fantastisk at komme ud på åen igen, og jeg glæder mig helt vildt til, vi kan komme rigtigt i gang igen, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Carlslund genåbnet: Så er der atter æggekage med flæsk og bacon

Fyn For abonnenter

Se video af biljagten på Svendborgmotorvejen: Ulriks fire kameraer fanger farlige trafikanter og bilkabule-syndere

Annonce