Annonce
Rejser

Sælsafari: Kom helt tæt på Danmarks største rovdyr

Jyllandsakvariet har tre speedbåde med glas i bunden, som de benytter til deres sælsafarier. Foto: Jyllandsakvariet
Sandbankerne i Limfjorden er sælernes domæne. Her ligger de og varmer sig i solen, og med Jyllandsakvariets sælsafari er det muligt at komme helt tæt på de nysgerrige rovdyr. Blandt andet gråsælen, hvor hannen kan veje op til 300 kilo.

Sælerne i Limfjorden ud for Thyborøn kan godt lide at ligge og slænge sig på sandbankerne, der viser sig, når vandstanden ikke er for høj. Det er nærmest en labyrint at navigere i systemet af sirligt sammenflettede render, som Jyllandsakvariets speedbåde skal igennem for at komme tæt på sælerne på deres sælsafarier. Her har gæsterne mulighed for at komme helt tæt på spættede sæler og gråsæler, som efter næsten at have været udryddet i Danmark igen trives i danske farvande.

- Man kan sige, vi har et godt forhold til vores sæler. Vi har mulighed for at komme helt ind til dem i vores både, og de ved, vi ikke forstyrrer dem, fortæller Michael Madsen, som er direktør for Jyllandsakvariet.

Han fik idéen til at arrangere sælsafarier for et par år siden efter at have købt en speedbåd til akvariet. Båden skulle blandt andet bruges til at bringe turister ud at se på marsvin og de større hvaler, som en gang imellem viser sig i farvandet tæt på Thyborøn. Vejret på den danske vestkyst gør dog, at der er mange dage i løbet af et år, hvor det kun er de mest søstærke, som er upåvirkede af bølgerne. Derfor gav det mening at søge ind i Limfjorden, som ligger skærmet fra Vesterhavet af Harboøre Tange.

- Vi havde vores første sælsafarier for tre år siden, og vi kunne med det samme mærke, at det var noget, der var en efterspørgsel på. Det er noget, der berører folk, når de kommer ud i naturen og tæt på dyrene. Det er ikke nogen kulisse, vi har sat op, vi er der helt på sælernes præmisser, og de bestemmer selv, hvor tæt på os de har lyst til at komme, siger Michael Madsen.

Annonce

Sælsafari

Turen tager omkring en time og begynder ved lystbådehavnen i Harboøre.

Prisen for en sælsafari er 195 kroner uanset alder og inkluderer lån af svømmevest.

Det er koldere på vandet, end det er på land, så det er vigtigt at tage godt tøj på, også om sommeren. Michael Madsen anbefaler, at man tager vand- og vindtæt tøj på.

Udover sælsafari arrangerer Jyllandsakvariet en række af ture og begivenheder. Blandt andet ravture, østers- og skaldyrsture samt fodringer af akvariets fisk. Ture og events kan bookes på akvariets hjemmeside.

Sælsafarien er underlagt vejrets luner, så tjek hjemmesiden før afgang. Hård vind kan betyde, at turen må aflyses.

Ærbødig stilhed

Turene foregår i speedbåde med glas i bunden, så der på vejen til og fra sælerne er mulighed for at få et indblik i livet under overfladen i Limfjorden. Michael Madsen er en af de skiftende formidlere, som kan fortælle om områdets dyreliv og om egnens fiskerihistorie, men på et tidspunkt under turene, er alle deltagerne helt stille.

- Vi har mange historier at fortælle og har det sjovt med vores gæster. Der bliver hygget og snakket i båden, men når vi kommer helt ud til sælerne, bliver der fuldstændig stille. Jeg har endnu ikke oplevet at have nogen med, som ikke af sig selv bare tier og nyder oplevelsen. Man bliver på en måde ærbødig, når man kommer derud, for det er så vildt og så ægte, som det kan være, siger akvarieindehaveren.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce