Annonce
Nordfyn

Sårbar natur smadres og dyr risikerer at sulte ihjel: Dådyrbestand på Æbelø er eksploderet

Dådyr er store dyr med et stort behov for føde, så en stor bestand er hård ved naturen og mange steder også for landmændenes afgrøder. Arkivfoto: Michael Bager
Æbelø kan brødføde en bæredygtig dådyrbestand på omkring 125 dyr, men lige nu anslås det, at der er 1150 dådyr på og omkring øen. Samtidig med at mange dyr kan dø af sult til vinter, lider øens sårbare natur under de mange dyr.

Æbelø: I foråret 2017 kunne Fyens Stiftstidende fortælle, hvordan der var fundet mindst 35 døde dådyr på Æbelø Holm. Dyrene var tilsyneladende døde af sult i løbet af vinteren og både øens ejer Aage V. Jensens Naturfond og det nordfynske hjortelav var enige om, at der skulle tyndes gevaldigt ud i bestanden for at undgå en lignende situation.

Den bæredygtige bestand som kan overleve på øen er sat til at være mellem 125 og 200 dyr.

I 2017 vurderede man, at der var mere end 400 dyr, som gumlede løs på øens sårbare natur. I foråret 2019 blev antallet af dådyr i naturfondens områder på Æbelø og i Langø Plantage talt med en særlig drone med varmefølsomt kamera, hvor man anslog, at der var 875 dyr.

I løbet af sommeren er bestanden endnu en gang eksploderet, så den med de nye kalve udgør omkring 1150 dyr. Dermed overstiger bestanden på Æbelø langt det anbefalede i fredningsbestemmelserne.

Selvom øen, Æbelø Holm og Dræet er fredet under den globale Ramsar-konvention, øen er EF-fuglebeskyttelsesområde og EF-habitatområde, så er hele den specielle natur lige nu i alvorlig fare for at blive ødelagt. Den specielle underskov og Danmarks eneste kendte hjemsted for den store bille egehjorten bliver presset af de mange græssende hjorte.

Lokalformand for Danmarks Naturfredningsforening, Leo Jensen, er ikke i tvivl om skadernes omfang.

- Det er et eksperiment, der er gået helt galt. Uanset hvad, så er det ikke kønt. Vi står overfor, at Æbelø enten skal omdannes til et regulært slagtehus eller vi må erkende, at øens mangfoldige natur som vi kender den kan blive udryddet, lyder det fra DN-lokalformanden.

Han mener også, at en hård vinter kan betyde at et stort antal dyr vil bukke under for sult.

Annonce
- Det er et eksperiment, der er gået helt galt. Uanset hvad, så er det ikke kønt. Vi står overfor, at Æbelø enten skal omdannes til et regulært slagtehus eller vi må erkende, at øens mangfoldige natur som vi kender den kan blive udryddet.

Lokalformand i DN Leo Jensen

Mange dyr skal skydes

Hidtil har dådyrene været fredet på Æbelø Holm og Dræet, men for at komme det store antal dyr til livs har Aage V. Jensens Naturfond nu bedt Nordfyns Kommune om at få ophævet fredningen.

- Det ødelægger plantelivet og den naturlige udvikling af underskoven. Dermed også insektlivet, så det er afgørende, at bestanden af dåvildt nedbringes hurtigst muligt. Også af hensyn til at dådyrene ikke skal lide sultedøden, siger biolog i Nordfyns Kommune, Esben Terp Fjederholt.

En bestand anslås at vokse med cirka en tredjedel om året, når de nye kalve kommer til. Så for at nå ned på et niveau man kan styre, skal der skydes rigtigt mange dyr væk.

- Aage V. Jensens Naturfond har lejet jagten på deres jord ud, og lejeren har haft stor fokus på at skyde hundyr og kalve. At fjerne fødeapparatet er den mest effektive måde at bringe tilvæksten ned på, siger Esben Terp Fjederholt.

I den seneste jagtsæson er der skudt cirka 250 dyr, men for at nedbringe antallet skal man op på at skyde tæt på det dobbelte antal, mener biologen.

Målet med at ophæve fredningen på Dræet og Æbelø Holm er ifølge ansøgningen til fredningsstyrelsen at presse dyrene tilbage på Æbelø.

Dådyrene har ikke været længe om at lugte lunten. Når der er jagt på Æbelø fortrækker de til småøerne, hvor der ikke må skydes.

Forskning i dådyrs vandring

Hos Nordfyns Hjortelaug ønsker formand Allan Ulriksen, at der laves ny forskning i dådyrenes vandring. Hjortelavet har tidligere søgt midler hos Danmarks Jægerforbund til et forskningsprojekt, men fik afslag.

- Da man begyndte at sætte dåer ud på Nordfyn, vidste vi alt for lidt om, hvordan flokkene bevæger sig under danske forhold. Vi havde nogle ældre undersøgelser fra Sverige og Tyskland at læne os op af, men det afhænger jo i høj grad også af de lokale forhold, fortæller Allan Ulriksen, der har siddet i hjortelavet i mange år.

Nordfyns Hjortelaug holder møde i næste uge, hvor et af punkterne vil være at høre jægernes opfattelse af bestandens størrelse ude i lokalområderne.

- Vi er - efter min opfattelse - der, hvor bestanden ikke skal være ret meget større på Nordfyn. Derfor skal vi til at skyde nogle flere hundyr og kalve. Samtidig vil vi opfordre til at afholde fællesjagter på fastlandet og Æbelø, så man ikke bare presser dyrene fra det ene sted til det andet. Vi ved af erfaring, at det giver nogle gode jagter, når man arbejder sammen, siger Allan Ulriksen.

Dåhjortene (handyrene) kan som fuldt udvoksede let veje op til 120 kilo. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce