x
Annonce
Middelfart

Sådan vil politikerne fordele millioner til ekstra hænder til børnepasning: - Et ordentligt tryksekten

Middelfart Kommune er klar med et udspil til, hvordan tre millioner kroner til ekstra hænder i daginstitutionerne kan blive fordelt. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Middelfart Kommune er klar med et udspil til, hvordan man vil fordele tre millioner kroner fra staten øremærket flere hænder i daginstitutionerne. Men først skal forældrebestyrelserne høres.

Nordvestfyn: 487.108 kroner til børnehuset Kompasset i Middelfart. 202.962 kroner til børnehuset Egetræet i Ejby. Og 295.422 kroner til børnehuset Chili i Middelfart.

Forligspartierne bag kommunens budgetaftale for 2020 har sat sig sammen og drøftet de ekstra tre millioner kroner fra staten, der er øremærket flere hænder i daginstitutionerne i Middelfart Kommune.

Nu har kommunen offentliggjort et udspil til Børn-, Kultur- og Fritidsudvalgets møde på tirsdag, hvor det er pindet ud, hvordan de enkelte børnehuse kan få tildelt midlerne.

Borgmester Johannes Lundsfryd (S) oplyser, at man har valgt at regne pengene ud fra børnetallet, hvor de største daginstitutioner får mest, og hvor et vuggestuebarn tæller dobbelt så meget som et børnehavebarn.

- Vi følger den normeringsanbefaling, der ligger, forklarer borgmesteren.

Annonce

Find din institution

Sådan forestiller Middelfart Kommune sig, at man kan fordele tre millioner kroner, der er afsat på finansloven til ekstra hænder i børnehusene i kommunen.

Kommunen understreger, at de øremærkede kroner ifølge kriterierne fra ministeriet kun kan anvendes til de kommunale daginstitutioner - og ikke de private. Og midlerne betyder ikke stigning i forældrebetalingen.

Udspillet kan betyde følgende ekstra midler til børnehusene:

Børnehuset Chili, Middelfart: 295.422 kroner.

Børnehuset Nysgerrium, Middelfart: 374.352 kroner.

Børnehuset Nørre Aaby (+ Søstjernen, Føns): 345.035 kroner.

Børnehuset Egetræet, Ejby: 202.962 kroner.

Børnehuset Kompasset, Middelfart: 487.108 kroner.

Børnehuset Solsikken, Middelfart (+Naturhaven, Middelfart): 250.996 kroner.

Børnehusene Kastanieborgen og Bulderby, Strib: 419.454 kroner.

Gelsted Børnehave: 239.044 kroner.

Børnehuset Regnbuen, Fjelsted-Harndrup: 101.481 kroner.

Brenderup Børnehus: 153.349 kroner.

Båring Børnehus: 130.798 kroner.

Kilde: Middelfart Kommune.

1,3 mio. kr. bliver på området

I budgetaftalen for 2020 afsatte politikerne bag 1,3 millioner kroner til flere hænder i daginstitutionerne, hvor det dengang lød, at man var parat til at trække de ekstra midler tilbage, hvis der kom penge fra staten.

Det har man ændret, således at de 1,3 millioner kroner, der med forældrebetalingen vokser til 1,6 millioner kroner, forbliver på børneområdet.

Dermed har daginstitutionerne udsigt til at blive styrket med sammenlagt 4,6 millioner kroner, understreger Johannes Lundsfryd, der mener, at det kommer til at kunne mærkes.

- Vi synes, at det er meget fornuftigt at give normeringen et ordentligt tryksekten. Når vi kigger på nøgletal, så er det et af de områder, hvor vi har ligget lige i underkanten, supplerer borgmesteren.

Han understreger, at der er tale om et forslag, som nu skal i høring blandt daginstitutionsbestyrelserne. Det sker i perioden fra 4. til 24. marts.

- Det kan mærkes

Maria Lund Nielsen, talsperson for Forældreforeningen Middelfart, glæder sig over, at politikerne mener, at pengene skal fordeles via børnetallet, da det ifølge hende er "den mest neutrale måde" at gøre den slags på.

Hun er overbevist om, at de ekstra millioner gør en forskel, men spørgsmålet er hvordan:

- Vi er kommet til det punkt, hvor alt kan mærkes, og hvor alt er en forbedring. Det er lidt det sørgelige i det uanset, hvordan man vender og drejer det, lyder det fra talspersonen.

- Det er kun gisninger, om det kommer til at forbedre det enkelte barns hverdag, men pædagogernes hverdag bliver lettet, og det kan give børnene en forbedring, tilføjer Maria Lund Nielsen, der selv er forælder i Solsikken, der står til at få 250.996 kroner sammen med Naturhaven.

Pædagoger måske op i tid

Båring Børneunivers har i kommunens udspil udsigt til 130.798 kroner, og her mener formand Marianne Søderholm, at det er "bedre end ingenting". Hun har et umiddelbart bud på, hvad de ekstra penge kan gøre af gavn:

- Der bliver i hvert fald ikke ansat flere personaler, men det kan få nogen op i tid, hvis de er interesseret i det. For os er det vigtigt, at vi får noget kvalificeret og uddannet personale ind, understreger formanden.

Helle Makenhauer, formand i Brenderup Børnehus, der står til 153.349 kroner, lægger sig i samme spor:

- Det er da fantastisk. Det er ikke til et årsværk, men man kan måske få nogen mere op i tid fra for eksempel 30 til 35 timer, og det kan give en større frihed ved, at man kan ansætte noget mere personale, mener hun.

Tildelingsmetoden forventes at blive endeligt vedtaget i Børn-, Kultur- og Fritidsudvalget 14. april.

Forvaltningen gør i oplægget til politikerne opmærksom på, at de tre millioner kroner fra staten svarer til cirka seks pædagoguddannede fuldtidsansatte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce