Annonce
Odense

Sådan tackles ordblindhed: Tre nedslag i millionsatsning

Computerprogrammer kan både hjælpe elever som Victor Højrup Rasmussen (tv.) med at stave og læse tekst højt. Foto: Jonas Ancher Nyeng
Partierne bag budgetforliget for 2019 valgte at afsætte tre millioner kroner til en styrket indsats over for ordblinde børn. Det giver sig blandt andet udslag i et intensivt kursusforløb for omkring 150 børn, men også i en række andre fokuspunkter.

Brødtekst

Annonce

1. Lærere klædes på til opgaven

En del af indsatsen er rettet mod en opkvalificering af lærerne, så de får en større forståelse for og evne til at hjælpe elever, der er ordblinde. Det sker blandt andet via de lærere, der er udpeget som læsevejledere, og som er med de ordblinde elever på de intensive kurser med eksperterne fra den socioøkonomiske virksomhed Ordblindetræning.

- Læsevejlederne lærer jo en masse i løbet af ugen, som de så tager med sig tilbage til deres skoler. De kan blandt andet vejlede deres kolleger om de værktøjer, som elever får med sig, siger Marianne Justesen, skoleleder på Seden Skole og skolelederrepræsentant for skolerne i det nordlige Odense.

2. Bedre overgang til ungdomsuddannelser

En del af ordblindestrategien handler om at sikre en god overgang til ungdomsuddannelserne, hvor der også er mange muligheder for at få hjælp via det, der hedder Specialpædagogisk Støtte (SPS).

- Det er en vifte af forskellige muligheder, som man kan søge om. Det kan være alt lige fra personlig assistance til hjælpemidler. Så for os drejer det sig også om at gøre opmærksom på de støttemuligheder man altså har på ungdomsuddannelserne, siger Marianne Justesen.

Forældre på kursus

Endeligt forsøger ordblindestrategien også at få forældrene med i indsatsen. Det gøres ikke mindst ved at udbyde et kursus til forældrene i samarbejde med AOF.

- Det er afgørende vigtigt, at forældrene ved, hvordan de kan understøtte børnene derhjemme med den udfordring, som deres barn har. Det kan også være, at de selv er ordblinde og vil kunne lære en masse, siger Marianne Justesen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce