Annonce
Assens

Sådan tackler efterskoler unge og coronahensyn: Må eleverne handle i de lokale dagligvarebutikker?

Den fysiske kontakt med de andre efterskoleelever skal så vidt muligt begrænses og i hvert fald holdes inden for egen primære kontaktgruppe. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Annonce

Assens: De fleste kender efterhånden coronaens faste travere: Afspritning, afstand, armhulen op foran ansigtet, når du nyser.

De mange råd kan være omstændelige at efterleve i en travl hverdag - men hvad så, hvis den hverdag foregår i et minisamfund, hvis hele præmis er tætheden og fællesskabet?

Flere læsere undrer sig over, hvordan kommunens efterskoleelever og -lærere håndterer den aktuelle coronavirkelighed. Avisen har spurgt to forstandere og en viceforstander fra henholdsvis Haarby Efterskole, Tommerup Efterskole samt Glamsbjerg Fri- og Efterskole, hvordan de balancerer efterskolens nærhed med coronaens restriktioner.

1 Haarby Efterskole

For Haarby-forstander Steen Bjerring Fuglsang er det vigtigt at understrege, at skolen - og især eleverne - gør sig meget umage med at følge de gældende coronaregler og tage hensyn til de øvrige borgere i byen. Eksempelvis må eleverne kun handle i de lokale dagligvarebutikker på bestemte ugedage, alt efter hvilken primærgruppe de er en del af. Samtidig vil Steen Bjerring Fuglsang gerne vove den holdning, at coronaens konsekvenser er absolut "naturstridige med produktet": Efterskolen er et ultrasocialt univers.

- Eleverne gør det så godt, de kan, men de er også bare 16 år. Jeg håber, politikerne forstår, at det er præmissen. Vi overholder alle restriktionerne og kan jo se på regnskabet, hvad vi bruger af penge på håndsprit. Men at gå rundt og være politimand - det bliver uden mig. 

2 Glamsbjerg Fri- og Efterskole

Gitte Jørgensen, der er viceforstander ved Glamsbjerg Fri- og Efterskole, fortæller, at skolen har været nødt til at separere friskolens dagelever fra efterskolens kostelever. Normalt mødes de to grupper i løbet af dagen, eksempelvis til fælles morgensang, men denne er aflyst på ubestemt tid.

- Da vejret stadig var godt nok, kunne vi synge sammen udenfor, men den går jo ikke rigtig længere. Og med afstandskravet på to meter, når man synger fællessang, kan vi desværre ikke gennemføre morgensangen indenfor på skolen. Det savner jeg meget. Til gengæld er vi så heldigt stillede, at vi har god plads omkring elevhusene, så der er ikke nogen problemer med at holde eleverne i de forskellige primærgrupper, de er blevet inddelt i.

3 Tommerup Efterskole

På Tommerup Efterskole har man, helt i tråd med myndighedernes krav, fordelt eleverne i primærgrupper, der maksimalt tæller 30 elever hver. Det er kun indenfor disse grupper, man må være fysisk tætte og eksempelvis kramme hinanden, siger forstander Peter Munk Povlsen:

- Overordnet set har eleverne taget rigtig godt imod det, og både de og vi er naturligvis opmærksomme på at overholde restriktionerne. Samtidig må jeg bare sige, at vi som lærere ikke er politimænd; vi skal minde eleverne om reglerne, ja, men vi skal ikke rende rundt med et målebånd hele tiden. Det er ikke det, vi er til for.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fynsk professor om coronavacciner: Den fulde effekt kommer først i sidste halvdel af 2021

Annonce