Annonce
Søsiden

Sådan snører man tolderne: Ny søfartshistorie om bl. a. smugleriet i Det Sydfynske Øhav.

Fire unge søfolk på Thurø-skonnerten Valdemar fotograferet i Göteborg i 1925. Letmatros A. Michaelsen (tv.) skrev om mødet med de svenske toldere i sin erindring citeret i den nye bog, "Søfartshistorier". Foto: Svendborg Museums arkiv
Svendborg Museums Nils Valdersdorff Jensen er medforfatter til bog, der ser Danmarkshistorien fra søfartens vinkler.
Annonce

THURØ: De fire halvvoksne knægte på billedet - taget i Göteborg - udgjorde i 1925 den yngre del af besætningen på Thurø-skonnerten Valdemar. Smilene kunne være større. De har lige vundet en sejr. Fjenden var tolderne.

Hvordan man snører tolderne, fortæller letmatros A. Michaelsen (tv.) i sine nedskrevne erindringer:


Nogle pakker tobak var pakket ned i et par søstøvler, der lå midt på dørken i lukafet.

Citat fra smugler-kapitlet i bogen "Søfartshistorier".


”Det var jo ventet, men vi var forberedt. Tobak og brændevin var stuvet af vejen, en del var pakket ind i topsejlene og en del i forsejlene. Nogle pakker tobak var pakket ned i et par søstøvler, der lå midt på dørken i lukafet. Tolderne rodede i køjer og skibskister, de kiggede ind i bovkøjen og mange andre steder, men de fandt ikke så meget som en tom flaske”.

At Det Sydfynske Øhav og fartøjer fra farvandet er centrale aktører i historien om dansk smugleri er ifølge inspektør på Svendborg Museum, Nils Valdersdorff Jensen uomtvisteligt. Beretningen her indgår i Nils Valdersdorff Jensens kapitel, ”Den glemte grænse - sydfynske smuglere i krig og forbudstid” i den nye bog ”Søfartshistorier - Danmarkshistorien til søs”.

Bogen rejser bl. a. spørgsmålet ”Hvorfor gled søfarten ud af den nationale grundfortælling , og hvad gør det ved forskellige perioder af det moderne Danmarks historie, hvis vi betragter dem fra søfartens vinkler?

Medforfatter Nils Valdersdorff Jensen har gennem flere år også holdt en række foredrag og samtidig arbejdet på en ph. d.-afhandling om smugleri i Øhavet:

- Jeg skal aflevere om et års tid. Derefter omskrives afhandlingen til en bog. Artiklen i ”Søfartshistorier” kan man kalde en slags smagsprøve, fortæller han.

Museumsinspektør Nils Valdersdorf Jensen, Svendborg, fortæller i "Søfartshistorier" om smugleriet i og omkring Det Sydfynske Øhav. og på fartøjer fra området. Den nye bog er en anderledes fortalt Danmarks-historie - set fra søfartens vinkel. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

På torsdag kl. 16 står Nils Valdersdorff Jensen og hans museums-kollega Anita Lillevang i øvrigt klar i Maritimt Center, Svendborg med fortællinger over emnet ”Sømænd, smuglere og sejlskibs-enker” som led i 5700 Summer-aktiviteterne.

Smuglerskibet - den tremastede bramsejls-riggede skonnert Valdemar - blev i øvrigt solgt til Sverige et par år efter billedet med de fire unge søfolk blev taget. Skonnerten forliste i 1929 under navnet Nora.

Valdemar løb af stabelen hos skibsbygmester Jens Phillip Jørgensen, Saugskær på Thurø i 1895. Skibsbyggeren var engageret i en række af datidens Thurø-skibe og var selv en del af partsrederiet omkring Valdemar.

---

Jeppe Nevers og Anders Ravn Sørensen: ”Søfartshistorier”, Gads Forlag, 296 sider, 349,50 kr.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bæredygtigt byggeri i Nyborg Kommune

Odense For abonnenter

Tiltalts brødre forsøgte at betale sig fra voldtægt: 16-årigt offer tilbudt op til 50.000 kroner for at trække anmeldelse tilbage

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce