Annonce
Nyborg

Sådan skal område ved banegård gøres lækker

Mikkel Ibsen, byplanlægger i Nyborg Kommune, præsenterede planerne for udbygningen af Svanedammen på et pressemøde fredag. Foto: Michael Bager
Nyborg Kommune kunne på et pressemøde fredag løfte sløret for en ny helhedsplan for området ved banegården i Nyborg. Den skal rette op på en række af de helt åbenlyse problemer. Her får du et overblik over de vigtigste elementer i planen.

"Et kompliceret puslespil med et stort potentiale". Sådan blev arbejdet med den nye helhedsplan for Svanedammen i Nyborg beskrevet på et pressemøde fredag.

Gennem årene har der også været en række fejlslagne forsøg på at løse en række af de mest åbenlyse udfordringer i området. Blandt dem er de uudnyttede byggefelter langs Banegårdsalléen og ikke mindst problemerne omkring trafik og parkering ved stationen i Nyborg. Dertil kommer et stort, grønt område - i daglig tale Cirkuspladsen eller Svanedamsparken - som kun bliver brugt i meget begrænset omfang.

Det er en række af disse problemer, som Nyborg Kommune og DSB Ejendomme nu håber at have fundet en samlet løsning på. Helhedsplanen kan deles op i tre hovedelementer:

Annonce

1) To bliver til ét

Det første hovedgreb er samtidig et af de vigtigste, nemlig en aftale mellem Nyborg Kommune og DSB om at samle byggefelterne langs Banegårdsalleen til ét stort. Det skal ligge på den side, der vender ud mod Cirkuspladsen, mens arealet op mod Birkhovedskolen friholdes for byggeri. I alt bliver der tale om et byggefelt på 9000 kvadratmeter, der skal være med til at binde byen og stationen bedre sammen.

Derudover er det mål i sig selv at få gang i byggeriet langs Banegårdsalléen samt at give besøgende lyst til at bevæge sig fra stationen og ind mod byen.

3) Styr på trafikken

Trafiksikkerheden - eller manglen på samme - i området omkring stationen har været ivrigt diskuteret de senere år. Det samme har manglen på p-pladser til de mange pendlere.

Blandt målene med den nye helhedsplan er derfor at forbedre forholdene for både cyklister og gågængere til/fra stationen. Men også at sikre, at det altid er muligt at finde en ledig p-plads indenfor radius af 300 meter fra stationen.

Det første problem løses ved at lave en mere skarp opdeling af pendlere, der kommer til Nyborg i bil, og mere professionelle aktører som busser og taxaer. Konkret lægges der op til at holde pendlertrafikken helt væk fra det meget trafikerede kryds ud for banegården.

Bilisterne skal i stedet parkere på et nyt p-areal sydøst for stationen, mens busser og taxaer skal parkere nordvest for stationen. Det er også her, den nye busterminal vil blive placeret.

3) Mindre grønt, men med kvalitet

Inddragelsen af en del af Svanedamsparken til p-pladser vil samlet set betyde et mindre grønt areal. Til gengæld vil det, der bliver tilbage, være af en højere kvalitet.

Det skal blandt andet ske i form af flere aktiviteter, som inviterer til leg og ophold. Og så skal arealet ind mod Birkhoveskolen rumme en ny bypark.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce