Annonce
Kultur

Sådan skal den skæres

Maden på Oluf Bagers Gård er i absolut topklasse, og det er helt tydeligt, at der bliver puslet om hver enkelt detalje i køkkenet.

Det er en helstøbt oplevelse at besøge Oluf Bagers Gård. Både menu og vin er i absolut topklasse

Annonce

Når jeg spiser på en restaurant, hvor råvarerne og vinen er omhyggeligt udvalgt til hinanden, hvor køkkenet tør eksperimentere med det traditionelle, og hvor saucen til min perfekt tilberedte tournedos ikke er til at ryste ud af kroppen, bliver jeg mindet om, hvorfor jeg elsker mad.

Det skete efter mit besøg i den gamle og smagfuldt moderniserede købmandsgård Oluf Bagers Gård. Her blev mine smagsløg ikke alene forkælet. De blev også udfordret. Og klogere.

Og jo, der er irritationsmomenter hist og pist. Vi må selv bede om salt og peber. Der bliver ikke skænket nok op i glassene prisen taget i betragtning. Og de første to forretter ryger alt for hurtigt på bordet. Men Oluf Bagers Gård er meget tæt på de seks stjerner.

Tjeneren er hurtig, da vi træder ind af døren. Jakkerne bliver hængt på bøjle, bordet valgt ud og menukort fundet frem. Min kæreste slår hovedet på dørkarmen - den er ikke skabt til høje mennesker, men det er absolut en del af charmen ved at spise i en gammel hestestald.

Vi starter med fire appetizers: Rå koriandergravet krondyrhjort, vagtelæg med mayonnaise og ristet rugbrød med rygeost. Kort efter følger et smukt anrettet stykke tun med tang. Udsøgte hapsere, perfekte til at stille den første sult.

Den cremede muslingesuppe med sprød blomkål og knasende grønne bønner er blandt de enkle og særdeles velsmagende retter på Oluf Bagers Gård.
Annonce

Vin med personlighed

Vi bestiller fire retter med vinmenu. Først på bordet kommer en cremet muslingesuppe med knasende grønne bønner og sprød blomkål. Suppen er toppet med hele stykker kørvel, der supplerer med en let anissmag til retten. Ikke overraskende får vi serveret chardonnay til suppen, og denne frisk-frugtige newzealandske variant fra Kumeu River er et perfekt supplement. Ikke fuldfed som de franske, men fed nok til at supplere suppen. Smukt.

Det er svært ikke at trække på smilebåndet, da vi får serveret den næste vin. En hindbærrød rosévin med navnet Whole Lotta Love fra Claymore Wines i Australien.

Restauranten leder gerne længe efter den helt rigtige vin, og det er denne et godt eksempel på. Den friske smag af jordbær passer som fisk i havet til næste ret. Krabberavioli.

Det er godt, at retten ikke er større, for den bliver hurtigt klæg i ganen. Krabbekødet er vendt med kantareller i mayonnaise mellem to små tynde pasta-pandekager, generøst garneret med dild, krølsalat og brøndkarse. Tjeneren hælder lidt rygeosthollandaise på tallerkenen, og den skarpe smag fra osten supplerer fint den melede fra pastaen og fede fra krabbekødet. Urterne tilføjer den helt rigtige kant. En meget kreativ og smukt sammensat ret.

Det bedste er dog stadig i vente.

Til hovedret serveres en saftig, røget og smukt udskåret tournedos. Det er modigt af køkkenet at ryge kødet, når det smager fint, som det er. Men den røgede smag giver det helt rigtige supplement til tilbehøret: Sprøde svampe, søde brombær og kartoffelmos med urter. Hertil en kraftig Palazzo Della Torre, første og eneste rødvin fra vinmenuen. Og endelig det, der vækker særlig begejstring: Morkelsaucen.

Morkler er aromatiske og meget eftertragtede svampe, der i udseende minder lidt om trøfler. Til saucen har køkkenet, i en proces, der tager 72 timer, kogt 40 liter kalvefond ned til kun én. Det resulterer i en smag, der er så sprængfuld af nuancer, at vi bliver sendt direkte i madparadis. Vores opmærksomme tjener sender kokken ind med mere sauce, og vi kvitterer med et taknemmeligt smil.

Desserten, ”Oluf Bagers Æblekage”, er faktisk det eneste, der ikke rammer plet denne aften.

Den cremede muslingesuppe med sprød blomkål og knasende grønne bønner er blandt de enkle og særdeles velsmagende retter på Oluf Bagers Gård.
Annonce

Kedeligt indtryk

Blommer og syrlige, udskårne æbler ligger på en bund af knasende nøddemüsli. Ovenpå er placeret et rør af cremet, let krystalliseret vaniljeparfait. Delene smager fint hver for sig, men mangler noget til at binde dem sammen. Det samlede smagsindtryk bliver for uinteressant.

I stedet nyder vi til fulde den sødfede, petroleumsduftende dessertvin fra Monte Tondo, før vi takker af med en skøn kop kaffe. Hos Oluf Bagers Gård går man ikke galt i byen. Varme anbefalinger herfra.

Oluf Bagers Gård på Nørregade i Odense. Fyens Stiftstidendes madanmelder har givet restauranten fem stjerner.
Den cremede muslingesuppe med sprød blomkål og knasende grønne bønner er blandt de enkle og særdeles velsmagende retter på Oluf Bagers Gård.
Den cremede muslingesuppe med sprød blomkål og knasende grønne bønner er blandt de enkle og særdeles velsmagende retter på Oluf Bagers Gård.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Dyreorganisationer er helt oppe i det røde felt: For en måned siden var det marsvinet Saga, nu er Eskild indfanget til Fjord&Bælt

Kerteminde For abonnenter

Politiet dropper sigtelsen mod Danmarks måske ældste dyreværnsaktivist: 78-årige Nils fortsætter kampen for Freja og Saga

Annonce