Annonce
Fyn

Sådan ser Fyns Politi på 2020: Husspektakler, musik til ulempe og corona-sigtelser toppede

I 2020 skulle vi alle forholde os til nye ting som forsamlingsforbud, opholdsforbud, musik til ulempe og nedlukning af cafeer, restauranter og værtshuse, og det har også givet Fyns Politi nye og andre opgaver. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Ikke overraskende var mange danskere hjemme i 2020 på grund af coronarestriktioner, og det har givet ballade i de små hjem, mens andre ikke har kunnet finde ud af at overholde forsamlingsforbud og andre coronarestriktioner. Det viser dugfriske tal fra Fyns Politi.

Fyn: Hvis du lå vågen flere nætter i 2020, fordi der var larmende fest i nabolaget med højrøstede, festglade mennesker og en dunkende baslyd, var du langt fra alene om det.

Tal fra Fyns Politi, offentliggjort onsdag, viser, at mange hen over sommermånederne var generet af musik og larm fra deres medborgere i langt højere grad end i de foregående år.

- Det toppede hen over sommeren, fordi mange valgte at flytte festerne hjem i haverne. Det overrasker mig ikke, for det var en konsekvens af den delvise nedlukning af samfundet, siger Christian Rasmussen, fungerende politiinspektør og chef for beredskabet i Fyns Politi.

Flere gange måtte politiet i sommerens løb bede feststemte borgere om at skrue ned, men alligevel blev det til mange besøg efter klager. At politiet skulle hjælpe med at lægge en dæmper på udfoldelserne ser Christian Rasmussen som en naturlig politiopgave.

- Det er en vigtig opgave, at vi prøver at hjælpe til i hele denne Covid-19 situation, hvor musik til ulempe er en afledt konsekvens af, at man lukker et samfund ned. Der er vi med til at sikre, at vi allesammen kan leve i fred og fordragelighed også hjemme i villahaverne, siger han.

Annonce

Mere uro i private hjem

Generelt var 2020 set med politiets briller et år ikke overraskende præget af corona, som også for borgerne gav store udfordringer. Inden for hjemmets fire vægge kunne folk tilsyneladende ikke finde ud af at være sammen, og derfor endte det indimellem i husspektakler.

- Man har nok været for tæt sammen i for lang tid, så det har været nødvendigt, at politiet er kommet forbi og dæmpet gemytterne. Vores indtryk er, at vi kører til lidt flere husspektakler, hvad vi også kan se på tallene for 2020, siger Christian Rasmussen.

Corona-sigtelser

Ifølge Fyns Politis tal for 2020 fordeler overtrædelserne af coronarestriktioner sig på følgende områder:

Forsamlingsforbud: 137

Lukketid: 21

Maskepåbud: 15

Vold: 12

Tyveri: 11

Økonomisk kriminalitet: 10

Dertil kommer sigtelser for uorden, skiltning, narkotika m.m., også relateret til corona-lovgivningen

Af det samlede antal sigtelser tæller Odense sig for markant størstedelen med 170 sigtelser. Nummer to på listen er Kerteminde med 17 sigtelser, og Middelfart på en tredjeplads med 15 sigtelser.

Tallene fra Fyns Politi viser også noget helt nyt i forhold til tidligere år, nemlig overtrædelser af coronarestriktioner.

De spænder bredt lige fra nye lukketider for butikker  nedlukning af værtshuse og tvungen brug af mundbind til overtrædelser af forsamlingsforbud.

- Det har kørt lidt op og ned fra 50 til 10 personer, og er nu nede på 5 personer, og indimellem er nogle borgere kommet i klemme, forklarer den fungerende politiinspektør.

Annonce

Bedre responstider

Når han kigger på responstiderne for 2020, dvs. hvor lang tid, der går fra et opkald til politiet og til en patruljevogn er på stedet, ser tallene bedre ud end tidligere år.

- Vi har holdt et pænt tryk i 2020 ved at levere den ydelse til borgerne at komme inden for en fornuftig og rimelig tid. Vi har generelt haft et fald i responstiden, siger han.

Ser man på tallene, var politiet fremme efter gennemsnitligt 9 minutter 22 sekunder i 2020. Det var hurtigere end i 2018.

- Vi arbejder målrettet med responstider hver eneste dag, og vi gør alt, hvad vi kan for at være hurtigst muligt ude hos borgerne, siger Christian Rasmussen.

Annonce

Et specielt år

Han erkender, at 2020 har været et specielt år med ny lovgivning som følge af Covid-19 og dermed en lang række ændrede arbejdsopgaver.

- Både for politiet og borgerne har det været et specielt år. For politiet har vi håndhævet nye regler og lovgivninger for at få nedbragt smittetrykket. Vi har oplevet et godt samarbejde med fynboerne, og alt taget i betragtning har vi alligevel ikke så mange hændelser. Det vidner om, at folk langt hen ad vejen har spillet med i det omtalte samfundssind, vi alle prøver at efterleve, siger Christian Rasmussen.


Vi har oplevet et godt samarbejde med fynboerne, og alt taget i betragtning har vi alligevel ikke så mange hændelser. Det vidner om, at folk langt hen ad vejen har spillet med i det omtalte samfundssind, vi alle prøver at efterleve.

Christian Rasmussen, fungerende politiinspektør, Fyns Politi
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

Annonce